syllabub (also sillabub or sillibub)

bernardina

Moderator
Το Syllabub (προφέρεται σίλαμπαμπ) είναι ένα παραδοσιακό αγγλικό γλυκό που παρασκευάζεται με γάλα, κρασί και ζάχαρη. Εξαιρετικά δημοφιλές, στην αρχική εκδοχή του, από τον δέκατο έκτο έως τον δέκατο ένατο αιώνα, βασιζόταν (και εξακολουθεί) στο πήξιμο του γάλακτος με τη βοήθεια των οξέων του λευκού κρασιού. Ένα είδος κρασιού, και μάλιστα γαλλικό, έδωσε στη λέξη το πρώτο της συνθετικό, αφού το sylla- προέρχεται από το Sillery της Γαλλίας (γι' αυτό και η ορθογραφία sillabub είναι, κατά τη γνώμη μου, πιο σωστή). Το δε -bub δεν είναι παρά μια... μικροκαμωμένη bubble.

Σύμφωνα λοιπόν με τις συνταγές του γλυκού αυτού, η αυθεντικότερη απαιτούσε το άρμεγμα της αγελάδας απευθείας μέσα στη γαβάθα με το κρασί ή την κανάτα της μπίρας, όπως λέει εδώ. :D
Αν δεν σας βρίσκεται αγελάδα πρόχειρη, απλώς ανακατεύετε το γάλα (ή την κρέμα γάλακτος, αν θέλετε πιο πλούσιο αποτέλεσμα) με λευκό κρασί της αρεσκείας σας, προσθέτετε λίγο χυμό και λίγο ξύσμα λεμονιού, ζάχαρη ανάλογα με το γούστο σας και έχετε αμέσως έτοιμη... μια μους! :woot:

Αν είστε και μερακλήδες και δεν θέλετε να την αφήσετε νέτη σκέτη, την παντρεύετε με υλικά που τη... ζαχαρώνουν (χοντροσπασμένο μπισκότο, κομμάτια φρούτων, τριμμένους ξηρούς καρπούς κτλ) και τους στεφανώνετε με μια γλυκιά σος της επιλογής σας ή ό,τι άλλο κρίνετε ότι τους πάει.
Να... κάτι σαν αυτό.




Και μια ενδιαφέρουσα συνταγή

Raspberry Sort of a Syllalub:

Makes enough for four people

Ingredients:
4 shortbread cookies
2 pints raspberries
1/2 cup sugar, divided
3 tablespoons fresh lemon juice
3 tablespoons white Port
zest of one lemon
2 cup very cold whipping cream, divided
edible lavender buds (garnish, optional)

Directions:
Place one cookie at the bottom of a ramekin or glasse and repeat for the other cookies. Reserve. In a large non reactive bowl, mull or mash together the raspberries, 1/4 cup sugar, lemon juice, Port and lemon zest. Remove about half that mixture and place it into another mixing bowl. Whip 1 1/2 cups whipping cream to stiff peaks. Fold in the reserved raspberry mixture and spoon on top of the shortbread cookies. Top with the reminder raspberry mixture. Whip up the remaining whipping cream to stiff peaks with the reminder of the sugar and dollop that whipped cream on top of the raspberry mousse. Refrigerate until ready to serve. Sprinkle with lavender buds if desired.



Από μια Γλυκιά Ιστορία Αγάπης, έναν παράδεισο για λιχούδηδες σαν εμένα ;)

Enjoy!*
*για τους μη κατέχοντες την αγγλικήν, μεταφράζομεν την συνταγή on request :p
 
Τα shortbread cookies που θέλει όμως εδώ τα βρίσκω με πέντε ευρώ το κουτάκι. Απαγορευτικό. :(
 

bernardina

Moderator
Τα shortbread cookies που θέλει όμως εδώ τα βρίσκω με πέντε ευρώ το κουτάκι. Απαγορευτικό. :(

Δύτη, μη διστάσεις να καταφύγεις στο all-time classic μπισκότο ή και όποιο σου βρίσκεται εύκαιρο. Αν μάλιστα αποφασίσεις να φτιάξεις τη μους σοκολατένια, φαντάσου τη με χοντροσπασμένα oreos στον πάτο του ποτηριού. (Δυστυχώς, τα λατρεμένα γεμιστά δεν έχουν πια τη γεύση που είχαν κάποτε. Δεν καταλαβαίνω τι τους πιάνει και αλλάζουν τις πιο πετυχημένες συνταγές). :mad: :(

Γενικά, το γλυκάκι προσφέρεται για αυτοσχεδιασμούς. Μερικές γκουγκλιές θα σε πείσουν! :D

Εδιτ: Αν θες να γίνεις και πιο adventurous, σου δίνω και ωραίες συνταγές να φκιάσεις μόνος σου τα σόρτμπρεντ κούκιζ. (Ή να σ' τα φκιάσουν κάποια χεράκια που σ' αγαπάνε) ;)
 
Το syllabub το 'φτιαχνε προσφάτως η Nigella στον Σκάι. Φυσικά το πρόφερε σίλαμπαμπ, τουλάχιστον 5 φορές,
αλλά οι υπότιτλοι το έγραφαν σάϊλαμπαμπ.
 

bernardina

Moderator
Το syllabub τόφτιαχνε προσφάτως η Nigella στον Σκάι. Φυσικά το πρόφερε σίλαμπαμπ τουλάχιστον 5 φορές
αλλά οι υπότιτλοι το έγραφαν σάϊλαμπαμπ.

Κάνουν κι άλλοι αυτό το λάθος (εδώ το τονίζουν και στη λήγουσα...)
 

SBE

¥
Τα shortbread cookies είναι οι κουραμπιέδες χωρίς άχνη, στην ουσία.
Στην αγγλική ζαχαροπλαστική χρησιμοποιούνται όπου οι λοιποί Ευρωπαίοι βάζουν μπισκότα σαβουαγιάρ ή πτι μπερ (αν και συνήθως τα πτι μπερ αντικαθιστούν τα νταϊτζέστιβ).
 
Top