metafrasi banner

two-tier bid/tender offer

Two-Tier Bid/Tender Offer: A tender offer in which a buyer offers to buy enough shares to gain control of the company at a certain price, then offers to buy the remaining shares at a lower price. For example, a buyer may purchase 50% + 1 of a company at $20 per share and then offer to buy the rest of the company at $12 per share. (εδώ και εδώ)

Βρήκα κάπου "πρόταση εξαγοράς δύο ταχυτήτων". Δύο ταχυτήτων, δύο επιπέδων, άλλη ιδέα;

Παρεμπιπτόντως, η τιμή πάνω από τη διαμορφωθείσα χρηματιστηριακή τιμή στην οποία προτίθεται ο αγοραστής να εξαγοράσει τις μετοχές προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο λέγεται control premium, και σε ελληνικές σελίδες (ΧΑ, οικονομικές εφημερίδες, κτλ) το βρήκα ως "υπερτίμημα ελέγχου" (Δεν πρόκειται, δηλαδή, για το κλασικό "(διαφορά) υπέρ το άρτιο" που είναι η διαφορά της τιμής πώλησης από την ονομαστική τιμή της μετοχής.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Επίσης, ίσως «δύο σταδίων», «δύο βημάτων», «δύο βαθμίδων». Δεν βρίσκω κάτι ιδιαίτερο όμως.

Zazula

Administrator
Staff member
πρόταση δισταθμικής εξαγοράς
(μπορεί να μην υπήρχε ως τώρα, αλλά είναι τρίλεκτος όρος, διαφανής κι ακριβής) :)

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Θα σε στενοχωρήσω Ζαζ, αλλά δεν θα συμφωνήσω. Δεν είναι εξαγορά σε δύο στάθμες τιμών αλλά έστω, ας το δεχτώ, σε δύο σταθμούς -- όμως ορολογική διαφάνεια δεν το λες αυτό (κτγμ πάντα). Δημιουργική ασάφεια, ναι. :p.

Zazula

Administrator
Staff member
Είναι ακριβώς το αντίθετο: μία (ταυτόχρονη) εξαγορά σε δύο στάθμες τιμών, όχι μία εξαγορά που ολοκληρώνεται σε δύο σταθμούς.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Από τον ορισμό που παρέθεσε η Όλι στο #1 καταλαβαίνω το ακριβώς αντίθετο:

A tender offer in which a buyer offers to buy enough shares to gain control of the company at a certain price, then offers to buy the remaining shares at a lower price. For example, a buyer may purchase 50% + 1 of a company at $20 per share and then offer to buy the rest of the company at $12 per share.

Zazula

Administrator
Staff member
Στον συγκεκριμένο ορισμό προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι το then να σημαίνει at a later time.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μα το κρίσιμο σημείο είναι να έχει αποκτηθεί ο έλεγχος. Αφού τον αποκτήσει ο προσφέρων, τότε κάνει την (χαμηλότερη) προσφορά για το υπόλοιπο. Διαφορετικά, πώς θα γινόταν πρακτικά; Θα πήγαινα εγώ να πουλήσω τις μετοχές μου στην υψηλότερη τιμή και θα μου έλεγε: «όχι, έχω ήδη το 50%+1, την αγοράζω, αλλά φτηνότερα»;

Zazula

Administrator
Staff member
Τελικά και οι δύο έχουμε δίκιο:
Take over bid in which the acquirer offers to pay more for the shares needed to gain control than for the remaining shares, or to pay the same price but at different times in the merger period; contrasts with any-or-all bid.
Οπότε η διττή δυνατότητα ερμηνείας του επιθ. δισταθμικός είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα, αφού δεν σε αναγκάζει να γίνεις συγκεκριμένος (δημιουργική μεταφραστική ασάφεια). :)

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εξακολουθώ να νομίζω ότι θα ήταν σκόπιμη η σαφής χρονική διαφοροποίηση (άλλος ορισμός αυτός για την περίοδος συγχώνευσης νομίζω, αφού έχει προηγηθεί η κτήση ή η ανταλλαγή μετοχών, π.χ.).

