metafrasi banner

situational awareness, situational blindness

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Σε παραδείγματα χρήσης όπως:

Pilots have relied on routine checklists to improve their situational awareness for quite a while.
When you attend to one aspect of your environment you do not attend to another and this can lead to situational blindness.

θα χρησιμοποιούσατε το καταστασιακός;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ναι, αλλά είναι όρος της ψυχολογίας και της κοινωνιολογίας Άζι.

Ναι, όπως και το φροντιστικός, που χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι κατά κόρον.

nickel

Administrator
Staff member

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ειλικρινά, δεν ξέρω. Η «αντίληψη της κατάστασης» είναι τόσο καθημερινή σύμφραση που δεν μοιάζει κατάλληλη για να χτιστεί πάνω της ορολογία, όπως προσπαθεί να κάνει το κείμενό μου με όλα τα situational. Στο στοιχειώδες γλωσσάρι μου έχω μόνο situational factors = καταστασιακοί παράγοντες. Προφανώς, δεν βρίσκω κάτι εντυπωσιακά πειστικό ως ορολογία στο Διαδίκτυο, αλλά δεν είναι περίεργο βέβαια, επειδή αυτή η έρευνα είναι αρκετά φρέσκο πράγμα.

nickel

Administrator
Staff member
Ο κανονικός όρος είναι situation awareness, σύνταξη που δείχνει σαφέστερα ότι πρόκειται για γενική αντικειμενική, «αντίληψη της κατάστασης», ενώ το situational awareness και κάτι αντίστοιχο σαν «καταστασιακή αντίληψη» μπορεί να δηλώνει άλλου είδους προσδιορισμό, π.χ. αντίληψη που ισχύει σε κάποιες καταστάσεις.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Βρήκα κι ένα situational trigger τώρα (καταστασιακό έναυσμα το έχω πει προς το παρόν).

Ο κανονικός όρος είναι situation awareness, σύνταξη που δείχνει σαφέστερα ότι πρόκειται για γενική αντικειμενική, «αντίληψη της κατάστασης», ενώ το situational awareness και κάτι αντίστοιχο σαν «καταστασιακή αντίληψη» μπορεί να δηλώνει άλλου είδους προσδιορισμό, π.χ. αντίληψη που ισχύει σε κάποιες καταστάσεις.

Ναι.

Α, και προσωρινά έχω καταστασιακή επίγνωση για τη situational awareness.

Κι εγώ όποτε ακούω καταστασιακός τους σιτουασιονιστές σκέφτομαι. Οι φοιτητικές αγάπες πάνε στον παράδεισο!