Εγώ ειλικρινά δεν βρήκα κάτι επιλήψιμο και δεν με ενόχλησε καμιά φράση. Για να είμαι σχολαστικά ακριβής, θα ήθελα να είχε προσθέσει ο Μαζάουερ μια λεξούλα εκεί που λέει ότι σε δέκα χρόνια θα είχαν φύγει οι μουσουλμάνοι και ότι έπειτα από άλλα είκοσι θα εξοντώνονταν οι Εβραίοι. Θα ήθελα δηλαδή να έλεγε "από τους Γερμανούς". Αλλά μου δίνεται η εντύπωση ότι αυτό που είδαμε ήταν ένα κομμάτι από κάποια εκτενέστερη αφήγηση και έχω την πεποίθηση --χωρίς να μπορώ να το βεβαιώσω-- ότι λίγο παρακάτω αυτό θα διευκρινίζεται. Πάντως ό,τι λέγεται λέγεται με αρκετή προσοχή και επιμελημένη φράση. Αλήθεια είναι ότι οι Εβραίοι ήταν πλειοψηφία στη Θεσσαλονίκη, πώς να το κάνουμε; Και οι μουσουλμάνοι ανέρχονταν στο ένα τέταρτο του πληθυσμού, όντως. Και οι πάντες προέβλεπαν ότι "το μέλλον της πόλης θα ήταν ελληνικό". Και η πυρκαγιά του 1917 ανέτρεψε ριζικά τη φυσιογνωμία της πόλης. Πού είναι η ανακρίβεια;
Αλλού βρήκα την ανακρίβεια, αλλά σε μια ψιλολεπτομέρεια που δεν είναι ανάγκη να τη διογκώσουμε: οι Κρητικοί που βλέπουμε, και για τους οποίους μιλά η Χριστίνα Κουλούρη, δεν ανήκουν στο στρατό, είναι χωροφύλακες. Οι περίφημοι (περιβόητοι) Κρητικοί χωροφύλακες του Βενιζέλου, που εμείς σήμερα μπορεί να τους βλέπουμε με αδιάφορο μάτι, αλλά οι Παλιοελλαδίτες είχαν να πουν πολλά για τυραννική συμπεριφορά και άλλα παρόμοια, που συνετέλεσαν (έως κάποιο βαθμό το καθένα) στην ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές του 1920.