Elsa
¥
Εκτός από το carbon footprint υπάρχει και το water footprint. Και τα δύο είναι μέρη του ευρύτερου ecological footprint.
Πώς το λέμε αυτό; Στο Google το έχω βρει μέχρι τώρα 104 φορές «αποτύπωμα νερού» και 2 φορές «υδατικό αποτύπωμα».
Επί της ουσίας τώρα, στο παραπάνω λινκ, διαβάζω και το εξής ενδιαφέρον: για να παραχθεί 1 κιλό βοδινό χρειάζονται κατά μέσο όρο 16.000 λίτρα νερού, ενώ για ένα κιλό καλαμπόκι, 900 λίτρα νερού! Σε ατομικό επίπεδο, φαίνεται πως η αλλαγή των διατροφικών μας επιλογών μπορεί να επηρεάσει πολύ περισσότερο από άλλες αλλαγές, όπως στην ατομική υγιεινή (ντους αντί λουτρό κ.τ.λ.) ή τον τρόπο που ποτίζουμε. Στην ενότητα publications, υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες που μπορείτε να «κατεβάσετε» για το θέμα.
Στο άρθρο της Καθημερινής επίσης αναφέρεται οτι:
Συνολικά, τέσσερις βασικούς παράγοντες, οι οποίοι καθορίζουν το ύψος του αποτυπώματος νερού ξεχωρίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τβέντε ArjeY. Hoekstra, από τους βασικούς συντάκτες της μελέτης: «Καταρχήν, μετρά το μέγεθος της κατανάλωσης. Ύστερα είναι η ποιότητα και η σύνθεση της κατανάλωσης. Για παράδειγμα, μία χώρα που διατρέφεται με πολύ κρέας ξοδεύει περισσότερο νερό. Τρίτο, επιδρούν οι κλιματικές συνθήκες, αν απαιτείται μεγάλη άρδευση για την ανάπτυξη των καλλιεργειών. Τέταρτο, η δαπάνη νερού έχει να κάνει και με τον τρόπο παραγωγής στον αγροτικό τομέα, δηλαδή το πόσο αποτελεσματικός είναι».
Η Ελλάδα μάλιστα, σύμφωνα με το άρθρο, είναι δεύτερη μετά τις ΗΠΑ σε σπατάλη νερού, πράγμα που οφείλεται κυρίως στην εντελώς λανθασμένη διαχείριση νερού στον αγροτικό τομέα!
Πώς το λέμε αυτό; Στο Google το έχω βρει μέχρι τώρα 104 φορές «αποτύπωμα νερού» και 2 φορές «υδατικό αποτύπωμα».
Επί της ουσίας τώρα, στο παραπάνω λινκ, διαβάζω και το εξής ενδιαφέρον: για να παραχθεί 1 κιλό βοδινό χρειάζονται κατά μέσο όρο 16.000 λίτρα νερού, ενώ για ένα κιλό καλαμπόκι, 900 λίτρα νερού! Σε ατομικό επίπεδο, φαίνεται πως η αλλαγή των διατροφικών μας επιλογών μπορεί να επηρεάσει πολύ περισσότερο από άλλες αλλαγές, όπως στην ατομική υγιεινή (ντους αντί λουτρό κ.τ.λ.) ή τον τρόπο που ποτίζουμε. Στην ενότητα publications, υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες που μπορείτε να «κατεβάσετε» για το θέμα.
Στο άρθρο της Καθημερινής επίσης αναφέρεται οτι:
Συνολικά, τέσσερις βασικούς παράγοντες, οι οποίοι καθορίζουν το ύψος του αποτυπώματος νερού ξεχωρίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τβέντε ArjeY. Hoekstra, από τους βασικούς συντάκτες της μελέτης: «Καταρχήν, μετρά το μέγεθος της κατανάλωσης. Ύστερα είναι η ποιότητα και η σύνθεση της κατανάλωσης. Για παράδειγμα, μία χώρα που διατρέφεται με πολύ κρέας ξοδεύει περισσότερο νερό. Τρίτο, επιδρούν οι κλιματικές συνθήκες, αν απαιτείται μεγάλη άρδευση για την ανάπτυξη των καλλιεργειών. Τέταρτο, η δαπάνη νερού έχει να κάνει και με τον τρόπο παραγωγής στον αγροτικό τομέα, δηλαδή το πόσο αποτελεσματικός είναι».
Η Ελλάδα μάλιστα, σύμφωνα με το άρθρο, είναι δεύτερη μετά τις ΗΠΑ σε σπατάλη νερού, πράγμα που οφείλεται κυρίως στην εντελώς λανθασμένη διαχείριση νερού στον αγροτικό τομέα!