metafrasi banner

T-red = κόκκινο (φωτιστικό) οινόπνευμα

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το αστείο είναι ότι είναι ήδη «μεταφρασμένο» στα αγγλικά:

T-Röd

Δεν υπάρχει ούτε μια σουηδική σελίδα με T-Red...:rolleyes:

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Θέτεις ένα πολύ ενδιαφέροντα προβληματισμό, ωστόσο επειδή πιστεύω ότι δεν μπορούμε πάντα να καλύπτουμε 100% όλες τις αποδόσεις των όρων στους τίτλους των νημάτων, καλό είναι να μπει (αν δεν υπάρχει) ένα disclaimer που να λέει ότι ο καθείς χρησιμοποιεί τις αποδόσεις ανάλογα με το συγκείμενό του και με δική του ευθύνη.

Εννοώ ότι αν μετέφραζα κατάλογο μαγαζιού και έπρεπε να αφήσω T-red, δε θα έπρεπε να με επηρεάζει ο τίτλος του γλωσσαριού κ.ο.κ.

Νομίζω ότι αν πρόκειται περί λογοτεχνικού βιβλίου, πρέπει να μεταφραστεί, αφενός γιατί το T-red στον Έλληνα αναγνώστη δε λέει τίποτα, αφετέρου γιατί δε χωράει υποσημείωση σε τέτοιες επουσιώδεις λεπτομέρειες.

Έτσι ακριβώς είναι. Γι' αυτό και ο όρος "φωτιστικό οινόπνευμα" είναι ό,τι πρέπει.

Θέτεις ένα πολύ ενδιαφέροντα προβληματισμό, ωστόσο επειδή πιστεύω ότι δεν μπορούμε πάντα να καλύπτουμε 100% όλες τις αποδόσεις των όρων στους τίτλους των νημάτων, καλό είναι να μπει (αν δεν υπάρχει) ένα disclaimer που να λέει ότι ο καθείς χρησιμοποιεί τις αποδόσεις ανάλογα με το συγκείμενό του και με δική του ευθύνη.

Εννοώ ότι αν μετέφραζα κατάλογο μαγαζιού και έπρεπε να αφήσω T-red, δε θα έπρεπε να με επηρεάζει ο τίτλος του γλωσσαριού κ.ο.κ.

Δημιουργείτε ζήτημα εκ του μη άνευ. Ζήτησα να διορθωθεί ο τίτλος στο γλωσσάρι κι έχουμε φτάσει να διαπραγματευόμαστε εδώ και δύο σελίδες αν πρέπει να μεταφραστεί στο κείμενο ή όχι... LOL. :)

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δύσκολη ερώτηση: αν ήταν το γλωσσάρι θεματικό (π.χ. τεχνικό), όχι. Αν ήταν γενικής φύσεως, ναι. Στο συγκεκριμένο νήμα είναι out of context αν μείνει στα αγγλικά.

Αυτό είναι όντως ζήτημα για γερούς λύτες. Φτιάχνω ένα λεξικό και δεν ξέρω αν πρέπει να περιλάβω και να εξηγήσω μια άγνωστη μάρκα μπλε οινοπνεύματος.

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Και αν αλλάξω τον τίτλο, θα χάσει το νόημά της όλη αυτή η ωραία συζήτηση... :)

