metafrasi banner

trader vs. investor

In step with the growing reach and increasing sophistication of the online capital markets industry, Three Little Birds Bank has been able to develop its core business activities to meet the needs of the modern trader and serious market investor.

Σκέφτομαι να αποδώσω και τις δύο λέξεις με μία:
"... τις ανάγκες του σύγχρονου και σοβαρού επενδυτή της αγοράς."
(Υπάρχει και η επιλογή του "χρηματιστής" για το trader, αλλά δεν μου αρέσει.)

Τι λέτε; Προδίδω το νόημα;

Zazula

Administrator
Staff member
Ίσως. Έχω την αίσθηση ότι το trader παραπέμπει σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις και άμεσο πρόσθετο εισόδημα από τις τρέχουσες αποτιμήσεις των τίτλων, ενώ το investor σε επιλογές και κινήσεις μακράς πνοής που λαμβάνουν υπόψη τους και τα μερίσματα, και υπηρετούν και τη δημιουργία ενός κομποδέματος για όταν έλθει η τρίτη ηλικία. Ο trader είναι περισσότερο παίκτης του χρηματιστηρίου, παρά επενδυτής (investor) μέσω αυτού.

nickel

Administrator
Staff member
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η διάκριση είναι ανάμεσα σε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους επενδυτές (αυτοί οι δεύτεροι είναι οι σοβαροί).

Zazula

Administrator
Staff member
Γι' αυτό άλλωστε ο προσδιορισμός που επιλέχθηκε για τον trader είναι "modern" (κατά κανόνα κάνει τις αγοραπωλησίες του online), ενώ για τον investor "serious". :)

Πονεμένη η ιστορία με τους trader. Στάθη, μπορείς να τους αφήσεις και αγγλικά... Πίστεψέ με.

Τελικά χρησιμοποίησα το "επενδυτής" και για τα δύο.
Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι ο συντάκτης του κειμένου ήθελε να κάνει τη διάκριση που περιγράφουν οι Zazel και Nickula, ούτε στο συγκεκριμένο απόσπασμα ούτε και στον υπόλοιπο όγκο των κειμένων.

Ευχαριστώ αμφότερους και τους τρεις. :)

Ίσως επειδή συντάσσεται με τον Άι-Βασίλη. :)
(Κι αν τα πιο πάνω φαίνονται δύσκολα έως αδύνατα, το άλλο σχέδιο βιωσιμότητας, εκείνο που δεν περιλαμβάνει τον εσαεί «Αϊ-Βασίλη επενδύτη», φαντάζει ακόμα χειρότερο, αφού προϋποθέτει την προσωρινή συρρίκνωση και την απόλυτη προσήλωση για χρόνια σε σχέδιο ανάπτυξης...)
Στο υπόλοιπο άρθρο λέει "επενδυτής".