metafrasi banner

rose-colored spectacles

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
rose-colored spectacles = αδικαιολόγητη αισιοδοξία, υπεραισιοδοξία λένε τα λεξικά.

Η περίπτωση που το έχω: The firm decided to expand and proposed to manufacture rose-colored spectacles.

Δεν έχει μεγάλη σημασία το συγκείμενο, είναι απλώς μια αναφορά για να χαλαρώσει λίγο η ατμόσφαιρα. Μια πρώτη ιδέα για απόδοση είναι «...να επεκταθεί στην παραγωγή μεταξωτής κορδέλας από φύκια». Καμιά άλλη καλή ιδέα;

bernardina

Moderator
rose-colored spectacles = αδικαιολόγητη αισιοδοξία, υπεραισιοδοξία λένε τα λεξικά.

Η περίπτωση που το έχω: The firm decided to expand and proposed to manufacture rose-colored spectacles.

Δεν έχει μεγάλη σημασία το συγκείμενο, είναι απλώς μια αναφορά για να χαλαρώσει λίγο η ατμόσφαιρα. Μια πρώτη ιδέα για απόδοση είναι «...να επεκταθεί στην παραγωγή μεταξωτής κορδέλας από φύκια». Καμιά άλλη καλή ιδέα;
Χρυσόσκονης για χάπια;

bernardina

Moderator
Το να παρουσιάζεις κάτι πιο αισιόδοξο και ρόδινο απ' ό,τι είναι, ισοδυναμεί με το να χρυσώνεις ένα χάπι. Αλλά αφού δεν είναι σαφές από την πρώτη ανάγνωση, άσ' το. :D

daeman

Administrator
Staff member
...
... να επεκταθεί προσφέροντας ένα νέο προϊόν: γυαλιά οράσεως που τα δείχνουν όλα ρόδινα.

704426-480x360-rose-colored-glasses.jpg

Χαρώ τα γω τα ροζ γυαλάκια που ροδίζουν τα ματάκια.
Ειδικές τιμές για τους μουρτζούφληδες (πρόγραμμα
επιβράβευσης αφοσιωμένων πελατών).
Για τους εντελώς χαζοχαρούμενους, με κάθε εξάδα, δώρο ένα ζευγάρι γυαλιά μαύρα, με σκελετό άραχνο σε χρώμα κατραμί (μοντέλο Arachlò).

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Κύριε πρόεδρε, κύριοι σύμβουλοι: Θα μονοπωλήσουμε την αγορά στα ρόδινα γυαλιά οράσεως!

nickel

Administrator
Staff member
«...να επεκταθεί στην παραγωγή μεταξωτής κορδέλας από φύκια». Καμιά άλλη καλή ιδέα;
Εγώ γέλασα με αυτό, πάντως. Σαν προεκλογική εξαγγελία μού φάνηκε.

Το να παρουσιάζεις κάτι πιο αισιόδοξο και ρόδινο απ' ό,τι είναι, ισοδυναμεί με το να χρυσώνεις ένα χάπι. Αλλά αφού δεν είναι σαφές από την πρώτη ανάγνωση, άσ' το. :D
για μένα ήταν σαφές, πάντως, for what it's worth.
Κύριε πρόεδρε, κύριοι σύμβουλοι: Θα μονοπωλήσουμε την αγορά στα ρόδινα γυαλιά οράσεως!
Μια χαρά είναι αυτό.

Εξαιρετικές ιδέες αναφέρθηκαν. Επιδιώκοντας όμως τη συντομία, μου ήρθε και ένα ρετρό (έχω καιρό να το ακούσω), που κάποτε θα ήταν προφανές. Το αναφέρω για την ιστορία: γαργαλιέρες.
Για πιο μοντέρνο μπορούμε να πάμε και σε χάπια αισιοδοξίνης. Καλό είναι: θυμίζει και διοξίνη, θυμίζει και τοξίνη... ΟΚ, δεν το έχει πει ποτέ κανείς, αλλά, αν δεν έρθει η πρώτη φορά, πώς θα έρθει ποτέ η δεύτερη;
Τέλος πάντων, νομίζω ότι η επιλογή εξαρτάται από το ύφος του κειμένου και τα ρίχτερ του χιούμορ του.