metafrasi banner

Parnassus frieze = ζωφόρος του Παρνασσού

Είναι για τη μετάφραση βιβλίου.
Αναφέρεται στο Άλμπερτ Μεμόριαλ, στους κήπους Κένσινγκτον. Σε αγγλικές ιστοσελίδες βλέπω πως το μνημείο αυτό έχει "ζωφόρο τύπου(;) Παρνασσού", στα ελληνικά δεν βλέπω να υπάρχει τέτοια ζωφόρος. Εσείς ξέρετε αν υπάρχει κάτι τέτοιο;

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Σε πρώτη φάση, αυτό το είδες;
http://en.wikipedia.org/wiki/Frieze_of_Parnassus

The frieze is named after Mount Parnassus, the favorite resting place for the Greek muses, and contains 169 life-size full-length sculptures, a mixture of low-relief and high-relief, of individual composers, architects, poets, painters, and sculptors from history.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Edit: Με πρόλαβε η Παλάβρα :)

Δεν νομίζω ότι είναι "τύπου" Παρνασσού. Είναι το όνομα αυτής της ζωφόρου.
The Frieze of Parnassus is a large sculpted stone frieze circling the podium, or base, of the Albert Memorial in London, England. The Albert Memorial was constructed in the 1860s in memory of Prince Albert, the husband of Queen Victoria. The frieze is named after Mount Parnassus, the favorite resting place for the Greek muses, and contains 169 life-size full-length sculptures, a mixture of low-relief and high-relief, of individual composers, architects, poets, painters, and sculptors from history.

Καλημέρα,

δεν είμαι σίγουρη, αλλά η ζωφόρος δεν βρίσκεται πάντα στο πάνω τμήμα ενός ναού, μνημείου κλπ.; Εδώ που βρίσκεται στη βάση λέγεται πάλι ζωφόρος; Ή δεν έχει σημασία;

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Edit: Με πρόλαβε η Παλάβρα :)

Πιάσε κόκκινο.
Ωραία η απορία της Άνεφ. Με κάθε επιφύλαξη από την ελληνική Βίκι:

Η διαφορά της ζωφόρου από το απλό διάζωμα βρίσκεται στην ίδια την ετυμολογία της λέξης, που σημαίνει κυριολεκτικά φέρω ζωή.

Elsa

¥
Δεν νομίζω οτι είναι λάθος να γραφτεί «ζωφόρος του Παρνασσού» αφού παριστάνει ανθρώπους ή ζώα. Αν ήταν μόνο φυτικά ή άλλα διακοσμητικά ανάγλυφα καλύτερα θα ήταν διάζωμα. Στους αρχαίους ναούς η ζωφόρος βρίσκεται στο επιστύλιο, αλλά σε άλλα μνημεία μπορεί να τοποθετείται σε άλλη θέση.
Στην Βικιπαίδεια έχει ένα λάθος εκεί που γράφει τρίγλυφοι, το σωστό είναι τρίγλυφα.

Τελικά είναι το όνομα της ζωφόρου, δεν πρέπει να υπάρχει τέτοιος τύπος ζωφόρου. Ευχαριστώ πολύ, παιδιά!