metafrasi banner

splinter unit

Alexandra

Super Moderator
Staff member
splinter unit - A splinter unit is a small group that shoots usually concurrently at some location while the main unit operates somewhere else. At times the splinter unit will shoot pick up shots, establishing shots, or shots that do not require the main actor or actors to be present.

Στο κείμενό μου δίνει και περαιτέρω επεξήγηση ότι δεν πρόκειται για τη β' μονάδα:
Now, it wasn't really a second unit. We call it splinter unit. It was like a scaled-down version of the second unit.

Καμιά πρόταση γι' αυτό το splinter; Γενικά μπορεί να μεταφραστεί: ακίδα, σκλήθρα, θραύσμα, φράξια (στο splinter group).

nickel

Administrator
Staff member
Δεν το κάνεις «απόσπασμα» (για ειδικές αποστολές); :)

Zazula

Administrator
Staff member
Εγώ πάντως σκέφτηκα κάτι σε αποσπασμένο συνεργείο πριν δω το απόσπασμα, και τώρα που το βλέπω νομίζω ότι μπορούν ν' αλληλοσυμπληρώνονται για τις ανάγκες των υπότιτλων.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Σας ευχαριστώ για τη συμβολή σας.Το "απόσπασμα" αποκλείστηκε λόγω της διατύπωσης ενός υποτίτλου, όπου πληροφορούμαστε ότι "είχαν τον τάδε σκηνοθέτη στο... απόσπασμα". Το "αποσπασματικό συνεργείο" αποκλείστηκε λόγω προβλήματος χωροχρόνου στον υπότιτλο. Κατέληξα στην "ειδική μονάδα", λόγω χαμηλού δείκτη μπλα-μπλα και επειδή κάποιος από αυτή τη μονάδα λέει "we are a highly specialized unit". Αν δεν είχα πρόβλημα χώρου και χρόνου, σίγουρα θα το έλεγα αλλιώς.

bernardina

Moderator
Επειδή στα ελληνικά κινηματογραφικά ήθη κάτι τέτοιο δεν υπάρχει (για ευνόητους λόγους) δεν υφίσταται και ανάλογη αργκό. Η πιο απλή, κλασική περιγραφή θα ήταν "δεύτερο συνεργείο" -και εφόσον ο θεατής βλέπει περί τίνος πρόκειται, μάλλον δεν υπάρχει φόβος να το μπερδέψει με συνεργείο αυτοκινήτων. :)