Edit: Ο νίκελ ανέβασε ταυτόχρονα και μάλλον πιο σωστά πράγματα, οπότε αποσύρω την πρόταση για το όνομα και αφήνω τα φυσικά-μαθηματικά, αν και η πρότασή του για τη βαρύτητα δεύτερης θέσης ίσως είναι καλύτερη από τις δικές μου.
Η βίκη μου αποκάλυψε ότι αυτός ο
Jordanus Nemorarius είναι o Jordanus de Nemore, μαθηματικός του 13ου αιώνα, που δεν τον είχα ξανακούσει.
Για την απόδοση, θα πρότεινα ίσως Ιορδάνης Νεμωράριος ή της Νεμώρης ή ντε Νεμόρ.
Κτγμ, αυτό που περιγράφει είναι, με σύγχρονη ορολογία, η
συνισταμένη συνιστώσα του βάρους ενός κινούμενου σώματος κατά τη φορά της κίνησης, το «εκλαμβανόμενο» εμπειρικά ως βάρος (η αντίσταση, το ζόρι που νιώθει όποιος προσπαθεί να μετακινήσει το αντικείμενο).
Σε αυτή την εικόνα (επίσης από τη βίκη), που δείχνει ένα βάρος σε ένα κεκλιμένο επίπεδο, καταλαβαίνουμε τι διαπίστωσε εμπειρικά ο εκ
Νεμώρης των δασών :) μαθηματικός (που βέβαια δεν ήξερε ακόμη από βαρύτητες κλπ, ο Νεύτωνας με το μήλο του γεννήθηκε καμιά 400ριά χρόνια αργότερα):
Όσο πιο απότομη (λιγότερο οξεία) είναι η γωνία κίνησης (εδώ, η γωνία θ) ενός αντικειμένου στο κεκλιμένο επίπεδο, τόσο πιο πολύ «βαραίνει» το αντικείμενο. Με άλλα λόγια, η δύναμη που χρειάζεται να ασκήσει κανείς στο αντικείμενο για να το μετακινήσει (και είναι ίση με τη δύναμη f στο σχήμα, τη δύναμη τριβής) πλησιάζει σε μέγεθος το βάρος του αντικειμένου (που συμβολίζεται στο σχήμα με το mg, μάζα επί την επιτάχυνση της γήινης βαρύτητας). Μαθηματικά, εκείνο το sinθ (ημίτονο θ) τείνει προς τη μονάδα.
Με άλλα λόγια: αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις σύγχρονη ορολογία, θα έλεγα τη
δύναμη στην κατεύθυνση της κίνησης, αλλά αν θέλεις ή πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάποια υποθετική ορολογία (που νομίζω ότι δεν θα υπήρξε ποτέ στα ελληνικά) θα έλεγα κάτι σαν
βαρύτητα λόγω θέσης (που είναι μια ανοησία με τις σημερινές γνώσεις της φυσικής).