metafrasi banner

vision | apparition

Όχι εμφάνιση, το είπαμε αυτό και προηγουμένως. Δεν αναφέρομαι στην εμφάνιση, αλλά στο χειροπιαστό του πράγματος και στη σημασία/χρήση της λέξης, την οποία και επεσήμανα από την αρχή.

nickel

Administrator
Staff member
Ας μην αφήνουμε τις αναζητήσεις να καθορίσουν τη σημασία ή την ειδική σημασία της λέξης. Άλλο πράγμα «an apparition» και άλλο «apparition of». Η δική μου αναζήτηση για σκέτο apparition έβγαλε αυτό το λαβράκι για τα θρησκευτικά οράματα:
http://www.newadvent.org/cathen/15477a.htm (Visions and Apparitions)

Μα τι σχέση έχουν όλα αυτά; Καταρχήν, τις αναζητήσεις στο Google τις αφήνουμε και ορίζουν ολόκληρες μεταφραστικές επιλογές σε αυτό το φόρουμ. Αυτό μας πείραξε ειδικά; Και δεν το αφήνουμε να καθορίσει κάτι. Το ρωτάμε και αυτό απαντά. Με σαφήνεια και unequivocally. Είναι σαφέστατη ένδειξη της σύγχρονης χρήσης της λέξης, η οποία δικαιολογεί υπέρ του δέοντος το "χειροπιαστό" στοιχείο του κειμένου της Παλάβρας, το οποίο όχι δεν είναι "οπτασία" του συγγραφέα, αλλά "χειροπιαστό" στοιχείο της λέξης. Εκτός κι αν αρχίσουμε να διορθώνουμε τους native speakers (φαντάζομαι ότι ο συγγραφέας θα είναι native speaker).

Όπως και να έχει, εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει την ένστασή σου. Είναι ως προς την έννοια του χειροπιαστού στο apparition;

nickel

Administrator
Staff member
Η κύρια ένστασή μου εδώ ήταν ότι όλα σου τα παραδείγματα είχαν «apparition of» και αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της χρήσης της λέξης.

Ναι, αλλά έτσι είναι σαν να κάνεις διάκριση μεταξύ του "φαντάσματος" και του "φαντάσματος της Μαρίας".

daeman

Administrator
Staff member
Palavra, σε ρώτησα εκεί αν το apparition που σε προβληματίζει εδώ προέρχεται από το ίδιο κείμενο, γιατί αν to apparition αναφέρεται σε εμφάνιση (φανέρωση) μορφής αγίου, (θρησκευτικό όραμα, δηλαδή),
μήπως είναι σκόπιμο το έκφανση;
με τη σημασία που αναφέρεται εδώ ή εδώ (ημιτελή μεν, αλλά...) και δεν μου ταιριάζει και πολύ γιατί έχει πολλές σημασίες,
ή ακόμη και το φανέρωση;

Για την επιλογή, πάντως, σου εύχομαι καλή φώτιση ;)

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Όχι.... Βλέπε παραπάνω: βλέπει απλώς μια γυναίκα στην έρημο που τη χαρακτηρίζει apparition. Σου απάντησα εκεί, πάντως :) Ίδιο κείμενο, καμία σχέση το συγκείμενο γιατί είναι σε διαφορετικά σημεία...