metafrasi banner

Sub-Balkan valley

N10

¥
Το "κοιλάδα" με ενοχλεί βασικά, αλλιώς είναι σαφές -νομίζω - ότι πρόκειται για την περιοχή των νοτίων Βαλκανίων.

nickel

Administrator
Staff member
Την νοτίως του Αίμου κοιλάδα (προφανώς την Κοιλάδα των Ρόδων).

N10

¥
Η περιοχή αυτή μαζί με τη Σόφια υπάγεται στην ίδια κλιματική ζώνη - αυτά είναι τα μόνα στοιχεία που έχω, συν ένα χάρτη στα Βουλγαρικά...

nickel

Administrator
Staff member
Μη βάλεις την Κοιλάδα των Ρόδων αφού μιλάς για κλιματική ζώνη. Η Σόφια και η νοτίως του Αίμου κοιλάδα, γιατί δεν θα έχεις εκεί μόνο την Κοιλάδα των Ρόδων, όπως λέει και ο Ντοκτέρ.

N10

¥
Μη βάλεις την Κοιλάδα των Ρόδων αφού μιλάς για κλιματική ζώνη. Η Σόφια και η νοτίως του Αίμου κοιλάδα, γιατί δεν θα έχεις εκεί μόνο την Κοιλάδα των Ρόδων, όπως λέει και ο Ντοκτέρ.

Αφελής ενδεχομένως η ερώτησή μου, αλλά τι γίνεται με τις αναφορές που βρήκα, όπου η "sub-Balkan valley" φαίνεται να λέγεται και "Rose Valley"; Κι έπειτα στη Wiki που παραπέμπει ο Δόκτωρ μιλά για πολλές κοιλάδες (Sub-Balkan valleys), μία εκ των οποίων είναι και η Κοιλάδα των Ρόδων, ενώ στο κείμενο μου αναφέρεται μόνο μία, αλλά ποια απ' όλες;...:confused:

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αφελής ενδεχομένως η ερώτησή μου, αλλά τι γίνεται με τις αναφορές που βρήκα, όπου η "sub-Balkan valley" φαίνεται να λέγεται και "Rose Valley"; Κι έπειτα στη Wiki που παραπέμπει ο Δόκτωρ μιλά για πολλές κοιλάδες (Sub-Balkan valleys), μία εκ των οποίων είναι και η Κοιλάδα των Ρόδων, ενώ στο κείμενο μου αναφέρεται μόνο μία, αλλά ποια απ' όλες;...:confused:

Πάντα όλα έχουν σχέση με το κείμενό σου και τη χρήση του.

Για παράδειγμα, η αναφορά που βρήκες στα αγγλικά ίσως χρησιμοποιεί την «Κοιλάδα των Ρόδων» ως τη γνωστότερη από όλες αυτές τις μικρές κοιλάδες, κάπως σαν νοηματικό υπερσύνολο. Αυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο π.χ. σε ένα «περιηγητικό» και διαφημιστικό κείμενο που απευθύνεται σε κοινό που το μοναδικό ίσως που ξέρει από την ηπειρωτική Βουλγαρία είναι ακριβώς αυτή η «Κοιλάδα των Ρόδων», αλλά δύσκολα θα είναι σωστή επιλογή σε ένα κείμενο «στρατιωτικής γεωγραφίας», όπου θα πρέπει να πας σε μια λύση όπως αυτή που προτείνει ο Νίκελ.

Ανάλογα με τη γεωγραφική κλίμακα, όλη η Βουλγαρία νοτίως του Αίμου και βορείως της Ροδόπης είναι μια κοιλάδα (ή με άλλη οπτική, ένα εκτενέστατο οροπέδιο). Ο όρος στα βουλγάρικα από το αγγλικό λινκ της βίκι που έδωσα, σε οδηγεί (όχι κατευθείαν, με λίγα ψευτοκολπάκια) στην αντίστοιχη βουλγάρικη σελίδα.

Ακόμη και αν τα βουλγάρικά σου είναι εξίσου καλά με τα δικά μου (δηλαδή καθόλου), είναι ολοφάνερο ότι και για τους Βούλγαρους υπάρχουν πολλές επιμέρους κοιλάδες. Οπότε (και αν κρίνεις ότι αξίζει τον κόπο και το χρόνο σου) κάνεις μια γκουγκλομετάφραση της συμφοράς για να πάρεις μια ιδέα, όπως εδώ.

Το πιο χρήσιμο που βγαίνει από εδώ είναι ότι αυτές οι κοιλάδες περικλείονται μεταξύ του Αίμου προς βορρά και της οροσειράς Sredna Gora στο Νότο, και στο γερμανικό λήμμα για τη Sredna Gora βρίσκεις αυτή τη μαγική πρόταση: Zwischen Sredna Gora und Balkangebirge befindet sich nahe der Stadt Kasanlak das Rosental (Розова долина) που θα πει ότι ανάμεσα στη μια και την άλλη οροσειρά είναι... η Κοιλάδα των Ρόδων.

