metafrasi banner

resume play / resume game

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Εγώ παιχνίδια δεν παίζω, και υποθέτω ότι όσοι παίζουν στα αγγλικά θα βλέπουν τις εντολές. Αλλά μου ζητάνε να μεταφράσω μερικές απλές εντολές. Με δεδομένο ότι μπορεί να συνυπάρχουν όλες σ' ένα παιχνίδι, πώς θα τις αποδίδατε; Και επειδή βρίσκονται σε λίστα, δεν είμαι σίγουρη αν έχει καμιά διαφορά το resume play από το resume game.

resume = συνέχιση;
resume play = συνέχιση παιχνιδιού;
resume game = ;
quit = ;
exit = έξοδος

Αν καταλαβαίνω καλά, play είναι η συγκεκριμένη "παρτίδα" του παιχνιδιού και game το παιχνίδι γενικώς. Και quit είναι η έξοδος από το ένα ενώ exit η έξοδος από το άλλο. Από ποιο όμως; Κανένα στόμα δεν τόβρε και δεν τόπε ακόμα.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Αν έκανα τις παρακάτω αποδόσεις; Πώς φαίνονται;

resume = συνεχίστε
resume play = επιστροφή στο παιχνίδι
resume game = επιστροφή στο παιχνίδι
quit = έξοδος από το παιχνίδι
exit = έξοδος

Το resume play και το resume game τα θεωρώ συνώνυμα. Για να κάνεις resume, προφανώς είχες ανοίξει ένα συγκεκριμένο παιχνίδι και είχες αρχίσει μια παρτίδα. Και στις δύο περιπτώσεις "επιστροφή στο παιχνίδι" δεν είναι;

daeman

Administrator
Staff member
Από τα λίγα που ξέρω για τα σύγχρονα παιχνίδια στο πισί, μου φαίνεται πως έχει δίκιο ο Σαράντ.
Exit είναι η έξοδος στο λειτουργικό σύστημα, ο τερματισμός του παιχνιδιού ως λογισμικού γενικά, ενώ με quit σταματάει η συγκεκριμένη παρτίδα (γύρος, πίστα κ.λπ.), αλλά μένεις στο περιβάλλον του παιχνιδιού. Τα έχω δει και αντίστροφα, όμως.

Τα resume play και resume game είσαι βέβαιη πως εμφανίζονται ταυτόχρονα και μάλιστα μαζί με το σκέτο resume;
Γιατί κι εγώ το ίδιο νομίζω ότι δηλώνουν, κρίνοντας απ' όσα παιχνίδια έχω παίξει. Εκτός αν υπάρχουν κάποια με στήσιμο που επιτρέπει εναλλακτικά το ένα ή το άλλο.

Κανέναν γκέιμερ δεν έχουμε, έστω και περαστικό, ή παίζουν όλοι στις παραλίες;
Χλομό το βλέπω για τους συνήθως χλομούς σκληροπυρηνικούς γκέιμερ... ;-)

Συμφωνώ με τα exit και quit. Αλλά εγώ θα τα έβαζα ως εξής: Quit: Τέλος και Exit: Έξοδος (από την εφαρμογή)

Για το play και το game να πω ότι το play ακριβώς αναφέρεται στην παρτίδα, πχ. αν έχεις κάνει pause ξαναρχίζεις να παίζεις, ενώ το resume game λογικά αναφέρεται σε επιλογή και συνέχιση αποθηκευμένου παιχνιδιού. Πχ. μετά από 978.564 προσπάθειες έχεις καταφέρει να νικήσεις το τριχωτό τέρας και να φτάσεις στον Τρομακτικό-Μαύρο-Πύργο και ξέρεις ότι έχεις μπροστά σου έναν Boss (έναν σχεδόν ανίκητο αντίπαλο στο τέλος κάθε επιπέδου) ε, τότε σώζεις το παιχνίδι, ώστε αν χάσεις (ή βαρεθείς) να μπορείς να το επιλέξεις από τη μνήμη και να συνεχίσεις από εκεί που σταμάτησες. Σχεδόν σε κάθε παιχνίδι έχεις την επιλογή New game ή Resume Game.
Οπότε θα τα μετέφραζα ως εξής:

resume play: επιστροφή (στο παιχνίδι)
resume game: συνέχιση παιχνιδιού

Απλά μια πρόταση. Καλή συνέχεια.

Αυτή είναι η σωστή εξήγηση κατά 99%, μπράβο!
Αλλά θα μπορούσε και το πρωτότυπο να είναι σαφέστερο, π.χ. να λέει load saved game στη μια περίπτωση.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Όντως πολύ καλή απόδοση, και την υιοθέτησα αμέσως. Ευχαριστώ!