Ευχαριστώ, Νικ, για την ενημέρωση, δεν το είχα υπόψη μου το άρθρο.
Κατ' αρχήν, ξεκινάει και αυτό με την ίδια περίεργη παρανόηση: Η Αντισπισιστική Δράση, όπως έγραψα και πιο πριν, ουδέποτε ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργεια, απλώς αναμετέδωσε την ανακοίνωση του ALF. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση το ότι ένας έμπειρος αρθρογράφος σαν τον Π.Μ. πέφτει σε τέτοιο λάθος!
Κατά τα άλλα, στο μόνο σημείο που δεν αναφέρει γνώμες άλλων ή γεγονότα και αφήνει να φανεί η άποψή του, κάνει κατά τη γνώμη μου λάθος. Γράφει:
Κάποιοι άλλοι προχωρούν σε εμπρησμούς εργαστηρίων βιοτεχνολογίας ή καταστροφή φυτειών που σαφώς έχουν αντιτεχνολογικό χαρακτήρα. Tο νήμα που συνδέει αυτές τις πράξεις είναι μια «ιδεολογία της αποκάλυψης» που θέλει το τέλος της Γης κοντά και γι’ αυτό κάτι πρέπει να γίνει εδώ και τώρα. H μεγάλη πλειοψηφία όμως των πράξεων δείχνει κάποιο «άγχος τεχνολογικής προόδου». Oι εμπρησμοί ερευνητικών εργαστηρίων περισσότερο μυρίζουν λουδιτισμό (ένα κίνημα εργατών του 19ου αιώνα που κατέστρεφε τις μηχανές) παρά οικολογικές ευαισθησίες...
Αν ήταν έτσι, θα έκαιγαν ας πούμε και εταιρείες κατασκευής υπολογιστών. Το κριτήριό τους, απ' ότι καταλαβαίνω εγώ, είναι το αν η επιχείρηση-στόχος προβαίνει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο σε κακομεταχείριση, βασανισμό ή θάνατο ζώων (πειραματικά εργαστήρια, εκτροφεία, σφαγεία κλπ).
Είχα παρακολουθήσει πρόσφατα μια ομιλία του Brendan McNally, αγωνιστή του ALF που έχει φυλακιστεί 2 φορές στις αγγλικές φυλακές για τη δράση του. Έλεγε ότι δίνουν μεγάλη σημασία στην προετοιμασία και ότι για κάθε μια δράση που κάνουν, υπάρχουν άλλες 50 που δεν γίνονται για λόγους ασφαλείας ώστε να μην υπάρξουν ανθρώπινα ή άλλα θύματα.
Δεν έδινε την εντύπωση τεχνοφοβικού, άλλωστε χρησιμοποιούν ευρέως το διαδίκτυο και άλλα τεχνολογικά μέσα για τους σκοπούς τους, έδινε μάλλον την εντύπωση ενός πολύ ευαίσθητου, αγνού και αποφασισμένου ανθρώπου, που αποφάσισε να μην ανέχεται άλλο κάποια πράγματα που τον βάραιναν στη συνείδησή του και να κάνει κάτι γιαυτά.
Μια από τις πρώτες δράσεις του ALF στην Βρετανία, ήταν εναντίον του κυνηγιού αλεπούς με σκύλους. Χρησιμοποιώντας μεθόδους σαμποτάζ, όπως π.χ. την απαγωγή των σκύλων (οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, ζουν σε άθλιες συνθήκες) και πιέζοντας με διαδηλώσεις την κυβέρνηση, κατάφεραν να περάσει νόμος που το απαγορεύει (ένας νόμος με πολλές τρύπες, που ισχύει ακόμα, αλλά τώρα, δυστυχώς, ξανασυζητιέται).