(Αν και για να μιλήσω ελληνικά τώρα πια θα πρέπει ν' αρχίσω να... παραμιλάω! :) )
Εντελώς στεγνό όχι, αλλά αν έχει μπόλικο νερό, το λαδόξιδο μετατρέπεται σε λαδονερόξιδο. Γι' αυτό χρειάζεται αυτή η "φυγοκέντρηση", για να διώξουμε το περισσότερο νερό πάνω από το μαρούλι.Aπό τη στιγμή που βάζουμε λαδόξυδο και λοιπά ντρέσινγκ στη σαλάτα μας, υγρά θα υπάρχουν, οπότε δε βλέπω γιατί χρειάζεται να είναι εντελώς στεγνό το μαρούλι.
Γι' αυτό χρειάζεται αυτή η "φυγοκέντρηση", για να διώξουμε το περισσότερο νερό πάνω από το μαρούλι.
Εγώ (ο καθένας με τη λώλα του) θέλω να επισημάνω ότι δεν χρειάζονται τα εισαγωγικά. Ο όρος μπήκε στο Χρηστικό και με τις δύο ορθογραφίες της πιάτσας, φυγοκέντριση και φυγοκέντρηση, αν και δεν μπήκε το ρήμα φυγοκεντρίζω / φυγοκεντρώ. Δεν πειράζει, το Χρηστικό έχει και τη λώλα, που λείπει από ΛΝΕΓ και ΛΚΝ.
Θυμήθηκα ότι άλυτο μένει το πρόβλημα με τη φυγοκέντριση και το ρήμα του.
http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?10044-φυγόκεντρες-δυνάμεις
Στα λεξικά (ΛΚΝ, Μείζον, ΠαπΛεξ, Πάπυρος) υπάρχει μόνο η φυγοκέντριση, Βικιπαίδεια και Wiktionary θέλουν φυγοκέντρωση. Για το ρήμα μαίνεται η διαμάχη μεταξύ φυγοκεντρώ και φυγοκεντρίζω.
Πολλοί όμως είμαστε και εμείς που γράφουμε «φυγοκέντρηση», και προφανώς ψηφίζουμε «φυγοκεντρώ».
Συγγνώμη που δεν τα επανέλαβα — έχω ήδη αναφερθεί στην υπεροχή τους στο κύριο νήμα.
...
Βλέπω ωστόσο ότι η Βικιπαίδεια είχε παλιά φυγοκέντρηση και το έκανε έκτοτε φυγοκέντρωση. Πρέπει να δούμε τη σχετική συζήτηση εκεί.
Πώς με καταλαβαίνεις! Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο το έβαλα σε εισαγωγικά, είπα «Σιγά μην ονομάσουμε φυγοκέντρηση/φυγοκέντριση τις δυο γυροβολιές του μαρουλιού, όταν εμείς βάζαμε τα σωληνάκια με τα διαλύματα μέσα στη μηχανή και γύριζε με μερικές χιλιάδες στροφές το λεπτό».Κανονικά δεν χρειάζονται τα εισαγωγικά, αλλά κι εγώ θα έμπαινα στον πειρασμό να τα βάλω, γιατί όσοι έχουμε εμπειρία από εργαστήρια έχουμε συνηθίσει τη φυγοκέντρηση/φυγοκέντριση/φυγοκέντρωση με εκατοντάδες ή χιλιάδες στροφές ανά λεπτόστους φυγοκεντρητές/φυγοκεντριστές/φυγοκεντρωτέςστις φυγόκεντρους, οπότε αυτά τα σαλατοφυγοκεντροστραγγιστήρια μάς φαίνονται πολύ λάιτ, σαν παιχνιδάκια, σαν το γύρω-γύρω όλοι (στη μέση το μαρούλι).
Ναι, ταιριάζει και με την εικόνα.Σαλατόσβουρα δεν σκέφτηκε να το πει κανείς, υποθέτω...