dominotheory
Member
Συνεπώς, ιδανικό σημείο.
daeman!
Συμφωνώ (και για το you rock ιδιαίτερα), και είναι πιο κοντά (πιο colloquial) από το βέλτιστο, αλλά και πάλι πολύ μακριά από το sweet (δες και το #16, που το γύρισε στην πλακίτσα -αν και, υπό όρους, ισχύει αυτό που λέει- ο nickel).
Γιατί όχι και άριστο/τέλειο/άψογο σημείο;
Δείτε σχετικά και την αμηχανία κάποιου μάλλον επαΐοντα:
Sweet Spot («Ευχάριστο» Σημείο): Είναι ένα συγκεκριμένο σημείο της επιφάνειας των χορδών (stringbed) μιας ρακέτας, όπου η πρόσκρουση της μπάλας ακριβώς σε αυτό, μας παρέχει τον καλύτερο συνδυασμό μέγιστης δύναμης και ακρίβειας του κτυπήματος, με την ελάχιστη δόνηση και ταλάντευση της ρακέτας. Αν και στην πράξη υπάρχουν τρία (3) διαφορετικά sweetspots (δείτε στη συνέχεια) στην επιφάνεια των χορδών μιας ρακέτας, αυτό που ενδιαφέρει είναι το δεύτερο, το κέντρο κρούσης (Center of Percussion ή COP). Ο λόγος είναι ότι κτυπώντας τη μπάλα εκτός του σημείου αυτού, έχουμε τη μεγαλύτερη πιθανότητα τραυματισμών στο χέρι μας.
Με σειρά, από επάνω προς τα κάτω στην επιφάνεια των χορδών (φυσικά όλα βρίσκονται στον κάθετο άξονα της ρακέτας, δηλ. ούτε δεξιά, ούτε αριστερά), τα τρία sweetspots είναι τα παρακάτω:
1. Κομβικό Σημείο (Nodal Point ή απλά Node): πετυχαίνοντας τη μπάλα σε αυτό έχουμε τη μικρότερη δυνατή ταλάντευση (vibration) και
2. Κέντρο Κρούσης (Center of Percussion ή απλά COP): πετυχαίνοντας τη μπάλα σε αυτό νιώθουμε τη μικρότερη δυνατή δόνηση (shock) στο χέρι μας, με τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό δύναμης και ακρίβειας. Σε κάθε γενική αναφορά στο «sweet spot» αναφερόμαστε σε αυτό το σημείο.
3. Σημείο Μέγιστου Συντελεστή Επιστροφής (Maximum Coefficient of Restitution), δηλαδή το σημείο από το οποίο η μπάλα αναπηδά στην ρακέτα και επιστρέφει προς τον αντίπαλο, με τη μέγιστη δύναμη.
Η θέση και το «μέγεθος» του sweetspot: Η ακριβής τοποθεσία του sweetspot κάθε ρακέτας, ορίζεται από διάφορους παράγοντες, όπως το βάρος της, την ισορροπία της, την επιφάνειά της, την τάση πλέξης των χορδών, κ.α. Κάθε προσθήκη βάρους που κάνουμε πάνω ή κάτω από τη μέση της επιφάνειας των χορδών (όπου βρίσκεται περίπου το sweetspot), το μετακινεί αντίστοιχα, επάνω ή κάτω, προς εκείνη την κατεύθυνση. Βέβαια, με τα λίγα γραμμάρια που προσθέτουμε στην πράξη, είναι αντίστοιχα μικρή και η μετακίνηση του sweetspot, επιπέδου κάποιων χιλιοστών ή ελάχιστων εκατοστών. Βέβαια ανάλογα με την θέση που αυτό βρίσκεται, ευνοούνται κάποια στυλ παιχνιδιού (δειτε αναλυτικά στην παράγραφο Ισορροπία).
Ενδέχεται πολλές φορές να ακούσετε ή να διαβάσετε ότι το sweetspot της ρακέτας μπορεί με κάποιους τρόπους να «μεγαλώσει» (πχ. δείτε παρακάτω: «σημεία τοποθέτησης βάρους στην ρακέτα»). Κατά απόλυτη έννοια, αυτό δεν είναι σωστό, καθώς, πχ. μετά την παραμετροποίησή μας, μπορεί μια μεγαλύτερη επιφάνεια (γύρω από το προηγούμενο, αρχικό, sweetspot) να απέκτησε παρόμοια χαρακτηριστικά μειωμένων κραδασμών, αλλά τώρα, δηλαδή μετά τις αλλαγές, το αρχικό sweetspot, έχει ακόμη καλύτερα χαρακτηριστικά. Οπότε, σε κάθε περίπτωση, το απολύτως «άριστο» κτύπημα που μας προσφέρει τους λιγότερους κραδασμούς, θα βρίσκεται σε εκείνο το μικρό αρχικό σημείο, ακριβώς στον κάθετο άξονα.
http://www.tennisforum.gr/showthread.php?3016-Tennis-racquet-customization