metafrasi banner

sunk cost fallacy

Alexandra

Super Moderator
Staff member
How the Sunk Cost Fallacy Makes You Act Stupid
In economics, a sunk cost is any past cost that has already been paid and cannot be recovered. For example, a business may have invested a million dollars into new hardware. This money is now gone and cannot be recovered, so it shouldn’t figure into the business’s decision making process.

Η πλάνη του μη ανακτήσιμου κόστους; Καμιά άλλη απόδοση πιο εύπεπτη, για υπότιτλο;

nickel

Administrator
Staff member
Δεν μου αρέσει η σύνταξη «η πλάνη του...». Καλύτερα «η πλάνη ότι μπορείς να ανακτήσεις μη ανακτήσιμο κόστος». Για κείμενα όπου μπορείς και θέλεις να γίνεσαι σαφής χωρίς να προδίδεις τον αρχικό όρο. Η δυσκολία να δεχτείς πως ό,τι χάθηκε χάθηκε. Να αναγνωρίσεις τη χασούρα και να προχωρήσεις παρακάτω.

daeman

Administrator
Staff member
...
Συμπληρωματικά:

... Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο όρος θυμίζει σε εξωφρενικό βαθμό το sunk cost ("μη ανακτήσιμο κόστος" η πιο δόκιμη απόδοση). ...

Δεν μου αρέσει η σύνταξη «η πλάνη του...». Καλύτερα «η πλάνη ότι μπορείς να ανακτήσεις μη ανακτήσιμο κόστος». ...

Ε, αυτή δεν είναι η πλάνη του ανακτήσιμου κόστους; :-)

Ουκ αν λάβοις εκ του ήδη δοθέντος. You can't get anything from what's paid and done.
Milking a sunk cost gets you nothing but crying over spilled milk.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Αν διαβάσεις το κείμενο που λινκάρισα, μιλάει και για την περίπτωση που συνεχίζεις να τρως ένα φαγητό που δεν σ' αρέσει, επειδή το πλήρωσες. Είναι δεδομένο ότι ξέρεις ότι πως δεν θα πάρεις πίσω τα λεφτά. Άρα η πλάνη έγκειται στο ότι βασίζεις τις επόμενες αποφάσεις σου σε μια αποτυχημένη επένδυση που δεν πρόκειται να γίνει πετυχημένη.

Ε, αυτή δεν είναι η πλάνη του ανακτήσιμου κόστους;
Νοηματικά, κι επειδή δεν δεσμευόμαστε από ορολογικές αντιστοιχίσεις, πάει κι εμένα προς τα εκεί το μυαλό μου. Για να καταλάβει ακόμα καλύτερα ο Έλληνας θεατής, θα προτιμούσα μάλιστα πλάνη του αποσβέσιμου κόστους.

Υ.Γ. Δεν μπορεί να μας προσαφθεί ότι λέμε το ανάποδο από το πρωτότυπο. Το πρωτότυπο είναι εκείνο που λέει το ανάποδο από το νόημά του. Εμείς απλώς αποκαθιστούμε το νόημα, για να καταλάβει κάτι ο δύσμοιρος θεατής.