metafrasi banner

supergiant, hypergiant

Αν supergiant=υπεργίγαντας, τι γίνεται με το hypergiant; Έχουμε κάποιες αξιόπιστες πηγές; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 

nickel

Administrator
Staff member
Έχω δει τη λύση για το hyper να γράφουν δύο «υπερ». Αν δηλαδή ο supergiant είναι υπεργίγαντας, ο hypergiant είναι υπερ-υπεργίγαντας. Διαβάζω μάλιστα στη Wikipedia:

In 1956, the astronomers Feast and Thackeray used the term super-supergiant (later changed into hypergiant) for stars ...
https://en.wikipedia.org/wiki/Hypergiant

Βέβαια, από τα λήμματα supergiant star και hypergiant της Wikipedia πηγαίνει κανείς στα λήμματα της Βικιπαίδειας υπεργίγαντας και υπεργίγαντας αστέρας αντίστοιχα, που δείχνει ότι η δική μας αστρονομική κοινότητα βρίσκεται, προς το παρόν, σε σοβαρό μπουρδούκλωμα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Βρήκα κι αυτό:

Τέλος, υπάρχει και άλλη διαφοροποίηση (λαμπρότητας) με λατινικούς αριθμούς στο τέλος τους.
Ιa-0 υπερ-υπεργίγαντες. Ο α Κύκνου είναι A2Iα.
I υπεργίγαντες
ΙΙ λαμπροί γίγαντες
ΙΙΙ γίγαντες. Ο Πολυδεύκης είναι K0III
ΙV υπογίγαντες
V νάνοι (αστέρια κυρίας ακολουθίας)
VI υπονάνοι.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η μοναδική λύση είναι να το πάρουμε απόφαση και κοντά στο σουπερμάρκετ να αποκτήσουμε και τους σουπεργίγαντες. Απλώς γνώμη μου. Και να είμαστε δεκτικοί σε ό,τι άλλο μπορεί ενδεχομένως να εμφανιστεί: ουλτραγίγαντες π.χ.
 
Ευχαριστώ! Κι εγώ πάνω στο ψάξιμό μου έπεσα στο μπέρδεμα και δεν έβρισκα άκρη, γι' αυτό ρώτησα αν έχουμε καμιά αξιόπιστη πηγή. Αν ξέρουμε πώς τους λένε στο πανεπιστήμιο, ας πούμε.

Μέχρι στιγμής έχω βρει:
υπεργίγας / υπερ-υπεργίγας
σουπεργίγας / υπεργίγας
υπέρ-γίγας / δι-υπέρ-γίγας

Η γενική μου εντύπωση όμως είναι ότι το "υπεργίγας" χρησιμοποείται ήδη πολύ για το supergiant. Μάλλον δεν θα τολμήσω να τον κάνω σουπεργίγαντα, αν δεν το δω σε κάποια σίγουρη πηγή.

Το καλό είναι ότι μετά από μένα θα το επιμεληθεί ειδικός το βιβλιαράκι, οπότε θα πιάσει εκείνος την καυτή πατάτα.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πάντως, επειδή η απλή λύση θα επικρατήσει νομοτελειακά, διαφορετικά θα προκαλείται ολοένα και μεγαλύτερο μπέρδεμα, καλό θα ήταν σιγά-σιγά να το παίρνουν όλοι απόφαση σε τέτοιες περιπτώσεις και να αποδέχονται τη «νέα» ορολογία με κατάλληλη σημείωση της μορφής «παλαιότερα υπήρχε μόνο το υπερ-κάτι: υπερηχητικά/υπεργίγαντες/υπερπαίκτες/υπερατού/υπερκάτι, αλλά ήδη, λόγω της λεπτότερης διάκρισης, υπάρχουν τρεις κατηγορίες: σούπερ/υπέρ/ούλτρα με τον όρο υπέρ- να περορίζεται στο κομμάτι τάδε.»
 
Top