religionism = θρησκευτισμός
(ορισμός στο Wiktionary):
- excessive religious ardour or zeal
- extreme piety
- discrimination or prejudice on the basis of religion or religious beliefs. See: racism, sexism, nationalism
Τότε το favoritism δεν είναι μεροληψία και προσωποληψία;[...] μας αρέσει να κρατάμε τους ισμούς μας χωριστά από τις... ληψίες μας. Οι δεύτερες έχουν κάτι από mania και possession, ο ισμός μια εμμονή που είναι προσωπική επιλογή.
Εδώ θα προτιμούσα την ευνοιοκρατία.Τότε το favoritism δεν είναι μεροληψία και προσωποληψία;
Και κάποιος άλλος ενδεχομένως τον φαβοριτισμό, αλλά το ζήτημα για τις λέξεις μεροληψία και προσωποληψία παραμένει, καθότι δεν πιστεύω πως πληρούν το παρακάτω:Εδώ θα προτιμούσα την ευνοιοκρατία.
Οι [ληψίες μας] έχουν κάτι από mania και possession, ο ισμός μια εμμονή που είναι προσωπική επιλογή.
Και οι θρήσκοι επιστήμονες; Υπάρχουν, όχι;Στο παράδειγμα που δίνει ο δόκτωρ και κάνει διάκριση religionists και scientists εγώ θα μετέφραζα απλώς "θρήσκοι".
Edit: θεωρώ επίσης ότι το θρησκόληπτος δείχνει την τυφλή, δογματική εμμονή στις θρησκευτικές δοξασίες, ενώ το θρησκευτιστής εμένα τουλάχιστον ηχεί στ' αυτιά μου ως κάποιος που υιοθετεί τη θρησκεία ως σύστημα πεποιθήσεων, ανάλυσης και θεωρίας των πραγμάτων, στη δεδομένη περίπτωση, της δημιουργίας.
Και οι θρήσκοι επιστήμονες; Υπάρχουν, όχι;
Ξέρω και γω; Δεν υπάρχει αντίφαση ακόμη μεγαλύτερη από το θρήσκος επιστήμονας;Φυσικά και υπάρχουν. Αλλά νομίζω ότι αυτό είναι αντίφαση που βρίσκεται στο ίδιο το κείμενο -δεν μπορούμε να τη λύσουμε στη μετάφραση. Ακόμη και θρησκευτιστής να μεταφράσεις, το ερώτημα παραμένει: δεν υπάρχουν θρησκευτιστές επιστήμονες;
Δεν καταλαβαίνω το επιχείρημα. Σίγουρα ο θεϊσμός δεν έχει σχέση με τη θεοκρατία, αλλά ο θρησκευτισμός με τη θρησκειοκρατία; Τι (μπορεί να) συγχέεται με τι εδώ; Περισσότερο -ισμούς σαν τον foundationalism σκεφτόμουν, που συνήθως αποδίδεται "θεμελιοκρατία".Επίσης, παρότι παλιά υπήρχε η -κρατία παρέα με τον -ισμό, σήμερα καλύτερα να το αποφεύγουμε, ιδιαίτερα σε έναν χώρο όπου ο θεϊσμός δεν έχει καμιά σχέση με τη θεοκρατία.