metafrasi banner

script vs screenplay

spuko

New member
Καλησπέρα αγαπητοί Λεξιλόγοι!

Τα Αγγλο-ελληνικά λεξικά που συμβουλεύτηκα αποδίδουν και το script και το screenplay "σενάριο". Ωστόσο είδα στο ίντερνετ ότι το script είναι μάλλον μόνο το κείμενο (οι διάλογοι κ.λπ.), ενώ το screenplay περιέχει και σκηνοθετικές οδηγίες, οδηγίες για τον φωτισμό κ.λπ. Γνωρίζετε αν υπάρχουν δύο διακριτές αποδόσεις στα Ελληνικά; Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη!
 

nickel

Administrator
Staff member
Μια περιγραφή και των δύο υπάρχει εδώ και ακολουθεί η εξής περίληψη:

What is the difference between Script and Screenplay?

Script is a generic term used in all kinds of media while screenplay is used in the world of movies. This is because teleplay is the word that has been coined for the scripts of television serials these days.
Script is for the actors and others involved in filmmaking.
A screenplay is a type of script.
All screenplays are scripts, but not all scripts are screenplays
Script is all about the story and the characters while a screenplay is about the visual aspects and the processes involved in making the movie.


Θα πρόσθετα και τον όρο shooting script (το σενάριο του γυρίσματος).
Δεν με ενθουσιάζει η τελευταία διάκριση που κάνει («Script is all about the story...»). Σενάριο γενικά (script) και κινηματογραφικό σενάριο θα λέγαμε ότι είναι η διαφορά, σύμφωνα με τα παραπάνω. Οπωσδήποτε κάθε σενάριο περιλαμβάνει σκηνικές οδηγίες, δεν είναι ποτέ απλώς ένα κείμενο διαλόγων.
 
Σωστά. Το σενάριο περιέχει οδηγίες για την σκηνή, για το στήσιμο των χαρακτήρων, για τις κινήσεις τους και τις εκφράσεις τους. Αυτό που δεν περιέχει το script, είναι storyboard οδηγίες. Το storyboard δείχνει την οπτική διαδοχή των γεγονότων, πολλές φορές περιλαμβάνοντας την γωνία λήψης και τα οπτικά εφέ που θα προστεθούν στο post process της ταινίας. Το screenplay είναι ο συνδετικός κρίκος storyboard και script.
 
Top