metafrasi banner

when the chips are down

Καλημέρα! Λίγες ώρες απέμειναν για τις διακοπές μου στην Κρήτη και βάζω την τελευταία έκφραση που θέλω να συζητήσουμε και να αποδώσουμε.

Παρμένη από το πόκερ, η έκφραση αυτή σημαίνει ότι μια κατάσταση είναι επείγουσα ή ένα πρόβλημα δύσκολο και χρειάζεται επίλυση.
Παράδειγμα: "I know I can count on you, when the chips are down." = Μπορώ να βασιστώ σ' εσένα όταν δυσκολέψουν τα πράγματα.

Σύμφωνα με το παραπάνω παράδειγμα μια απόδοση θα μπορούσε να είναι: Μπορώ να βασιστώ σ' εσένα για να βγάλεις τα κάστανα από τη φωτιά.

Άλλη; Ελληνική ή αγγλική; Το When the shit hit the fan το δεχόμαστε ως συνώνυμη έκφραση;

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Σε κάποιες περιπτώσεις:

την ώρα της αλήθειας
την ώρα της κρίσης

Δεν θα έλεγα ότι πρέπει να τη χειριζόμαστε όπως την when the shit hits the fan. Η δεύτερη είναι μια ... πιο εκρηκτική εξέλιξη.

Λοιπόν, όσο θα λείπεις στα μέρη μου, θα φροντίσω να πέφτει από ένας ιδιωματισμός την ημέρα, να μη χάσουμε τους ρυθμούς μας. Εσύ ρίξε καμιά βουτιά σε Κρητικό ή Λιβυκό...

Έχω μια επιφύλαξη για τα κάστανα και τη φωτιά γιατί υπονοεί ότι ο φίλος θα κάνει τα περισσότερα, ενώ στην αγγλική έκφραση αυτό δεν υπάρχει -θα βοηθήσει, αλλά δεν θα είναι κατανάγκη πρωταγωνιστής. Επίσης, τα κάστανα με τη φωτιά δεν μπορούν να μπουν σε όλες τις περιπτώσεις, π.χ. When the chips were down, she found she didn't really love him as much as she thought.

Δεν θα το θεωρούσα συνώνυμο με το shit hit the fan.

Το ξέρω, δεν βοήθησα αλλά δεν μου έρχεται καμιά έκφραση στο μυαλό, μόνο κυριολεξίες.

Τα κάστανα ήταν το πιο κοντινό που μπόρεσα να σκεφτώ. Συμφωνώ μαζί σου.

@νίκελ: Μακάρι να το κάνεις. Εγώ χαίρομαι με κάτι τέτοια και γι' αυτό το ξεκίνησα. Μπορεί κι εγώ να βάζω από κανέναν, αλλά γενικώς θα αποφεύγω το διαδίκτυο στις διακοπές. :)

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
...όταν ζορίσουν τα πράγματα
...όταν η κατάσταση φτάσει στο αμήν

και ίσως, για κάτι πιο χαρτοπαικτικό (φαντάζομαι ότι αυτό θα σε ενδιέφερε περισσότερο):

...όταν μένω ταπί/στον άσο, ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ σ' εσένα