Περιμένω νήμα από τον Nickel, για το φυτό που λέμε τεϊόδεντρο (Melaleuca alternifolia) αλλά δεν έχει καμιά σχέση με το τσάι!
Το τσάι το παίρνουμε από την Καμέλια τη σινική (Camellia sinensis), που την ονόμασε Camellia ο Λινναίος για να τιμήσει τον Τσέχο ιεραπόστολο και βοτανολόγο Georg Kamel (1661–1706). Αυτός ο θάμνος λέγεται tea plant, tea shrub, tea tree, και στα ελληνικά τεϊόδεντρο (τεϊόδενδρον σε φύλλο της εφημερίδας Ακρόπολις του 1896).
Η Camellia την οποία λέμε καμέλια και είναι διακοσμητική είναι… γιαπωνέζικη. Είναι το είδος Camellia japonica.
Τεϊόδεντρο ονομάζεται στην αγορά και το tea tree που γράφεται και ti tree! (OED: Often spelt ti-tree, occasionally ti-tri, as if a native name.) Επίσημο όνομα: Melaleuca alternifolia. Γιατί όμως Μελαλεύκα ή Μελαλεύκη ή Μελανολεύκα;
Μια εξήγηση για την ονομασία: μετά από φωτιά αυτό το αυστραλιανό δέντρο, καθώς ξαναζωντανεύει, αρχίζει να δείχνει τον λευκό κορμό του και το καμένο δάσος γίνεται ασπρόμαυρο.
Τεϊόδεντρο (tea tree) επειδή τα φύλλα του πέφτουν στα νερά των ποταμιών και των λιμνών και τα βάφουν καφέ σαν τσάι.
Ανήκει στην οικογένεια της μυρτιάς και παράγει κι αυτό αιθέριο έλαιο (tea tree oil) που οι περισσότεροι το λένε έλαιο τεϊόδεντρου και ελάχιστοι τεϊέλαιο.
http://en.wikipedia.org/wiki/Melaleuca
http://en.wikipedia.org/wiki/Melaleuca_alternifolia
http://en.wikipedia.org/wiki/Tea_tree_oil_(melaleuca_oil)
http://el.wikipedia.org/wiki/Τεϊέλαιο
http://en.wikipedia.org/wiki/Camellia_sinensis
http://en.wikipedia.org/wiki/Camellia_japonica