metafrasi banner

soda factory

Eudokia

New member
Καλησπέρα
Σε υπόμνημα σε κάτοψη φαστφουντάδικου, στο βάθος-βάθος του παρασκευαστηρίου, πίσω από τα ψυγεία, ένα στοιχείο σε σχήμα τραπεζιού περιγράφεται ως "Soda factory". Ξέρει κανείς τι μπορεί να εννοεί ο ποιητής, διότι δεν φαντάζομαι αυτά που βγάζει το Google να έχουν σχέση. Δεν ξέρω αν έχει σημασία, αλλά ακριβώς απέναντι υπάρχει χώρος με "lye tank for broiler". Yποθέτω εκεί καθαρίζουν τις σχάρες ψησίματος.
Ευχαριστώ πολύ

daeman

Administrator
Staff member
...
Μια πρώτη ιδέα χωρίς να το ψάξω, για σεφτέ: μήπως εννοεί την υποδομή του soda dispenser, τον μίκτη, την οποία έχουν βάλει πίσω - ενώ το front end (ας το πούμε έτσι), ο διανεμητής των αναψυκτικών είναι μπροστά-μπροστά στον πάγκο σε κοινή θέα - ώστε να μη βλέπουν οι πελάτες την αλλαγή των αναλωσίμων του (το σιρόπι και το ανθρακικό);

Περίμενε όμως λίγο, να το ψάξουμε όλοι και είμαι βέβαιος πως θα πέσουν κι άλλες ιδέες.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Νομίζω ότι αν το αποδώσεις "παρασκευαστήριο αναψυκτικών", δεν θα πέσεις πολύ έξω. Πρέπει να είναι αυτό που λέει ο Daeman.

Μου κάνει εντύπωση που δεν βρίσκω πουθενά ούτε αυτό, αλλά ούτε και το lye tank for broiler που αναφέρεις. Υποθέτω ότι το lye tank θα περιέχει καυστικό καθαριστικό όπως αυτό των φούρνων.

Eudokia

New member
Μου κάνει εντύπωση που δεν βρίσκω πουθενά ούτε αυτό, αλλά ούτε και το lye tank for broiler που αναφέρεις. Υποθέτω ότι το lye tank θα περιέχει καυστικό καθαριστικό όπως αυτό των φούρνων.
Για το lye tank for broiler η αρχική απόδοση ήταν "δεξαμενή αλυσίβας(?) για ψησταριά":confused:
Δυστυχώς δεν έχω πολύ χρόνο για επίσκεψη σε κουζίνα φαστφουντάδικου, αν και πολύ αμφιβάλλω αν θα μου το επέτρεπαν.

pontios

Well-known member
I've restated everything here .... maybe if an administrator would kindly delete my previous 2 posts, sorry!
Νομίζω όλα μαζί (το lye tank, broiler και soda factory) αποτελούν ένα σύστημα που μετατρέπει το χρησιμοποιημένο λάδι σε σαπούνι (αντί να χυθεί στο νεροχύτη);
Ίσως πρώτα γίνεται η ανάμειξη (λαδιού και βάσης, NaOH) εντός της δεξαμενής (μέσα στο "lye tank", που περιέχει το NaOH, την περιβόητη αλισίβα).
Πάντως, δεν βρήκα τίποτα στο διαδίκτυο σχετικά με αυτό το (υποτιθέμενο) σύστημα.
Έφτιαξα σαπούνι στα σχολικά μου χρόνια, αλλά μιλάμε για την προηγούμενη χιλιετία. :(

Re: "Soda Factory" -
NaOH is soda ash - so "soda factory" (I'm guessing) is a storage device and dispenser that probably stores the "soda ash" (which is normally a white crystalline powder) - and maybe introduces it into the lye tank, as needed (maybe dissolved in water, where it is subsequently mixed with the used oil - as when the reaction takes place, NaOH needs to be in its soluble form).

pontios

Well-known member
Could this be the soda factory? .. a small electrolysis unit that uses brine (NaCl or salt dissolved in water) to make NaOH, aka Lye or Caustic Soda (I mistakenly called NaOH soda ash, in my earlier post).

