metafrasi banner

to open a can of worms = ανοίγω το κουτί της Πανδώρας

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο World Wide Words για την προέλευση του κουτιού με τα σκουλήκια και επειδή φαντάζομαι ότι το σκοντάφτουμε όλοι συχνά, είπα να το παραθέσω να το έχουμε υπόψη μας:

To open a metaphorical can of worms is to examine some complicated state of affairs, the investigation of which is likely to cause trouble or scandal and which you would much prefer was left alone. [...]
The evidence suggests that the original cans of worms were real cans with actual worms in them, collected as bait for fishing. [...]
Fishermen have told me that the most annoying aspect of opening a can of worms is that, being live bait, they crawl out and are difficult to put back. So there may well be an association with the idea of Pandora's Box, as you suspect.
Επίσης, να πω με μεγάλη μου ικανοποίηση στον Νίκελ ότι μπορεί να μου άσπρισε το κομπλιμάν εδώ, ο Γκούγκλης όμως διαφωνεί κάθετα μαζί του.

nickel

Administrator
Staff member
Πάντως, και τον ασκό του Αιόλου αν ανοίξεις, μετά δεν έχουν συμμαζεμό οι άνεμοι. Εκτός αν περιμένεις ... το θερισμό. (Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες.)

Νομίζω ότι έχεις απόλυτο δίκαιο Nickel. Ο ασκός του Αιόλου μου φαίνεται πολύ καλύτερη επιλογή και θα το εξηγήσω. Το δοχείο με τα σκουλίκια περιέχει μόνο σκουλίκια δηλαδή δυσάρεστες καταστάσεις. Το κουτί της Πανδώρας δεν είναι το ακριβές ανάλογο γιατί περιέχει και κάτι ευχάριστο: την Ελπίδα. Ενώ με το άνοιγμα του ασκού του Αιόλου τίποτε καλό δεν μπορεί να συμβεί θα θερίσουμε θύελλες. Βέβαια και εδώ μπορεί να πεί κανείς ότι αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες και βγάζουμε έξω τους ανέμους έναν έναν θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα: ούριο άνεμο. Το άνοιγμα όμως του ασκού όταν είναι ανεξέλεγκτο θυμίζει καλύτερα το δοχείο με τα σκουλίκια. Από την άλλη μεριά άντε και το ανοίξαμε το ρημάδι το κουτί με τα σκουλίκια, τί θα γίνει; Το πολύ πολύ να τα δούμε, να σιχαθούμε, να σκοτώσουμε μερικά από αυτά και να το ξανακλείσουμε. Για τράβα όμως μάζεψε πίσω τους ανέμους να δείς τη γλύκα... Για τράβα αντιμετώπισε όλα τα δεινά... μόνο η Ελπίδα σε σώζει και αυτή είναι αγνοούμενη. Συμπέρασμα: Το δοχείο με τα σκουλίκια δεν πιάνει μία μπροστά στα Ελληνικά ανάλογά του.

Όχι δεν έχω τίποτε με τα σκουλίκια, είμαι φιλόζωος.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Πάντως, όταν λέμε στα ελληνικά «άνοιξε το κουτί της Πανδώρας» δεν το λέμε ποτέ εννοώντας «α, εντάξει, θα βγει και η πεταλουδίτσα στο τέλος» - μάλλον αρνητική είναι η χρήση του δηλαδή.

Νεότερα για το επίμαχο κουτί... Καλή είναι η μετάφραση, φαίνεται. :)
(2η και 3η παράγραφος τέλους)