metafrasi banner

two-by-four

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
2x4 (και γενικότερα 2x κάτι) είναι διαστάσεις (διατομή) τυποποιημένης ξυλείας (dimensional lumber) σε ίντσες στην Αμερική (στο περίπου, όπως φαίνεται από τον πίνακα στη Wikipedia). Στην Ελλάδα, οι διαστάσεις της πριστής (=πριονιστής) ξυλείας είναι διαφορετικές, όπως φαίνεται από τον πίνακα σε αυτόν τον ιστότοπο.

Για τη μετάφραση σε καθημερινή χρήση (π.χ. στο If I ever want to feel that kind of pain, I'll simply ask one of my kids to hit me repeatedly with a two-by-four) χρησιμοποίησα προς το παρόν το μαδέρι. Άλλες ιδέες;

Επίσης σανίδα (που παραπέμπει και στη "βρεγμένη"), αλλά μάλλον το μαδέρι είναι το καλύτερο.

daeman

Administrator
Staff member
...
Και καδρόνι λέει το ΛΚΝ και οι μάστορες, και η σελίδα που έχεις στο πρώτο ποστ (woodman.gr).
Το μαδέρι είναι συνήθως πιο χοντρό.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ναι, το μαδέρι είναι πιο συνηθισμένο στα θαλασσινά χτισίματα.

Eudokia

New member
Παρ' όλο που το μαδέρι μου φαίνεται επιτυχημένη επιλογή, νομίζω ότι αντιστοιχεί σε πιο φαρδιά διατομή (5Χ20εκ. π.χ.).Αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς στις διαστάσεις (5Χ10 εκ.), να τολμήσω να προτείνω εναλλακτικά το καδρόνι που η διατομή του (αν και συνήθως μικρότερη) έχει μικρότερο λόγο ύψους προς πλάτος. Στο site http://www.dimwood.gr/ste.html (ενδεικτικά) βρίσκω και τη συγκεκριμένη διατομή. Δεν ξέρω πώς σου φαίνεται να πούμε "με ένα καδρόνι 5Χ10".

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Για το κείμενο όπου το χρειάστηκα (βλ. #1), η βρεγμένη σανίδα λειτούργησε μια χαρά. Νομίζω ότι σε κείμενο που θα χρειαζόταν πιο συγκεκριμένη ακρίβεια η επιλογή "καδρόνι (ή σανίδα) 5Χ10" θα ήταν μια χαρά.