bernardina
Moderator
Το Syllabub (προφέρεται σίλαμπαμπ) είναι ένα παραδοσιακό αγγλικό γλυκό που παρασκευάζεται με γάλα, κρασί και ζάχαρη. Εξαιρετικά δημοφιλές, στην αρχική εκδοχή του, από τον δέκατο έκτο έως τον δέκατο ένατο αιώνα, βασιζόταν (και εξακολουθεί) στο πήξιμο του γάλακτος με τη βοήθεια των οξέων του λευκού κρασιού. Ένα είδος κρασιού, και μάλιστα γαλλικό, έδωσε στη λέξη το πρώτο της συνθετικό, αφού το sylla- προέρχεται από το Sillery της Γαλλίας (γι' αυτό και η ορθογραφία sillabub είναι, κατά τη γνώμη μου, πιο σωστή). Το δε -bub δεν είναι παρά μια... μικροκαμωμένη bubble.
Σύμφωνα λοιπόν με τις συνταγές του γλυκού αυτού, η αυθεντικότερη απαιτούσε το άρμεγμα της αγελάδας απευθείας μέσα στη γαβάθα με το κρασί ή την κανάτα της μπίρας, όπως λέει εδώ.
Αν δεν σας βρίσκεται αγελάδα πρόχειρη, απλώς ανακατεύετε το γάλα (ή την κρέμα γάλακτος, αν θέλετε πιο πλούσιο αποτέλεσμα) με λευκό κρασί της αρεσκείας σας, προσθέτετε λίγο χυμό και λίγο ξύσμα λεμονιού, ζάχαρη ανάλογα με το γούστο σας και έχετε αμέσως έτοιμη... μια μους! :woot:
Αν είστε και μερακλήδες και δεν θέλετε να την αφήσετε νέτη σκέτη, την παντρεύετε με υλικά που τη... ζαχαρώνουν (χοντροσπασμένο μπισκότο, κομμάτια φρούτων, τριμμένους ξηρούς καρπούς κτλ) και τους στεφανώνετε με μια γλυκιά σος της επιλογής σας ή ό,τι άλλο κρίνετε ότι τους πάει.
Να... κάτι σαν αυτό.
Και μια ενδιαφέρουσα συνταγή
Raspberry Sort of a Syllalub:
Makes enough for four people
Ingredients:
4 shortbread cookies
2 pints raspberries
1/2 cup sugar, divided
3 tablespoons fresh lemon juice
3 tablespoons white Port
zest of one lemon
2 cup very cold whipping cream, divided
edible lavender buds (garnish, optional)
Directions:
Place one cookie at the bottom of a ramekin or glasse and repeat for the other cookies. Reserve. In a large non reactive bowl, mull or mash together the raspberries, 1/4 cup sugar, lemon juice, Port and lemon zest. Remove about half that mixture and place it into another mixing bowl. Whip 1 1/2 cups whipping cream to stiff peaks. Fold in the reserved raspberry mixture and spoon on top of the shortbread cookies. Top with the reminder raspberry mixture. Whip up the remaining whipping cream to stiff peaks with the reminder of the sugar and dollop that whipped cream on top of the raspberry mousse. Refrigerate until ready to serve. Sprinkle with lavender buds if desired.
Από μια Γλυκιά Ιστορία Αγάπης, έναν παράδεισο για λιχούδηδες σαν εμένα ;)
Enjoy!*
*για τους μη κατέχοντες την αγγλικήν, μεταφράζομεν την συνταγή on request
Σύμφωνα λοιπόν με τις συνταγές του γλυκού αυτού, η αυθεντικότερη απαιτούσε το άρμεγμα της αγελάδας απευθείας μέσα στη γαβάθα με το κρασί ή την κανάτα της μπίρας, όπως λέει εδώ.
Αν δεν σας βρίσκεται αγελάδα πρόχειρη, απλώς ανακατεύετε το γάλα (ή την κρέμα γάλακτος, αν θέλετε πιο πλούσιο αποτέλεσμα) με λευκό κρασί της αρεσκείας σας, προσθέτετε λίγο χυμό και λίγο ξύσμα λεμονιού, ζάχαρη ανάλογα με το γούστο σας και έχετε αμέσως έτοιμη... μια μους! :woot:
Αν είστε και μερακλήδες και δεν θέλετε να την αφήσετε νέτη σκέτη, την παντρεύετε με υλικά που τη... ζαχαρώνουν (χοντροσπασμένο μπισκότο, κομμάτια φρούτων, τριμμένους ξηρούς καρπούς κτλ) και τους στεφανώνετε με μια γλυκιά σος της επιλογής σας ή ό,τι άλλο κρίνετε ότι τους πάει.
Να... κάτι σαν αυτό.
Και μια ενδιαφέρουσα συνταγή
Raspberry Sort of a Syllalub:
Makes enough for four people
Ingredients:
4 shortbread cookies
2 pints raspberries
1/2 cup sugar, divided
3 tablespoons fresh lemon juice
3 tablespoons white Port
zest of one lemon
2 cup very cold whipping cream, divided
edible lavender buds (garnish, optional)
Directions:
Place one cookie at the bottom of a ramekin or glasse and repeat for the other cookies. Reserve. In a large non reactive bowl, mull or mash together the raspberries, 1/4 cup sugar, lemon juice, Port and lemon zest. Remove about half that mixture and place it into another mixing bowl. Whip 1 1/2 cups whipping cream to stiff peaks. Fold in the reserved raspberry mixture and spoon on top of the shortbread cookies. Top with the reminder raspberry mixture. Whip up the remaining whipping cream to stiff peaks with the reminder of the sugar and dollop that whipped cream on top of the raspberry mousse. Refrigerate until ready to serve. Sprinkle with lavender buds if desired.
Από μια Γλυκιά Ιστορία Αγάπης, έναν παράδεισο για λιχούδηδες σαν εμένα ;)
Enjoy!*
*για τους μη κατέχοντες την αγγλικήν, μεταφράζομεν την συνταγή on request