Καλή λύση. Αμ' έπος, αμ' έργον.
Τα μάτια μου, τα μάτια μου, τι να τα κάνω τα μάτια μου!!!! Να τα βγάλεις.
Όπως το θυμάμαι εγώ (στην πολυτσιταρισμένη [από μένα] Χιουμοριστική Ανθολογία του '59 [;]), η τελική έκδοση διατηρεί βεβαίως και τα τρία θαυμαστικά: «Τα μάτια μου, τα μάτια μου, τι να τα κάνω τα μάτια μου!!! Να τα βγάλεις.»Ήρθε η ώρα να εξηγήσω γιατί έγραψα το παραπάνω σε ένα άλλο νήμα. Επειδή ο συγγραφέας κάποιου πονήματος, πάνω στον οίστρο του, πρόσθεσε περίσσια θαυμαστικά (ή, ίσως, πολλά ερωτηματικά) μετά την κραυγή απόγνωσης «Τα μάτια μου, τα μάτια μου, τι να τα κάνω τα μάτια μου!!!!», κάτι που δεν άρεσε στον επιμελητή του, ο οποίος διέγραψε τα περίσσια σημεία στίξης και πρόσθεσε στο περιθώριο «Να τα βγάλεις». Και, βέβαια, στην τελική έκδοση όλοι διάβασαν: «Τα μάτια μου, τα μάτια μου, τι να τα κάνω τα μάτια μου! Να τα βγάλεις.»
Περίπου από τότε το θυμάμαι κι εγώ, αν και είναι πιθανόν να το διάβασα στην Εκλογή. Ωστόσο, το έγραψα με την εκλογίκευση που θα έκανε ένας παλιός διορθωτής. Δηλαδή, κανένας δεν θα έγραφε απλώς «Να τα βγάλεις» χωρίς ταυτόχρονα να τραβήξει μια γραμμή να σβήσει τα περίσσια σημεία στίξης. Ήρθαν μετά οι στοιχειοθέτες, αφαίρεσαν τα περίσσια και... πρόσθεσαν το κείμενο που έλειπε.Όπως το θυμάμαι εγώ (στην πολυτσιταρισμένη [από μένα] Χιουμοριστική Ανθολογία του '59 [;]), η τελική έκδοση διατηρεί βεβαίως και τα τρία θαυμαστικά: «Τα μάτια μου, τα μάτια μου, τι να τα κάνω τα μάτια μου!!! Να τα βγάλεις.»
Μου θύμισες αυτό:
View attachment 6786Πρώτα το τρώγειν και μετά το φιλοσοφείν• Το ατακίζειν εστί φιλοσοφείν.
ΥΓ: Ο ορθογραφικός διορθωτής το "ατακίζειν" το έκανε "τσακίσου".