Here's a simple mockup experiment to demonstrate the procedure ...
http://www.youtube.com/watch?v=nue1ZGSleEo

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Τι λόγο θα είχε ένα φαστφουντάδικο να παρασκευάζει καυστικό νάτριο;

pontios

Well-known member
Τι λόγο θα είχε ένα φαστφουντάδικο να παρασκευάζει καυστικό νάτριο;

I just put one and one together (hopefully it adds up to two) - I'm guessing all this of course.

Perhaps for environmental reasons, so that used oils aren't being poured straight down the sinks?
By regulation each restaurant and fast food outlet needs to have a "grease trap" installed, in Australia.
Used oils that are poured down the sink, would normally end up in this grease trap (a special external, below-ground unit, whose purpose is to separate the used oil and grease from the water).
This grease trap needs to be cleaned out regularly- special trucks pump the sludge out, perhaps on a monthly basis.
This costs money.

Why not make soap instead?
A good, clean solution.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μα για να φτιάξεις σαπούνι χρειάζεσαι τα λάδια (που τα έχεις) και το αλκαλικό συστατικό (που δεν το έχεις). Δεν έχει λογική να κάνεις μέσα στην κουζίνα σου ηλεκτρόλυση για να παρασκευάσεις το καυστικό κάλιο ή το καυστικό νάτριο, και μετά να το προσθέσεις στα λάδια για να κάνεις τη σαπωνοποίηση.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
:confused: Μα ποια αρχή θα επιτρέψει να κυκλοφορούν καυστικά μέσα στην κουζίνα του φαστφουντάδικου (ή λίγο πιο δίπλα, μικρή σημασία έχει);

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Δόκτορα, δεν είναι μόνο επικίνδυνο, αλλά και αντιοικονομικό, να στήσεις ολόκληρο εργοστάσιο σαπωνοποιίας μέσα στην κουζίνα του εστιατορίου σου. Αυτό που κάνουν τα φαστφουντάδικα είναι να δίνουν τα χρησιμοποιημένα λάδια σε δίκτυο ανακύκλωσης για παρασκευή βιοντίζελ.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Επομένως, μπορεί να έχουν κάποιο ντεπόζιτο συλλογής των λαδιών και να το λένε ανάλογα;

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μπορεί να έχουν, αλλά δεν περιλαμβάνονται στο ερώτημα της Ευδοκίας. Αυτό που ρώτησε είναι το soda factory. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει και lye tank for broilers, χωρίς να προκύπτει από πουθενά ότι συνδέονται αυτές οι δύο κατασκευές. Δεδομένου ότι το lye είναι το συστατικό των καθαριστικών φούρνου, σχαρών και ψησταριών, λογικό θα είναι να έχουν ένα τεπόζιτο από αυτό το καθαριστικό. Πρόκειται κάποια κατασκευή όπου μπορείς να βουτάς τις σχάρες μέσα; Δεν ξέρω, αν και μου φαίνεται απίθανο. Το περίεργο είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά στο Διαδίκτυο αυτή η σύμφραση "lye tank for broiler".

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Υποθέτω ότι αυτό πρέπει να είναι, και μπράβο σου που το βρήκες, επειδή εγώ δεν έβρισκα τίποτα. Ή μάλλον με έβγαζε πρώτα στη Λεξιλογία :)

Άρα βλέπουμε ότι το soda factory είναι ένας μικρός χώρος δίπλα στα ψυγεία, ενώ το lye tank είναι σε ξεχωριστό δωμάτιο απέναντι.

Eudokia

New member
Παιδιά, είστε φοβεροί!!!!
Κατ' αρχάς, σας ευχαριστώ όλους (το εννοώ) για τη φιλότιμη προσπάθεια και τις ιδέες σας.
Ναιαιαιαι, drsiebenmal, αυτή είναι η κάτοψή μου και μετρώντας, υπό κλίμακα, προκύπτει ότι το soda factory είναι ένα τραπέζι (?) 45Χ85 εκ., άρα δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνεται καμιά φοβερή επεξεργασία εκεί (δεν παίρνω και όρκο).

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ίσως έχουν εκεί το ντεπόζιτο με το καθαριστικό... Ίσως πάλι, το soda factory είναι κάποιος χώρος για τα αναψυκτικά με ανθρακικό ή χώρος φύλαξης του ανθρακικού για το dispenser.