metafrasi banner

sodium butyrate = βουτυρικό νάτριο

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Sodium butyrate is a compound with formula Na(C3H7COO). It is the sodium salt of butyric acid. It has various effects on cultured mammalian cells including inhibition of proliferation, induction of differentiation and induction or repression of gene expression. As such, it can be used in lab to bring about any of these effects. Specifically, butyrate treatment of cells results in histone hyperacetylation, and butyrate itself inhibits HDAC activity. Butyrate has been an essential vehicle for determining the role of histone acetylation in chromatin structure and function. Inhibition of HDAC activity is estimated to affect the expression of only 2% of mammalian genes.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_butyrate

Βλέπω στη Βίκι ότι το butyric acid λέγεται στα ελληνικά βουτανικό οξύ. Πώς μεταφράζεται λοιπόν το άλας (;) του τίτλου; Μήπως βουτανικό νάτριο, όπως λέει ο γούγλης; Βέβαια, το butyrate η ΙΑΤΕ το μεταφράζει «βουτυρικός» σε κάθε σύναψη.

Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη!

Zazula

Administrator
Staff member
butyrate = βουτυρική ομάδα
butyric = βουτυρικός, βουτανοϊκός (όχι βουτανικός)

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το επίσημο είναι βουτανικό (βλέπεις εκείνο το C[SUB]3[/SUB]H στον τύπο; Αυτή είναι η ρίζα του βουτανίου.)
Το βουτυρικό είναι το εμπειρικό όνομα, που υπάρχει συνήθως για τα οργανικά οξέα.

Θα έλεγα ότι με βουτανικό νάτριο πατάς στα σίγουρα, αλλά αν θέλεις, περιμένεις και τους χημικούς...

Edit: Γιατί βουτανοϊκό, Ζαζ; βουταν- είναι η ρίζα, όχι;

Θα είδες επίσης ότι η IUPAC ID του βουτυρικού οξέος είναι butanoic acid άρα βουτανικό άλας (νάτριο) δεν φαίνεται λάθος.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Βουτανικό οξύ δεν το έχω ξανακούσει. Φαίνεται ότι είναι πιο πρόσφατο από τις δικές μου γνώσεις*. Και στο λεξικό Χημείας του πανεπιστημίου άγνωστο είναι. Ξέρω βουτυρικό οξύ ή βουτανοϊκό οξύ. Αλλά η πιο συνηθισμένη ονομασία είναι βουτυρικό. Στη θέση σου αυτό θα χρησιμοποιούσα. Άρα, βουτυρικό νάτριο ή βουτανοϊκό νάτριο.

Στη Γουίκι αναφέρει ως κατάληξη για τα οξέα -ικό ή -οϊκό. Επομένως και το βουτανικό και το βουτανοϊκό είναι σωστά. Αλλά το βουτυρικό είναι η πιο συνηθισμένη ονομασία.

*Εννοείται ότι δεν ισχυρίζομαι ότι είναι λάθος. Απλώς ότι δεν χρησιμοποιείται, σε σχέση με το βουτυρικό, ή το βουτανοϊκό που ήξερα εγώ στην εποχή μου.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
OK, εδώ δίνει το butanic acid ως συνώνυμο (μαζί με άλλα) του κυρίως λήμματος με το butanoic...

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ναι, είναι καινούριο στοιχείο, φαίνεται. Περιέχεται κυρίως σε ζωοτροφές, από ό,τι βλέπω.

Zazula

Administrator
Staff member
Βουτανικό οξύ δεν το έχω ξανακούσει. Φαίνεται ότι είναι πιο πρόσφατο από τις δικές μου γνώσεις*. Και στο λεξικό Χημείας του πανεπιστημίου άγνωστο είναι. Ξέρω βουτυρικό οξύ ή βουτανοϊκό οξύ. Αλλά η πιο συνηθισμένη ονομασία είναι βουτυρικό. Στη θέση σου αυτό θα χρησιμοποιούσα. Άρα, βουτυρικό νάτριο ή βουτανοϊκό νάτριο.