daeman

Administrator
Staff member
Το αστείο είναι ότι είναι ήδη «μεταφρασμένο» στα αγγλικά: T-Röd. Δεν υπάρχει ούτε μια σουηδική σελίδα με T-Red...:rolleyes:
Αχ, εκείνος ο άτιμος που το μετέγραψε από T-Röd σε T-red, χωρίς μια επεξήγηση, μια υποσημείωση, ένα γλωσσάρι, βρε αδερφέ...:confused:
ίσως ακόμη και σκέτο οινόπνευμα (σε περιορισμένο χώρο -- όλοι «ξέρουν» ότι οι αλκοολικοί «πίνουν από το μπλε» και «τυφλώνονται»)...
Ε, χμ, σκέτο οινόπνευμα, μάλλον όχι, γιατί το οινόπνευμα μας στέλνει κατευθείαν στο καθαρό, φαρμακευτικό οινόπνευμα (95% αιθανόλη), εκείνο που κάποτε κόστιζε 100 δρχ./100 ml και επί Δρακουμέλ η τιμή του εκτινάχτηκε στις 1.000 δρχ./100 ml! Για να είναι, τάχα, ασύμφορη η χρήση του ως πρώτη ύλη για την παρασκευή "μπόμπας"... Εδώ είμαστε ξέφραγο αμπέλι, διακινούνται εκατομμύρια τόνοι παράνομου, "πειραγμένου" αλκοόλ κάθε χρόνο, παντού πίνεις μπόμπες/πετρέλαια, μέχρι και συμπυκνωμένο ουίσκι έχω δει σε αποθήκη μπαρ (διαλύεις ένα μέρος σε 2 μέρη νερού και βουαλά το Τσόνη και το Κατεσάρ· κι αυτό το πράμα πήρε άδεια εισαγωγής και χρήσης), ούτε στις κάβες και τους εισαγωγείς δεν μπορείς πια να έχεις εμπιστοσύνη, όλη η Ελλάδα μια ατέλειωτη παράγκα γεμάτη παράνομα αποστακτήρια (λίγο χρώμα, λίγα πρόσθετα γεύσης κι έτοιμο ό,τι ποτό θέλεις) - αν και τα τελευταία χρόνια μετακόμισαν και αυτά βορειότερα, όπως πολλές ελληνικές βιομηχανίες - και για μας η πρώτη (και μόνη) προτεραιότητα ήταν η τιμή του καθαρού, για φαρμακευτική χρήση, οινοπνεύματος (που ήταν ήδη ασύμφορη, to be gin :p with)!
Κι εδώ, ένας spirits connoisseur που πίνει T-Röd: :eek:

SBE

¥
daeman φρίττω με αυτά που γράφεις!
Να πω πάντως ότι εν ΗΒ κατά διαβολική συμπτωση μπόμπες μας έχουν σερβίρει δις. Τη μία σε ένα Greek Club Night και την άλλη σε ένα μπαρ που συχνάζουν Έλληνες.

Ε, χμ, σκέτο οινόπνευμα, μάλλον όχι, γιατί το οινόπνευμα μας στέλνει κατευθείαν στο καθαρό, φαρμακευτικό οινόπνευμα (95% αιθανόλη), εκείνο που κάποτε κόστιζε 100 δρχ./100 ml και επί Δρακουμέλ η τιμή του εκτινάχτηκε στις 1.000 δρχ./100 ml! Για να είναι, τάχα, ασύμφορη η χρήση του ως πρώτη ύλη για την παρασκευή "μπόμπας"...

Βλέπω μετά χαράς πως κι άλλος το θυμάται. Και με δρακουμελοϋπουργό παραδακίου Σ. Μάνο...

daeman

Administrator
Staff member
@ SBE:
Μα δεν είναι φούμαρα, τα έχω δει όλα αυτά, τα ξέρω από πρώτο χέρι, γι' αυτό και πίνω αλκοόλ μόνο εκεί που ξέρω, σπιτικό (ρακή, κρασί) ή σε μαγαζιά που ξέρω εγγυημένα τι θα πιω. Αλλά μου έχει τύχει μπόμπα ακόμη και σε μπαρ φίλου, με μπουκάλι σφραγισμένο που άνοιξε μπροστά μου. Ήταν μπόμπα κάβας. Το πιθανότερο είναι πως ο ιδιοκτήτης της κάβας αγόρασε από επιτήδειους και όχι από τον επίσημο αντιπρόσωπο/εισαγωγέα. Γι' αυτό, αν βρεθώ σε μπαρ που δεν ξέρω, πίνω malts που συνήθως δεν νοθεύονται εύκολα λόγω ελάχιστης κατανάλωσης και χαρακτηριστικής γεύσης, μάρκες που δεν πίνει κανένας ή πίνω μπίρες, πίνω μπίρες, πίνω μπίρες, που έχουν και σιλικόνη! :)
Δεν είναι τυχαία, πάντως η διάδοση των διάφορων έτοιμων παρασκευασμάτων (εκείνα τα νεροζούμια, space, rigo, bacardi με χυμούς), αφού τα προτιμούν πολλοί ως σίγουρα καθαρά. Ειδικά τα πιτσιρίκια (που επειδή είναι άμαθα, είναι ο πρώτος στόχος του κακόβουλου μπάρμαν), καλά κάνουν, είναι απαίσιο να μην ξέρεις να πίνεις και να σε ποτίζουν και μπόμπες. Και άτιμο, και εγκληματικό.

@ tsioutsiou: όλα τα καλά παιδιά...