metafrasi banner

projective identification = προβλητική ταύτιση, προβολική ταύτιση

Βρήκα ένα αποτέλεσμα στο google για "προβολική ταυτοποίηση" αλλά σκέφτομαι μήπως το "προβολική ταύτιση" είναι καλύτερο. Τι λέτε;
Παραθέτω και κάποια από τα σημεία στα οποία το συναντάω:

-Negative projective identification predominates over positive projective identification; that is, one partner makes the other experience feelings that they don't wish to recognize as their own.

-Yet another reason that majorly conflicted couples might stay together has to do with the need to maintain the unconscious process of projective identification.


——————————————— ———————————————
Προσθήκη όρου από τη συζήτηση:
projective test = προβολικό τεστ, προβλητικό τεστ
 
Α, γι' αυτό έβρισκα τόσο λίγα αποτελέσματα! Ευχαριστώ :-D
 
Δεν ξέρω...
Στη σχολή πάντως προβολική ταύτιση το λέγαμε. Ούτε προβλητική ούτε ταυτοποίηση. Αν θέλετε, μπορώ να μιλήσω με 1-2 άτομα του χώρου, για την απίθανη περίπτωση που άλλαξε κάτι τα τελευταία δέκα χρόνια.

Σε λεξικό ψυχολογίας κοίταξε κανείς;
 

nickel

Administrator
Staff member
Το πιο σωστό επίθετο από το ρήμα «βάλλω» είναι το «βλητικός» (απ' όπου και η γνωστή βλητική). Είναι πιο εύκολο να δούμε ότι από το αναβάλλω έχουμε τον αναβλητικό και από το προσβάλλω τον προσβλητικό. Ωστόσο, δεν είναι άγνωστη ούτε παράλογη η δημιουργία επιθέτου από το ουσιαστικό, όπως ο διαβολικός από τη διαβολή δίπλα στον διαβλητικό. Και ο όρος προβολικός είναι πολύ διαδεδομένος και δόκιμος, π.χ. προβολική γεωμετρία. Ταυτόχρονα, στην ψυχολογία υπάρχει το τεστ του Ρόρσαχ (Rorschach), που άλλοι το μεταφράζουν προβλητικό τεστ και άλλοι προβολικό τεστ. Οπότε δεν είναι απίθανο να κυκλοφορούν και οι δύο όροι.
 
Το πιο σωστό επίθετο από το ρήμα «βάλλω» είναι το «βλητικός» (απ' όπου και η γνωστή βλητική). Είναι πιο εύκολο να δούμε ότι από το αναβάλλω έχουμε τον αναβλητικό
... αλλά και τα αναβολικά, που φοριούνται ξανά. ;)

Ταυτόχρονα, στην ψυχολογία υπάρχει το τεστ του Ρόρσαχ (Rorschach), που άλλοι το μεταφράζουν προβλητικό τεστ και άλλοι προβολικό τεστ. Οπότε δεν είναι απίθανο να κυκλοφορούν και οι δύο όροι.
Ομοίως, το Ρόρσαχ και τα άλλα projective test, προβολικά τεστ τα μάθαμε.
 

nickel

Administrator
Staff member
Αυτή ακριβώς η αντίφαση μού άρεσε: περισσότερα «προβλητική ταύτιση» από «προβολική ταύτιση», αλλά περισσότερα «προβολικό τεστ» από «προβλητικό τεστ».
 
Είναι τόσο λίγες οι εμφανίσεις των όρων αυτών γενικά, που δεν μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα επειδή κάποιος μοιάζει να υπερισχύει.

(Κάναμε και στατιστική και μεθοδολογία έρευνας στη σχολή. Όχι, παίζουμε! :p)
 
Αυτή ακριβώς η αντίφαση μού άρεσε: περισσότερα «προβλητική ταύτιση» από «προβολική ταύτιση», αλλά περισσότερα «προβολικό τεστ» από «προβλητικό τεστ».
Update:
Μόλις μίλησα με φίλη ψυχολόγο. Μου είπε ότι χρησιμοποιείται και η προβλητική ταύτιση και η προβολική ταύτιση, χωρίς να μπορεί να πει ποιο είναι επικρατέστερο. Επίσης, ότι τα προβολικά τεστ υπερισχύουν των προβλητικών.
 
Top