metafrasi banner

shell company = εταιρεία-κέλυφος

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δεν έχει τη χρήση της εταιρείας βιτρίνα στο κείμενό μου αλλά κάτι αντίστοιχο:

A shell company is a company that exists but does not actually do any business or have any assets. [...] A shell company can also mean a company that has never had a business (and certainly not a listing). In this context it often means what is also called a shelf company. These are incorporated purely to sell off-the-shelf. This offers a convenient alternative to setting up a company from scratch (the name of the company can be changed, new directors appointed, and possibly shares issued).
http://moneyterms.co.uk/shell-company/

Εκτός από το προφανές με το κέλυφος που το δίνει και η ΙΑΤΕ και ο Χρυσοβιτσιώτης, έχετε καμιά άλλη πρόταση ή αυτό είναι παγιωμένο πια;
Έδιτ: το έχω δει και αυτό του user-what's-his-name :) στο Προζ.

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ, ό,τι είχα να πω, το είπα. Μέχρι και στον πληθυντικό εταιρείες-κελύφη θα βρεις ικανοποιητικά ευρήματα! Οπότε, αποφάσισα να μη σε ξαναζαλίζω... :)

SBE

¥
Οι γαλλοκαναδοί τις λένε société écran εταιρία-προπέτασμα και απ'ό,τι είδα είναι συνδεδεμενες με τις απάτες, το ξεπλυμα, τη φοροδιαφυγή κλπ οπότε δε μου φάινεταικαι τόσο περίεργο να τις λένε έτσι αφου στην ουσά κρύβουν τια αποπισω δραστηριότητες.

Τώρα για τη δεύτερη έννοια, της ετοιμης εταιρειας προς πώληση, που δεν είναι πορφανώς προπέτασμα, δεν έχω καμιά ιδέα.

Επί χρόνια η πιάτσα τις έλεγε εταιρείες σφραγίδες. Μέχρι που κάποιος αποφάσισε να κάνει μετάφραση, και άρχισαν να σκάνε κελύφη δεξιά κι αριστερά.

Ο όρος προήλθε από το γεγονός ότι αυτές οι εταιρείες δεν έχουν ούτε προσωπικό, ούτε αντικείμενο, ούτε τίποτα... μόνο τη σφραγίδα που φτιάξανε όταν κάνανε έναρξη.

Ω, τώρα το είδα: το "εταιρεία σφραγίδα" δεν ισχύει ως απόδοση για το shelf company, το δεύτερο δηλαδή κομμάτι της εξήγησης που δίνει η Π.

Zazula

Administrator
Staff member
Νομίζω το «εταιρεία σφραγίδα» είναι κυρίως για τις αρνητικές συνδηλώσεις (εταιρεία χωρίς ουσιαστική δραστηριότητα, με σκοπό ύπαρξής της διάφορες μορφές απάτης) και το «εταιρεία κέλυφος» για την έτοιμη εταιρεία που πουλιέται off-the-shelf.

ΥΓ Παρεμπ, αγαπητέ Κόμη, είναι ΟΚ το «εταιρεία όχημα» για το SPV company;

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Το εταιρεία σφραγίδα που λέτε δεν είναι το εταιρεία βιτρίνα;

Επίσης, αν και εκτός θέματος και παρόλο που δεν είμαι ο Κόμης,
ΥΓ Παρεμπ, αγαπητέ Κόμη, είναι ΟΚ το «εταιρεία όχημα» για το SPV company;
αυτήν, δηλαδή την Special Purpose Vehicle, εμείς τη λέμε εταιρεία ειδικού σκοπού.

Last edited:

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Βρήκα και ένα συνώνυμο του shell company με την έννοια της «εταιρείας-σφραγίδας»: brass plate company. Ο Χρυσοβιτσιώτης παραπέμπει στο shell corporation και στην τελευταία του έκδοση, τη Ζ', περιλαμβάνει και τη μετάφραση «εταιρεία σφραγίδα» (μαζί με το «τσόφλι» :)). Η ΙΑΤΕ έχει ένα μονάστερο (και δικαίως, κτγμ) «εταιρεία προπέτασμα».

nickel

Administrator
Staff member
Να τα σχετικά λήμματα:

shell company. Εταιρεία-κέλυφος. Βλ. shell corporation, anonymous c.
shell corporation. Εταιρεία-κέλυφος, «τσόφλι».
1. Εικονικές εταιρείες που ιδρύονται, συνήθως σε φορολογικούς παραδείσους (tax havens), για να καλύψουν ορισμένες, κυρίως παράνομες, δραστηριότητες. Δεν λειτουργούν ούτε παράγουν προϊόντα ή υπηρεσίες. Εταιρείες-«σφραγίδες». Γνωστές και ως brassplate companies, letterbox companies. Βλ. και anonymous c., bare shell, corporate shell.
2. Εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο, αλλά με χαμηλή δραστηριότητα και χαμηλές τιμές των μετοχών τους. Αποτελούν στόχο εξαγοράς από άλλες εταιρείες οι οποίες επιθυμούν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο.