metafrasi banner

upstream producer

m_a_a_

Well-known member
Πώς τ' ορίζει η Investopedia: Upstream refers to points in production that originate early on in the processes. Also called exploration and production (E&P), upstream is farthest from the end-user consumer in the oil & gas supply chain. Upstream activities include exploration, drilling, and extraction.

Βρίσκω την εξής πρόπαση στη EUR-LEX:
[...] the very possibility that upstream producers could relocate shows that downstream industries could perfectly rely on suppliers from outside Germany.

Και η ελληνική μετάφραση:
[...] η ίδια η πιθανότητα μετεγκατάστασης των ανάντη παραγωγών καταδεικνύει ότι οι κατάντη βιομηχανικοί κλάδοι θα μπορούσαν κάλλιστα να βασίζονται σε προμηθευτές που είναι εγκατεστημένοι εκτός των συνόρων της Γερμανίας.

Να με συμπαθάτε, αλλά εγώ δεν τα ήξερα τα επιρρήματα ανάντη και κατάντη... Στέκει η χρήση τους εδώ, θεωρείτε;
 

m_a_a_

Well-known member
Έλα όμως που έχει και midstream...

Σε άλλα κείμενα της Ε.Ε., εντωμεταξύ, βρίσκω τις αποδόσεις παραγωγοί/επιχειρήσεις προηγούμενου σταδίου [upstream], ενδιάμεσου σταδίου [midstream], και επόμενου σταδίου [downstream]... :rolleyes:
 
Σε άλλα κείμενα της Ε.Ε., εντωμεταξύ, βρίσκω τις αποδόσεις παραγωγοί/επιχειρήσεις προηγούμενου σταδίου [upstream], ενδιάμεσου σταδίου [midstream], και επόμενου σταδίου [downstream]... :rolleyes:
Στον πληθυντικό («προηγούμενων/ενδιάμεσων/επόμενων σταδίων») αυτή είναι καλή λύση, θα έλεγα.
 

kfoolmoon

New member
Καλημέρα, μεταφράζω ένα βιβλίο international business strategy (που μάλλον για πανεπιστημιακό σύγγραμμα προορίζεται) και το upstream/downstream πάει σύννεφο. Είναι δόκιμοι οι όροι ανάντη/κατάντη ή να προτιμήσω τα προηγούμενα/επόμενα στάδια;
 

m_a_a_

Well-known member
Καλημέρα!

Για το δόκιμοι ή όχι, δεν έχω τα φόντα να αποφανθώ.

Προσωπικά, ομολογώ ότι τα ανάντη και κατάντη με ιντριγκάρανε (έτσι λέω όταν διστάζω να πω «μ' άρεσαν»), αλλά, αν θυμάμαι καλά, προτίμησα τα προηγούμενων/επόμενων σταδίων, που λέει κι ο dharvatis, για να υπάρχει διαφανής αντιστοιχία έτσι και μπει και το midstream στο κόλπο.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ας βάλουμε και τα προγενέστερων / ενδιάμεσων / μεταγενέστερων σταδίων στην εξίσωση.
 

m_a_a_

Well-known member
Ας βάλουμε και τα προγενέστερων / ενδιάμεσων / μεταγενέστερων σταδίων στην εξίσωση.
Ομιχλώδες μπαλαντζάρισμα ον-εν-οφ τόπικ:

Το προηγούμενο και το επόμενο είναι δυο λεξούλες που απ' το πολύ το «φόρεμα» έχουν χάσει το απίλ τους… Τις προσπερνάμε αψήφιστα, θεωρώντας τες τρόπον τινά δεδομένες – που είναι, δηλαδή, αλλά λέμε τώρα… Σαν να τις έχουμε στο τσεπάκι ένα πράμα – μια «καβάντζα» ασφαλών λύσεων… Εκεί που με κερδίζουν, όμως, σε κάτι τέτοια κόντεξτς [άι άι άιιι!], είναι όταν συνειδητοποιώ εκ νέου, «επανεφευρίσκοντας τον τροχό», θαρρείς, ότι πέρα από ξερά ισοδύναμα του previous και του next, είναι ρε συ και μετοχές, και μάλιστα ενεστωτικές, του προηγούμαι και του έπομαι, και κάπου εκεί σαν να εμπερικλείουν και το preceeding και το… 'following' έστω.

Το προγενέστερο και το μεταγενέστερο είναι κάπως πιο αποστασιοποιημένα από το κέντρο αναφοράς τους (κάποιο «παρόν» ξερωγώ). Ενώ, ας πούμε, το επόμενοτώρα που μιλάμεέπεται!

🙃
 
Top