Στο τέλος, βάζεις την Κοιλάδα των Ρόδων όπως είχε προτείνει ο Νίκελ εξαρχής και σου έδωσαν οι έρευνές σου, με στέλνεις #$%^$%@#$ κι ακόμα παραπέρα που πήγα και μπέρδεψα το πράγμα, αλλά είσαι επιπλέον 110% βέβαιη στη συνείδησή σου ότι έχεις μεταφράσει σωστά. Δεν είναι ευχάριστο αυτό το συναίσθημα; :eek:

N10

¥
:)
Δρ, δεν πρόκειται να σε στείλω πουθενά. Να μείνεις εκεί που είσαι, γιατί μας έχεις γίνει απολύτως απαραίτητος. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις λεπτομερέστατες παρατηρήσεις σου.

Στο μεταξύ επικοινώνησα με e-mail με μια Βουλγάρα συνάδελφο. Για να δούμε τι θα πει κι αυτή - αν πει, δηλαδή.

nickel

Administrator
Staff member
Πάντως, κι εγώ που βρίσκομαι τώρα κάτω από τον Αίμο στα πρώην Live Maps και νυν Bing Maps (κάτι σαν Google Earth), αυτά που βρίσκω δεν είναι υπο-Αιμικά, αλλά μάλλον... αναιμικά!

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
...στο γερμανικό λήμμα για τη Sredna Gora ....
υπάρχει και αυτός ο χάρτης:

Σύμφωνα με την περιγραφή, η Sredna Gora είναι το κόκκινο μισοφέγγαρο, ο Αίνος (Balkangebirge) είναι αποπάνω, οπότε η ζητούμενη κοιλάδα (των Ρόδων; ) πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα στα r και g του Gebirge...

Εγώ γιατί βρίσκω ότι έχει απαντηθεί; :)
Καλύτερα μην το περιορίσεις στην Κοιλάδα το Ρόδων (που εδώ μάς έβγαλε ...το ροδέλαιο), γιατί προφανώς αναφέρεται σε όλες τις μικρές κοιλάδες, όπως έδειξε το λινκ του dr. στη Βίκι, και αφορά την κλιματική ιδαιτερότητα της κοιλάδας (ή λεκάνης) που σχηματίζεται από τα Βαλκάνια όρη και τον Κεντρικό Αίμο.
Μπορείς να το αποδώσεις ευκρινέστερα, για να μη χαθείς στα βουνά - γιατί έχουμε άλλους όρους - και σαν κοιλάδα/λεκάνη που ορίζεται από τον άξονα Σόφιας-Κάρλοβου-Πύργου, γιατί κυριολεκτικά όλες οι μικρές κοιλάδες ακολουθούν αυτόν τον αυτοκινητόδρομο.
Το πρόβλημα με το να βάλεις ένα απλό "νοτίως του Αίμου" είναι ότι μπορεί αυτόματα να οδηγήσει στο λάθος που παραπέμπει σε όλη την πεδινή κεντρική Βουλγαρία γύρω από τον Έβρο, που δεν έχει καμιά σχέση εδώ.

N10

¥
Εγώ γιατί βρίσκω ότι έχει απαντηθεί; :)
Καλύτερα μην το περιορίσεις στην Κοιλάδα το Ρόδων (που εδώ μάς έβγαλε ...το ροδέλαιο), γιατί προφανώς αναφέρεται σε όλες τις μικρές κοιλάδες, όπως έδειξε το λινκ του dr. στη Βίκι, και αφορά την κλιματική ιδαιτερότητα της κοιλάδας (ή λεκάνης) που σχηματίζεται από τα Βαλκάνια όρη και τον Κεντρικό Αίμο.
Μπορείς να το αποδώσεις ευκρινέστερα, για να μη χαθείς στα βουνά - γιατί έχουμε άλλους όρους - και σαν κοιλάδα/λεκάνη που ορίζεται από τον άξονα Σόφιας-Κάρλοβου-Πύργου, γιατί κυριολεκτικά όλες οι μικρές κοιλάδες ακολουθούν αυτόν τον αυτοκινητόδρομο.

Το πρόβλημα με το να βάλεις ένα απλό "νοτίως του Αίμου" είναι ότι μπορεί αυτόματα να οδηγήσει στο λάθος που παραπέμπει σε όλη την πεδινή κεντρική Βουλγαρία γύρω από τον Έβρο, που δεν έχει καμιά σχέση εδώ
.

Ευτυχώς, τουλάχιστον, αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει γιατί η περιοχή την οποία καλύπτει η συγκεκριμένη κλιματική ζώνη φαίνεται σε χάρτη. Η περιοχή που περιέγραψε ο Δρ. φαίνεται να βρίσκεται εντός της ζώνης που ψάχνω.

N10

¥
Η συνάδελφος από Βουλγαρία απάντησε:
"the Rose Valley is a part of the Sub-Balkan. The Rose Valley occupies 14 000 km2 around the town of Kazanlak".
Τελικά νομίζω ότι το "νοτίως του Αίμου" είναι πιο ασφαλές.