metafrasi banner

siloed application = περιχαρακωμένη εφαρμογή

Καλησπέρα και πάλι!

Λέει εδώ

ότι η siloed application είναι
An application that does not interact with other applications or information systems. A siloed application is any software that functions on its own to solve a problem. Such applications are often found within the many departments of large enterprises.

Και στο κείμενό μου η φράση είναι:

The days of locally delivered, "siloed" applications are beginning to fade.

Τι λένε οι κομπιουτεράκηδες; Είναι μια εφαρμογή που δεν αλληλεπιδρά με άλλες και λειτουργεί μόνη της (δεν την παίζει κανένας και τέτοια).

Μας κάνει η στεγανοποιημένη εφαρμογή;

Ευχαριστώ!

SBE

¥
Δεν προτείνω μετάφραση, απλά να πω ότι αν διάβαζα τη φράση με στεγανοποιημένες εφαρμογές θα καταλάβαινα ότι είναι τόσο καλοφτιαγμένες που δεν έχουν διαρροές. Ενώ εννοεί ότι είναι απομονωμένες.

Σωστή η παρατήρησή σου, SBE, και η σύναψη "απομονωμένες εφαρμογές" δίνει και αποτελέσματα. Ευχαριστώ!

daeman

Administrator
Staff member
...
Συμφωνώ με την SBE, γιατί η στεγανοποίηση παραπέμπει και στα χαρακτηριστικά ασφαλείας του λογισμικού.

Ψάχνω από πριν (μετ' εμποδίων και διαλειμμάτων) για «απομονωμένη εφαρμογή» που όπως λες, Όλι, έχει αρκετά και καλά ευρήματα (π.χ. εδώ), για «απομονωμένο λογισμικό» που έχει ένα μόνο εύρημα αλλά σχετικό, και για «αυτόνομη εφαρμογή» που έχει πολλά και σχετικά ευρήματα, αν και δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι περιγράφει το ίδιο πράγμα.
Κάτι άλλο που με προβληματίζει με την «αυτόνομη εφαρμογή» είναι πώς θα πούμε μετά το autonomous application; (A service should be a completely autonomous application. It's not an island though because you can ask it to perform services for you. But it is autonomous in the sense that it completely controls its data and it denies the outside world direct access to that data or to its objects.)

Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ, Δαεμάνε, για το ψάξιμο! Και συμφωνώ. Καλή συνέχεια, ή μάλλον, αν έχετε την ευχέρεια, καλή διασκέδαση, καλή ξεκούραση, καλό σαββατόβραδο, τελοσπάντων, σε όλους!

nickel

Administrator
Staff member
Να ξέρετε πάντως ότι υπάρχει ρήμα ενσιρώνω (silo = σιλό, σιρός) και ουσιαστικό ενσίρωση. Το silage είναι ενσιρωμένες ζωοτροφές και ειδικότερα υπάρχει ενσιρωμένο καλαμπόκι ή ενσιρωμένος αραβόσιτος, αλλά ενσ. λογισμικό δεν εμφανίστηκε ακόμα (και, όπως είδατε, δεν θα ήθελα να το δημιουργήσω εγώ).
:)

daeman

Administrator
Staff member
Να ξέρετε πάντως ότι υπάρχει ρήμα ενσιρώνω (silo = σιλό, σιρός) και ουσιαστικό ενσίρωση. Το silage είναι ενσιρωμένες ζωοτροφές και ειδικότερα υπάρχει ενσιρωμένο καλαμπόκι ή ενσιρωμένος αραβόσιτος, αλλά ενσ. λογισμικό δεν εμφανίστηκε ακόμα (και, όπως είδατε, δεν θα ήθελα να το δημιουργήσω εγώ).
:)

Ενσίρωσλι, πολύ καλά κάνεις, τολμώ να είπω. Σιλάνς, ενσιλάζ ιχθύος. :)

Πώς τη λέτε εσείς τη silo mentality; Νοοτροπία στεγανών;
Θα μου φαινόταν λογικό να αποδοθεί νοοτροπία περιχαράκωσης. Το ίδιο και με την περιχαρακωμένη εφαρμογή για την περίπτωση της Ολ.