metafrasi banner

snaps (and buttons)

Δεν θυμάμαι αν το έχουμε πει εδώ ή αλλού, ότι η τρισχιλιετής μας γλώσσα μπορεί μεν να αποδώσει τις λεπτότερες έννοιες με ασύλληπτη ακρίβεια, αλλά δεν έχει κοινές λέξεις για πολλά καθημερινά πραγματάκια. Πέρα όμως από τα γενικά, αναρωτιέμαι πώς λένε το snap. Στο νικελλεξικό βρίσκω σούστα, αυτόματο πιαστήρι, αυτόματο κλείθρο, και στον Μπαμπινιώτη ένας από τους ορισμούς της σούστας περιγράφει όντως αυτό το αντικείμενο, αλλά το λέμε έτσι κοινά; Σούστα δεν είναι κατά πρώτο λόγο το ελατήριο; Πάλι καλά που έχουν βγει και σε αχρησία οι άμαξες.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Βεβαιότατα σούστες τα λέμε αυτά.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Από άτομα που έχουν χρόνια στο κουρμπέτι του εμπορίου ρούχου έχω ακούσει «τρουκ» για αυτά στην αποπάνω φωτογραφία.
Σούστες ξέρω τα άλλα που είναι συρμάτινα, αποτελούνται από ζεύγος γαντζακίου-θηλιάς και συνήθως τα χρησιμοποιούμε στις φούστες και στα φορέματα εκεί που τελειώνει το φερμουάρ, πάνω πάνω, για να μην ανοίγει.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Από άτομα που έχουν χρόνια στο κουρμπέτι του εμπορίου ρούχου έχω ακούσει «τρουκ» για αυτά στην αποπάνω φωτογραφία.
Σούστες ξέρω τα άλλα που είναι συρμάτινα, αποτελούνται από ζεύγος γαντζακίου-θηλιάς και συνήθως τα χρησιμοποιούμε στις φούστες και στα φορέματα εκεί που τελειώνει το φερμουάρ, πάνω πάνω, για να μην ανοίγει.
Λάθος και στα δύο.
Τρουκ λένε κάτι διακοσμητικά που κάνουν μια τρύπα στο ύφασμα και βάζουν απάνω ένα μεταλλικό δαχτυλίδι κουμπί. Το δεύτερο που λες είναι οι κόπιτσες.

Μπαλαρίνες με τρουκ από τον κατάλογο της La Redoute.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Αχ, ναι, κόπιτσες.
Όχι, τα άλλα σίγουρα τα λένε τρουκ, τα έχω ακούσει από πολλούς. Και τα διακοσμητικά, αλλά και τα κουμπιά των τζιν που μοιάζουν με τα παραπάνω.

Θα ρωτήσω και μια φίλη μοδίστρα και θα επανέλθω.

SBE

¥
Από αυτά που έστειλες, νίκελ, πολύ μου άρεσε το Νο 10 "το σακαμέν".

nickel

Administrator
Staff member
Και για όσους δεν έχουν τη σωστή ηλικία ή γνώση της γαλλικής:

sac à main = handbag

:D

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καλημέρα
Η γυναίκα μου επιμένει ότι αυτό το «τρουκ» προέρχεται από το γερμανικό Druck που σημαίνει πίεση, αλλά ομολογώ ότι οι ετυμολογικές μου γνώσεις δεν φτάνουν τόσο μακριά.

Zazula

Administrator
Staff member
Ο γιος της μοδίστρας λέει:
Η διαφορά ανάμεσα στα τρουκ και τις σούστες είναι ότι τα μεν περνιούνται με ειδικό μηχάνημα, ενώ τα δεύτερα ράβονται.
Τα τρουκ τα βρίσκουμε κατά κανόνα σε αντρικά ρούχα (μπουφάν, παντελόνια κλπ), ενώ τις σούστες και τις κόπιτσες σε γυναικεία (φούστες).