abravanel
New member
Μα η εικόνα του εβραίου τότε ήταν τόσο υποβαθμισμένη σε βαθμό που η ίδια η λέξη να είναι προσβολή τόσο σε επίπεδο στερεοτύπου, όσο και σε επίπεδο φραστικού κλισέ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός οτι εφημερίδες της εποχής δεν χρησιμοποιούν το οβριος αλλά ιουδαίος και αργότερα το ισραηλίτης, (στα πλαίσια της δημοτικής). Αντίθετα το οβριός χρησιμοποιείται από τις εφημερίδες μόνο ως απαξιωτικός χαρακτηρισμός. Αυτό δεν σημαίνει οτι στην λαϊκή καθημερινότητα δεν χρησιμοποιείται ως απλώς περιγραφικός όρος - απλώς οτι τα όρια μεταξύ του περιγραφικού και του απαξιωτικού ρόλου είναι δυσδιάκριτα λόγω του γεγονότους οτι ο αντισημιτισμός ήταν embedded στην κοινωνία.+1 To οβριός είναι (ήταν) απλώς λαϊκό εβραίος (μεσαιωνικό και εβραιός), και μειωτικό μπορεί να είναι μόνο στο βαθμό που τέτοια είναι σημασιολογικά η εικόνα του εβραίου γενικά.
Είπα οτι η λέξη εβραίος έχει και αρνητική χροιά - αυτό είναι ένα δεδομένο. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα - απλώς τυχαία να αναφέρω τα εβραϊκά αντανακλαστικά.Για στάσου βρε Αμπραβανέλ, λες ότι η λέξη εβράιος σήμερα έχει αρνητική χροιά γιατί μπορέι καποιος να σκεφτει τσιγκούνης σαν Εβράιος;
Πάντως εγώ δεν ανέφερα καθόλου το θέμα της πολιτικής ορθότητας και ειλικρινά δεν νομίζω οτι έχει σχέση με τα σχόλια μου. Εγώ απλώς αναφέρω μια κοινωνική πραγματικότητα η οποία είναι απολύτως ζωντανή.
Λυπάμαι αλλά διαφωνώ απόλυτα με αυτό που λες. Υπονοείς οτι τα στερεότυπα έχουν κάποια βάση, γεγονός το οποίο δεν είναι αλήθεια. Αλλά ακόμα και αυτό να ήταν αλήθεια, γνώμη μου είναι οτι τα στερεότυπα προσαρμόζονται στην εκάστοτε πολιτική πραγματικότητα. Πχ στην τελευταία μου ανάρτηση ένας τρελός μιλάει για το γεγονός οτι 90% των ακαδημαϊκών είναι πουλημένοι στους σιωνιστές. Αυτό αποτελεί μια μετεξέλιξη του στερεότυπου της παγκόσμιας εβραϊκής συνωμοσίας που διαβρώνει την κοινωνία. Εχει κάποια βάση; Οχι, (αν διαφωνείς ή πιστεύεις οτι ίσως δεν υπάρχει συνωμοσία αλλα... τότε μιλάμε σε διαφορετική βάση).Τα στερεότυπα αλλάζουν, όταν αλλάζει η πραγματικότητα.