metafrasi banner

strip-search

nickel

Administrator
Staff member
Εκτός από την εξονυχιστική σωματική έρευνα (που δεν είναι το ίδιο), δεν βρίσκω καθιερωμένο ελληνικό όρο.

Λίγα για: Γύμνωση και σωματική έρευνα.

Εκτός από την εξονυχιστική σωματική έρευνα (που δεν είναι το ίδιο).
Και μετά πάμε στην κολπική και την πρωκτική έρευνα (και σκύψε, βήξε...) που επίσης δεν φαίνεται να είναι το ίδιο. Το "αδαμιαίος", πάλι, είναι για ντύσιμο όχι για γδύσιμο. :)

Καλό, ευχαριστώ πολύ. Γιατί μ' αρέσει πιο πολύ το "σωματική έρευνα" προκειμένου για έλεγχο δια της αφής;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καλό, ευχαριστώ πολύ. Γιατί μ' αρέσει πιο πολύ το "σωματική έρευνα" προκειμένου για έλεγχο δια της αφής;

Ίσως επειδή είναι πιο σωστό; :) Μόνο εμένα μου φαίνεται αποκρουστικά κακή απόδοση αυτός ο γυμνός έλεγχος; Και τι θα λέμε, ότι στα διεθνή αεροδρόμια θα γίνεται γυμνός έλεγχος και στα περιφερειακά ντυμένος; Αν έχει σημασία η μέθοδος της σωματικής έρευνας, ας την προσθέτουμε, «σωματική έρευνα με μικροκύματα» η καινούργια μέθοδος, «σωματική έρευνα από αστυνομικό» η παλιά...

daeman

Administrator
Staff member

Κι εγώ το ίδιο, είτε είναι γυμνό το υποκείμενο είτε όχι, η σωματική έρευνα με παραπέμπει πιο πολύ στην ψηλάφηση/έρευνα του σώματός του παρά στην έρευνα των ρούχων του...
Τώρα που το σκέφτομαι και ελλείψει καθερωμένου όρου, μήπως η ψηλάφηση μπορεί να ταιριάξει εδώ (κάτι σαν ψηλάφηση γυμνού υποκειμένου έρευνας, πιο συντομευμένο και χωρίς τόσες γενικές); Η αναψηλάφηση, άλλωστε, χρησιμοποείται και σε νομικό πλαίσιο.

Edit: Ξέχασα να πω ότι ο γυμνός έλεγχος μου θυμίζει σχολικά χρόνια, έλεγχος ξεβράκωτος, χωρίς ούτε ένα 10άρι, έναν έπαινο;

Ας πούμε ότι με σταματάνε στο δρόμο, με βγάζουν από το αυτοκίνητο και μου κάνουν έλεγχο. Ελέγχουν τα χαρτιά μου, το πορτμπαγκάζ και ό,τι άλλο. Τέλος, ελέγχουν και εμένα τον ίδιο, σωματικά, δηλ. μου κάνουν σωματική έρευνα. Η σωματική έρευνα δηλ. είναι υποσύνολο του ελέγχου.

Ο νόμος, για τους ελέγχους που ενεργεί η αστυνομία, μιλά για σωματική έρευνα και έρευνα σε όχημα / μεταφορικό μέσο.

Εμένα μου θύμισε μια παλιά πινακίδα στη Θεσ/νίκη, στο τότε αεροδρομιο της Μίκρας, που έλεγε ότι όσοι έχουν βηματοδότη μπορούν να υποβληθούν σε "περαιτέρω" σωματικό έλεγχο.

SBE

¥
Ο γυμνός έλεγχος εμένα μου λέει ότι μπορεί κι αυτός που ελέγχει να είναι γυμνός.

Zazula

Administrator
Staff member
Ο γυμνός έλεγχος εμένα μου λέει ότι μπορεί κι αυτός που ελέγχει να είναι γυμνός.
Τέλεια ιδέα για role playing! :D