Η αλήθεια είναι ότι ο ειδικός στα θέματα της ρωσικής είναι ο Ζαζ, οπότε εγώ δεν μπορώ να επιμείνω. Απλά είχα την εντύπωση ότι τα ρώσικα ж και з όταν ακολουθούνται από άλλο σύμφωνο προφέρονται περισσότερο σαν σ (παχύ και λεπτό αντίστοιχα).
Κατ' αρχάς να διευκρινίσω ότι κάθε άλλο παρά ειδικός στη ρωσική είμαι· αυτά που γνωρίζω είναι στοιχειωδέστατα κι υπάρχουν εδώ μέσα πολύ πιο καταρτισμένοι από την αφεντιά μου. :)
Το στοιχείο που αναδεικνύει η παρατήρηση του Ρογήρου είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ένα γράμμα τής ρωσικής, που κανονικά αντιπροσωπεύει ηχηρό φθόγγο, προφέρεται ως άηχος φθόγγος (και το αντίστροφο). Το γράμμα з και το γράμμα c αποτελούν ένα τέτοιο ζεύγος ηχηρού-άηχου φθόγγου — ένα από τα έξι συνολικά τέτοια ζεύγη. Όταν λοιπόν το з βρίσκεται στο τέλος μιας λέξης ή μπροστά από άλλο άηχο σύμφωνο, τότε θα προφερθεί το ίδιο με το άηχο αδελφάκι του — δηλ. όπως το c.
(Το φαινόμενο αυτό μπορούμε να το δούμε ακριβώς στην ίδια λέξη —Кознышев— με ένα άλλο ζεύγος ηχηρού-άηχου φθόγγου, και συγκεκριμένα με το в που είναι ηχηρό και ζευγαρώνει με το άηχο ф. Παρότι γράφουμε в δεν προφέρουμε /v/ αλλά /f/, επειδή το ηχηρό в βρίσκεται στο τέλος τής λέξης κι άρα θα προφερθεί άηχα. Γι' αυτό άλλωστε και το τελικό ρωσικό в ή το μεταγεγραμμένο λατινικό v στο τέλος των ονομάτων μεταγράφεται και προφέρεται -
φ και όχι -
β. Μια άλλη, πολύ γνωστή ρωσική λέξη, είναι η водка· παρά το γεγονός ότι γράφεται με το ηχηρό д, επειδή αυτό προηγείται του άηχου к προφέρεται κι εκείνο άηχα, δηλαδή т, κι έτσι έχουμε
βότκα — όχι *
βόντκα.)
Να σημειώσω ότι στα συμφωνικά συμπλέγματα το τελευταίο σύμφωνο είναι εκείνο που προσδιορίζει το εάν ένας ηχηρός φθόγγος θα προφερθεί ηχηρά ή άηχα. Τα σύμφωνα, τώρα, που δεν περιλαμβάνονται στα ζεύγη ηχηρών-άηχων, δεν επηρεάζουν τον τρόπο προφοράς τού συμφώνου που προηγείται (το ίδιο συμβαίνει και με το ζεύγος в-ф το οποίο αποτελεί εξαίρεση του κανόνα και δεν επηρεάζει την προφορά τού συμφώνου που προηγείται από ένα εξ αυτών). Ας δούμε λοιπόν πρώτα το ποια είναι αυτά τα έξι ζευγαράκια επαμφοτερίζοντων (
) συμφώνων:
ηχηρό|άηχο
б|п
в|ф
г|к
д|т
з|с
ж|ш
Και ιδού και τα υπόλοιπα σύμφωνα, τα οποία είναι ηχηρά χωρίς άηχο παρτενέρ: л, м, н, р.
Ανακεφαλαιώνουμε:
Τα ηχηρά б, в, г, д, з, ж θα προφερθούν ηχηρά μπροστά από φωνήεν (το αν θα έχουμε ουρανικοποίηση / ουράνωση είναι ένα άλλο θέμα :)), μπροστά από άλλο ηχηρό σύμφωνο, σε συμφωνικό σύμπλεγμα όπου το τελευταίο σύμφωνο είναι ηχηρό, μπροστά από τα ηχηρά л, м, н, р και μπροστά από το άηχο ф.
Τα ηχηρά б, в, г, д, з, ж θα προφερθούν άηχα (δηλ. ως п, ф, к, т, с, ш αντίστοιχα) στο τέλος των λέξεων, μπροστά από άηχο σύμφωνο, και σε συμφωνικό σύμπλεγμα όπου το τελευταίο σύμφωνο είναι άηχο.
Τα άηχα п, ф, к, т, с, ш θα προφερθούν ηχηρά (δηλ. ως б, в, г, д, з, ж αντίστοιχα) μπροστά από ηχηρό σύμφωνο και σε συμφωνικό σύμπλεγμα όπου το τελευταίο σύμφωνο είναι ηχηρό.