metafrasi banner

senior research fellow

He is a Senior Research Fellow at the Institute of Psychiatry, King’s College London.

Ερευνητής προφανώς, αλλά τι ερευνητής; Αποδόσεις τύπου «ανώτερος» ή «κύριος» δεν μου ακούγονται καλά. Έχετε κάποια καλή ιδέα, ή να το πνίξω το senior; (δεν νομίζω να χάσει καμιά περιστροφή η Γη, όπως λέει και μια φίλη)

λινξ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Research_fellow#United_Kingdom
http://www.proz.com/kudoz/english_to_greek/other/2021648-research_fellow.html
lust butt knot Liszt: http://tinyurl.com/3qwjqma :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Μα χρησιμοποιούν το «ανώτερος ερευνητής». Είσαι ανάμεσα σ' αυτό και στο σκέτο. Με τη Γη να αδιαφορεί παντελώς.
 
Μα χρησιμοποιούν το «ανώτερος ερευνητής». Είσαι ανάμεσα σ' αυτό και στο σκέτο. Με τη Γη να αδιαφορεί παντελώς.
Παρά τις 568 γκουγκλιές, εξακολουθεί να μην μου ακούγεται καλά...
 

nickel

Administrator
Staff member
Τα είδα αυτά με τις βαθμίδες στα ερευνητικά κέντρα και τα παρόμοια και μπήκα στον πειρασμό να προτείνω εναλλακτικά τον «Ερευνητή Α΄», αλλά, εκτός τού ότι μου θύμιζε «Τμηματάρχη Α΄», δεν θεωρώ ότι είναι το ίδιο, δεν χρησιμοποιείται για πανεπιστημιακούς και έχει τέσσερις ολόκληρες βαθμίδες. Αναρωτήθηκα πώς θα το μεταφράζαμε αυτό στα αγγλικά, αλλά εκεί τεμπέλιασε το μυαλό μου...
 

pontios

Well-known member
Βρήκα ... Ανώτερος ερευνητικός εταίρος ... στο google search.

fellow = εταίρος επιστημονικού συλλόγου... (για τους αναγνωρισμένος επιστήμονες/ερευνητές πρώτης διαλογής ).
 

nickel

Administrator
Staff member
Ωραίο. Δεν το ήξερα. Είναι πιο... αντίστοιχο.
 

pidyo

New member
Το Ερευνητής Α΄ χρησιμοποιείται παράλληλα (και ημιεπίσημα, π.χ. σε βιογραφικά) με το Κύριος Ερευνητής, στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που είναι Fellow σε Institute Πανεπιστημίου, δεν θα έβαζα το εταίρος: κανονική καθηγητική θέση είναι, απλώς ερευνητικού χαρακτήρα.
 

pidyo

New member
Ουπς, τι λέω; Διευθυντής Ερευνών είναι ο Ερευνητής Α΄. Κύριος ερευνητής είναι ο ερευνητής Β΄.
 
Δεν έχει σημασία εάν ο Διευθυντής Ερευνών είναι ερευνητής Α' ή Β'. Ελλείψει Ερευνητή Α΄, σε ένα θεσμοθετημένο εργαστήριο, τις έρευνες Διευθύνει ο Ερευνητής Β΄ (Για τα ερευνητικά εργαστήρια των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ ο Καθηγητής ή ο Αναπληρωτής αντίστοιχα). Οι δύο πρώτες βαθμίδες αλλά και η τρίτη δηλαδή αυτή του Ερευνητή Γ (ή Επίκουρου Καθηγητή) είναι δυνατό να αναλάβουν καθήκοντα αυτοδύναμης ανάληψης ερευνητικού έργου και επομένως χαρακτηρίζονται Κύριοι Ερευνητές. Η διαφορά είναι ότι αυτοί της τρίτης βαθμίδος δεν έχουν δικαίωμα να αναλάβουν την διεύθυνση του εργαστηρίου όχι όμως και την πλήρη ευθύνη ενός ή μερικών ερευνητικών έργων που αναλαμβάνει το εργαστήριο. Κύριοι ερευνητές είναι δυνατό να είναι συνεργαζόμενοι ερευνητές (επιστημονικοί συνεργάτες) εφόσον έχουν τα ίδια τυπικά προσόντα με τον ερευνητή της τρίτης βαθμίδας. Σε αυτή την περίπτωση ο τίτλος τους είναι: Συνεργαζόμενος Κύριος Ερευνητής.
Ναι καλά καταλάβατε, για την Ελληνική πραγματικότητα κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά σπάνιο. Εάν ξέρετε κανέναν υποδείξατέ μου τον.
 

Earion

Moderator
Staff member
Εταίρος λέγεται κάποιος που είναι μέλος επιστημονικής εταιρείας (σε αυτές περιλαμβάνονται και οι ακαδημίες). Εφόσον ανήκει σε ερευνητικό ινστιτούτο είναι ερευνητής. (Μιλώ κι εγώ για την ελληνική πραγματικότητα).
 
Top