metafrasi banner

tradeoff

Περιέργως, αυτό δεν μας έχει απασχολήσει, ίσως όμως να το βρίσκετε αυτονόητο.

Φράσεις όπως there is always a tradeoff between speed and quality, ας πούμε. Συμψηφισμός είναι μια στάνταρ απόδοση, αλλά αναρωτιέμαι τι καταλαβαίνει ο αναγνώστης. Ιδέες;

Πάντα γίνονται συμβιβασμοί μεταξύ Α και Β...
Κάτι δεν μου αρέσει εδώ. Μπορεί ο πληθυντικός, μπορεί και η σύνταξη. Δηλαδή, λέμε «το αποτέλεσμα είναι ένας συμβιβασμός της ταχύτητας και της ποιότητας». Λέμε όμως «γίνονται συμβιβασμοί μεταξύ ταχύτητας και ποιότητας»;
Και αμοιβαίες υποχωρήσεις...
Νομίζω ότι δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε αυτό το κόντεξτ. Συν τοις άλλοις, μπορεί να οδηγήσει στο βιαστικό συμπέρασμα ότι τα Α και Β είναι ανάλογα, ενώ είναι αντιστρόφως ανάλογα.

nickel

Administrator
Staff member
Υπάρχει πάντα ένα ισοζύγιο ανάμεσα σε ... και ...

(Μεταφράζω, βέβαια, το αποτέλεσμα, το balance.)

Να προστεθεί και η φράση (για πάσα χρήση):
Κάπου κερδίζεις και κάπου χάνεις.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Κάτι δεν μου αρέσει εδώ. Μπορεί ο πληθυντικός, μπορεί και η σύνταξη. Δηλαδή, λέμε «το αποτέλεσμα είναι ένας συμβιβασμός της ταχύτητας και της ποιότητας». Λέμε όμως «γίνονται συμβιβασμοί μεταξύ ταχύτητας και ποιότητας»;
Νομίζω ότι δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε αυτό το κόντεξτ. Συν τοις άλλοις, μπορεί να οδηγήσει στο βιαστικό συμπέρασμα ότι τα Α και Β είναι ανάλογα, ενώ είναι αντιστρόφως ανάλογα.

Εντάξει, ίσως το διατύπωσα πολύ θεωρητικά. Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι θα ήταν πιο ξεκάθαρο αν έγραφα «μεταξύ της επιλογής Χ και της επιλογής Ψ» και δεν έχω και εύκολο λακωνικό αντιπαράδειγμα. Ίσως αν είναι σαφές ότι τα μεγέθη δεν είναι ανάλογα: Νομίζω πως λέμε ότι κάτι είναι «ένας συμβιβασμός μεταξύ ποιότητας και ποσότητας...»

Αν όμως Α = «της επιλογής Χ» και Β = «της επιλογής Ψ» δεν είμαι εντάξει; :)

Σχετιζόμενα, αλλά άλλο το compromise, άλλο το balance, άλλο το compensation και άλλο το tradeoff. Δίνεις κάτι για να πάρεις κάτι άλλο.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
και μια άλλη προσέγγιση (θενξ SH): «στην προσπάθεια για ταχύτητα και ποιότητα γίνονται αναγκαστικά εκπτώσεις (ή σκόντα) και παραχωρήσεις»

Last edited:
Ας δώσουμε όποια ερμηνεία θέλουμε, αλλά ας έχουμε υπόψη πρόκειται από τις λέξεις που σηκώνουν καμιά εκατοστή αποδόσεις ανάλογα με το συγκείμενο.