Σκέφτηκα και το δισταθής στο μοτίβο που ξεκίνησες, αλλά ούτε αυτό νομίζω ότι δείχνει επαρκώς τη διαδοχή. Χρειάζομαι διάλειμμα για έμπνευση. :)

Zazula

Administrator
Staff member
Πάντως πρόσεξε ότι στο two-tier bid κατά κανόνα η προσφορά σε δύο στάθμες τιμών είναι για τον ίδιο χρόνο (έτσι το γνωρίζω κι εγώ στην πράξη): https://books.google.gr/books?id=Lt...&redir_esc=y#v=onepage&q=two-tier bid&f=false
Το να πάρει αργότερα κι άλλες μετοχές στην ίδια τιμή είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας.
Από την άλλη, το να πει εξαρχής ότι τις φτηνές μετοχές θα τις πάρει σε μεταγενέστερο χρόνο, είναι τόσο κακή πρακτική (την εταιρία την αγοράζει για ν' ανέβει η τιμή της μετοχής της, όχι για να την υποτιμά ο ίδιος) που δεν γίνεται (και μάλιστα προανακοινωμένα).
Επιμένω (με την καλή έννοια) ότι τυπικά μιλάμε για δύο στάθμες τιμής στον ίδιο χρόνο. Εξ ου και η πρότασή μου.

.....
Ωραία συζήτηση :)

Ίσως αξίζει λίγη σκέψη και η δίκλαδη (πρόταση/προσφορά εξαγοράς).

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Επιμένω (με την καλή έννοια) ότι τυπικά μιλάμε για δύο στάθμες τιμής στον ίδιο χρόνο. Εξ ου και η πρότασή μου.

ΟΚ, να συμφωνήσουμε ότι έχουμε την ταυτόχρονη ανακοίνωση δύο τιμών, η χαμηλότερη από τις οποίες θα χρησιμοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο και αφού υλοποιηθεί η απόκτηση του 50%+1;

(Αυτό που είπα εξαρχής δηλαδή, χωρίς την ταυτόχρονη ανακοίνωση. :inno:)

Zazula

Administrator
Staff member
Ας αναρωτηθούμε ποιο είναι το πραγματικά ουσιώδες χαρακτηριστικό τής two-tier bid, αυτό το διακριτικό γνώριμα που την ξεχωρίζει από τις όποιες άλλες προσφορές εξαγοράς: Είναι το ότι ο προσφέρων δίνει δύο στάθμες τιμής. Όποια προσφορά έχει δύο στάθμες τιμής είναι two-tier, ενώ όποια προσφορά είναι για εξαγορά σε δύο χρόνους δεν είναι two-tier αν δεν είναι και οι τιμές εξαρχής ανακοινωμένες διαφορετικές.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Φίλος μου έστειλε μέιλ και με ρωτάει: «Για ποιον λόγο δεν σας αρέσει το αρχικό δύο ταχυτήτων;» και υποσχέθηκα να το μεταφέρω εδώ (επειδή εγώ απάντηση δεν είχα).

Καλά, ούτε κι εγώ έχω απάντηση. Έτσι κι αλλιώς δεν βλέπω να υπάρχει κάτι καθιερωμένο πέραν από το αγγλικό, οπότε κουβέντα να γίνεται! ;)

nickel

Administrator
Staff member
Υποθέτω ότι κάποιο αρχικό σενάριο ήταν η χρονική περιγραφή που γίνεται στο #7. Αργότερα, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, κάποιος ερχόταν και έλεγε: «Προσφέρω $20 στην πρώτη φάση, μέχρι να πάρω το 51%, και $12 στη δεύτερη. Όποιος προλάβει θα πάρει τη μεγάλη τιμή».

Πόσο βοηθά εδώ την κατανόηση ο όρος «ταχύτητα»; Δεν πρόκειται για κοινωνία δύο ταχυτήτων.

Προσφορά εξαγοράς σε δύο φάσεις, μήπως; Φλύαρα: Προσφορά εξαγοράς σε δύο φάσεις και δύο διαφορετικά επίπεδα τιμών.

Πόσο βοηθά εδώ την κατανόηση ο όρος «ταχύτητα»; Δεν πρόκειται για κοινωνία δύο ταχυτήτων.

+1
Αυτό σκέφτηκα κι εγώ με το που το είδα.

Προσφορά εξαγοράς σε δύο φάσεις, μήπως; Φλύαρα: Προσφορά εξαγοράς σε δύο φάσεις και δύο διαφορετικά επίπεδα τιμών.

Νομίζω ότι δεν πρόκειται για δυο φάσεις -αυτό το εξηγεί ο Ζαζ παραπάνω (#12)- αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ αξιόλογη η παρατήρηση που αφορά στις τιμές. Ακριβώς αυτό είναι. Και ούτε επίπεδα (τιμών), κτγγ. Δυο διαφορετικές τιμές.

Αλλά το επίθετο δίτιμος/η/ο έχει διαφορετική σημασία και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εδώ.
Γι' αυτό και η πρότασή μου, που μπορεί να ξενίζει επειδή πρόκειται για μαθηματικό όρο (δίκλαδη).

Zazula

Administrator
Staff member
Δυο διαφορετικές τιμές.
Αλλά το επίθετο δίτημος/η/ο έχει διαφορετική σημασία και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εδώ.
Υποθέτω δίτιμος.