Στη Γουίκι αναφέρει ως κατάληξη για τα οξέα -ικό ή -οϊκό. Επομένως και το βουτανικό και το βουτανοϊκό είναι σωστά. Αλλά το βουτυρικό είναι η πιο συνηθισμένη ονομασία.

*Εννοείται ότι δεν ισχυρίζομαι ότι είναι λάθος. Απλώς ότι δεν χρησιμοποιείται, σε σχέση με το βουτυρικό, ή το βουτανοϊκό που ήξερα εγώ στην εποχή μου.
Η απόδοση βουτυρικός είναι συνηθέστερη, όπως λέει κι η Αλεξάνδρα, γι' αυτό και την έβαλα πρώτη. Το βουτανικός (αντί του βουτανοϊκός) το είχα συναντήσει μόνο στο Λεξικό της Χημείας (Μαλλιάρης-Παιδεία, 2003) απ' όπου και ίσως να το υιοθέτησαν κάποιοι (ούτε κι εγώ δεν περίμενα τέτοια διάδοση έναντι του βουτανοϊκός, που κι εγώ το γνώριζα για εδραιωμένο, αλλά ξέρουμε πώς λειτουργεί το Διαδίκτυο με τις αλληλοκοπιπάστες).

daeman

Administrator
Staff member
butyrate = βουτυρική ομάδα
butyric = βουτυρικός, βουτανοϊκός (όχι βουτανικός)

+1

Βουτυρικό νάτριο, όπως π.χ. cellulose butyrate acetate = οξική βουτυρική κυτταρίνη.

Γιατί, αργότερα, τώρα πάω για μπάλα.

Προσθήκη: ΟΚ, δεν χρειάζεται, τα είπε πάλι ο Ζαζ. :)

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μια περαιτέρω διευκρίνιση: Ο όρος "βουτυρικό οξύ" είναι σίγουρα προτιμότερος από τον γενικό όρο "βουτανικό οξύ", επειδή το βουτυρικό είναι ένα από τα δύο οξέα που ανταποκρίνονται στον ίδιο μοριακό τύπο, και έχουν διαφορετικό συντακτικό.

CH[SUB]3[/SUB]CH[SUB]2[/SUB]CH[SUB]2[/SUB]-COOH
n-βουτυρικό ή βουτανοϊκό
(CH[SUB]3[/SUB])[SUB]2[/SUB]-CH-COOH
ισοβουτυρικό ή 2-μεθυλπροπανοϊκό ή ισοβουτανοϊκό

Μπορεί το καθένα από αυτά να ονομαστεί γενικά "βουτανικό οξύ" επειδή έχει 4 άτομα άνθρακα, αλλά στην Οργανική Χημεία αυτό δεν αρκεί.

bernardina

Moderator
Εδώ, σε συμπλήρωμα διατροφής, το βρίσκω ως άλας βουτυρικού οξέος. Αν βάλουμε και το sodium μπροστά γίνεται κάτι σαν νατριούχο άλας βουτυρικού οξέος, αλλά μη με παίρνετε υπόψη σας γιατί ήμουν σκράπας στη χημεία. :eek:

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Μια περαιτέρω διευκρίνιση: Ο όρος "βουτυρικό οξύ" είναι σίγουρα προτιμότερος από τον γενικό όρο "βουτανικό οξύ", επειδή το βουτυρικό είναι ένα από τα δύο οξέα που ανταποκρίνονται στον ίδιο μοριακό τύπο, και έχουν διαφορετικό συντακτικό.
Βουτυρικό νάτριο έβαλα, τελικά. Σας ευχαριστώ πολύ όλους!

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Όχι, δεν λέγεται νατριούχο άλας. Είναι βουτυρικό νάτριο.