metafrasi banner

waiver of defenses

Καλημέρα!
Από εδώ
In real estates, the waiver of defense is entered as a document where the mortgager acknowledges that the mortgage is good and valid for the full amount of the mortgage note. Through this document the mortgagor is ceased from raising any defense. Waiver of defenses is also known as estoppel certificate.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για δήλωση παραίτησης του ασφαλειοδότη από οποιοδήποτε μέσο υπεράσπισης, ένστασης, κτλ. έναντι του ασφαλειολήπτη σε περίπτωση αθέτησης των εξασφαλισμένων υποχρεώσεων.
Έχουμε κάποιο όρο στο ελληνικό δίκαιο; Το μόνο παρόμοιο που μου έρχεται στο μυαλό είναι η παραίτηση από το δικαίωμα διζήσεως του εγγυητή (δηλαδή από την ένστασή του να πληρώσει την εγγύηση ως πρωτοφειλέτης όταν αθετήσει την υποχρέωσή του ο οφειλέτης), αλλά εδώ δεν ταιριάζει, γιατί δεν μιλάμε για εγγυητική αλλά για εμπράγματη ασφάλεια (στο κείμενο της παράθεσης μιλάει για υποθήκη, στο κείμενό μου μιλάει για ενέχυρο). Παραίτηση από δικαίωμα υπεράσπισης/ ένστασης; Τι λέτε;

Όλι, τον όρο τον συναντώ όχι μόνο στο περιορισμένο πλαίσιο των εμπράγματων ασφαλειών, αλλά και στο ποινικό δίκαιο, το δίκαιο της προστασίας καταναλωτή και δεν ξέρω πού αλλού. Έχω επίσης την αίσθηση ότι δεν περιορίζεται απλώς στην παραίτηση από το δικαίωμα να προβληθεί ένσταση, αλλά αφορά κάθε αμυντικό ισχυρισμό, περιλαμβανομένης και της άρνησης της βάσης ενδεχόμενης αγωγής. Κατόπιν τούτου, θα δυσκολευόμουν να δώσω μια απλή και σύντομη απόδοση που θα καλύπτει όλες τις περιπτώσεις. :(

Έπεσε πρόσφατα στα χέρια μου, από τροποποίηση καταστατικού ΕΕ λόγω αποχώρησης εταίρου, μια άκρως χορταστική περιγραφή της παραίτησης από κάθε μα κάθε αξίωση κτλ. κτλ. (όπως ακριβώς γράφτηκε από δικηγόρο):

Η αποχωρούσα εκ της εταιρείας ομόρρυθμη εταίρος δηλώνει ότι ουδέν ποσό κέρδους ή ζημίας προέκυψε και ουδεμία αξίωση ή απαίτηση διατηρεί πλέον κατά της εταιρείας και ατομικά κατά των εταίρων αυτής από την αποχώρησή της, τη μεταβίβαση των εταιρικών μεριδίων και την μέχρι σήμερα λειτουργία και επιχειρηματική δράση της εταιρείας, απαλλασσόμενη κατά ρητή δήλωση των λοιπών εταίρων από οποιαδήποτε ευθύνη και υποχρέωση της εταιρείας έναντι οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου μέχρι σήμερα, τις οποίες πλέον αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η εταιρεία, απεκδύεται δε των εκ της μέχρι σήμερα εταιρικής δράσης δικαιωμάτων της, τα οποία εκχωρεί αμετάκλητα με το παρόν στη συνεχίζουσα τις εργασίες της εταιρεία.

Στην πρόταση που παρέθεσε η Ολ θα μπορούσαμε ίσως να μιλήσουμε ξερά για "πράξη παραίτησης (waiver of defense)" και να αφήσουμε τη διευκρίνιση για την επόμενη πρόταση (παραίτηση από κάθε αξίωση ή δικαίωμα σε σχέση με την εμπράγματη ασφάλεια).