metafrasi banner

slate tiling

Πλακόστρωση;

Έντιτ: Μάλλον άκυρο, βλέπω ότι δεν χρησιμοποιείται για πλακάκια, αλλά για πλάκες. Επίστρωση με πλακάκι;

Μπράβο βρε ψηφίο! Ευχαριστώ πολύ! (είσαι η ψηφιακή ενημέρωση :D :D)

Έδιτ: Όχι, νομίζω ότι ταιριάζει το πλακόστρωση για τις πλάκες. Πχ. παραδοσιακή πλακόστρωση, πλακόστρωτος δρόμος κτλ. Δεν ξέρω μόνο αν μπορούμε να το πούμε έτσι όταν αναφερόμαστε σε σκεπή.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μέσα στα πολλά ευρήματα για πλακοσκεπή πράγματα (πλακοσκεπής είναι η κατοικία με πλάκα), βρήκα και κανά δυο για πλακοσκεπές όπως τις θέλεις. Δεν ξέρω όμως πόσο διαδεδομένο είναι (θα έπρεπε να έχει περισσότερα ευρήματα). Μάλλον μπλέκεται με τα σπίτια που έχουν σκεπή με πλάκα και όχι κεραμίδια.

Λίγο περισσότερα είναι τα ευρήματα με στέγη με πλάκες.

Και εδώ, οι κατάλληλες πλάκες που λέγονται επίσης σκεπόπλακες.

Συγγνώμη, δεν είχα καταλάβει ότι μιλάμε για σκεπή! Βλέπω και ελάχιστες "πετροσκεπές" και "λιθοσκεπές", για το ίδιο πράγμα.

Καλημέρα!

Στο Penguin-Hellenews, slate (ουσ.) = πλαξ σχιστολίθου (δια στέγας), λιθοκέραμος, slate (ρ.) = πλακοστρώνω (στέγην), στρώνω (στέγην) με λιθοκεράμους.

daeman

Administrator
Staff member
Καλημέρα.

Εκτός του ότι τις έχω ακούσει (και δει) πολλές φορές, βρίσκω στο διαδίκτυο επίσης αρκετές πέτρινες στέγες και λίγες λίθινες στέγες, καθώς και τις λιθόπλακες.

Παλιότερα ήταν πολύ περισσότερες οι πετροσκεπές, αλλά μετά την καταστροφή αρκετών χωριών στην Κατοχή, πολλές αντικαταστάθηκαν από κεραμίδια ή τσίγκο λόγω κόστους και έλλειψης πετράδων (λιθοξόων και χτιστών που είχαν τις απαραίτητες γνώσεις και μαστοριά), η οποία όμως αναπληρώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια με τη μαζική συρροή των Αλβανών τεχνιτών που δεν είχαν εγκαταλείψει αυτή την πανάρχαια τέχνη. Επίσης, επειδή ο σκελετός των σπιτιών και της ίδιας της στέγης παλιότερα ήταν συνήθως ξύλινος και το βάρος της πέτρας μεγαλύτερο από εκείνο άλλων υλικών κάλυψης, με το πέρασμα του χρόνου δημιουργούνταν διάφορα στατικά προβλήματα και αυξημένες ανάγκες συντήρησης. Τώρα πια αυτά τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί και βλέπω όλο και περισσότερα κτίσματα με λιθοσκεπές, ιδίως στα μεγάλα βαλάντια ή τα τουριστικά καταλύματα που αντέχουν το μεγαλύτερο κόστος κατασκευής και συντήρησης.

Εδώ τα κτίρια του Πικιώνη στο Περτούλι Τρικάλων, με τις χαρακτηριστικές για την Πίνδο λιθοσκεπές χιονοσκέπαστες:

ο ναός της Αγίας Κυριακής στην ίδια τοποθεσία, σε μια φωτογραφία του Θοδωρή Κλιάφα που έχει ανεβάσει μια καταπληκτική συλλογή απ’ όλο τον νομό (και όχι μόνο) στο panoramio:

και η Ι.Μ. του Τίμιου Σταυρού στα Δολιανά Κρανιάς:

Ακόμα εκεί είστε;

Elsa

¥
Λιθοσκεπή το ξέρω κι εγώ.
(Και τους λιθοξόους, πελεκάνους! Πολύ αστείο μου είχε φανεί όταν το άκουσα πρώτη φορά)

unique

Member
Ωστόσο, το slate tiling δεν μπορεί να αποδοθεί με "λιθοσκεπή" γιατί είναι διαδικασία κατασκευής και όχι τελειωμένο προϊόν. Οπότε είναι ίσως προτιμότερη η απόδοση του psifio (πλακόστρωση).

Την οποία και χρησιμοποίησα (το' πα απ' την αρχή ότι είναι η ψηφιακή μας ενημέρωση :p ). Αλλά είναι καλό να μαζεύουμε αποδόσεις για όλα τα σχετικά. Ευχ όλους και όλες!