metafrasi banner

parity

Πολιτικό κείμενο, αναφέρεται στα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας:
Ασφάλεια, λαθρομετανάστευση, αμβλώσεις, parity.
Εδώ το φαντάζομαι ως "equality of status". Θα το λέγατε απλώς ισότητα;

Αν μιλάμε για την ταλαίπωρη parité, εγώ ίσως να έλεγα ισότητα (μεταξύ) των δύο φύλων.

Γι' αυτήν ακριβώς μιλάμε. :)
Απλώς το έβαλα στα αγγλικά, μιας και (αν δεν κάνω λάθος) είναι ίδιο το πρόβλημα.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Αναβίωση νήματος: Πώς θα αποδίδατε το parity όταν αφορά ρυθμίσεις 3D Home Theater; Για την ακρίβεια η ρύθμιση λέγεται:

Left eye and right eye parity: Now let's make sure your 3D playback is functioning. Go to the next image. If you close your right eye, you should see Buzz. Then open your right eye and close your left eye and you should see Woody. If these images are reversed, your TV or Blu-ray player may need to be adjusted.

Η λέξη "ισότητα" ταιριάζει στη συγκεκριμένη περίπτωση;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Θα πρότεινα να εξετάσουμε εδώ τη "συμφωνία" ως το αντίθετο του disparity = ασυμφωνία.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Θα έπαιζε ίσως και η "ισοδυναμία"; Με την έννοια ότι τα δύο μάτια βλέπουν εξίσου δυνατά;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Θα έπαιζε, αλλά μου φαίνεται πολύ ξύλινο, πολύ μεταφραστηρόφερτο. Για να μην πω ότι αν έγραφα εγώ το πρωτότυπο κείμενο θα μιλούσα για συνεργασία των δύο ματιών...

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Και γιατί να μην το γράψω εγώ; Μια χαρά μού φαίνεται το "συνεργασία".

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ωπ, προσοχή. Μήπως δεν εννοεί τη στερεοσκοπική συνεργασία των δύο ματιών αλλά τον συντονισμό αυτού που θα πρέπει να βλέπει κανονικά το δεξί μάτι με αυτό που δείχνει το δεξιό πατομπούκαλο στα γυαλιά 3D;

(Οπότε, μπορεί να παίζουν μέχρι ισοτιμίες και ισοδυναμίες.)

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Να σου πω την αλήθεια, δεν έχω ιδέα, μια και ανήκω σε αυτούς που δεν μπορούν να δουν 3D.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Από το απόσπασμα του εγχειριδίου, εγώ καταλαβαίνω ότι εννοεί πως στη δοκιμή, το δεξί ματογυάλι των 3D πρέπει να δείχνει τον Γούντι για να υπάρχει ισοτιμία/ισοδυναμία/συντονισμός/γουοτέβερ της απεικόνισης στα γυαλιά με την απεικόνιση στην οθόνη, π.χ. Αν δείχνει τον Μπαζ, τα πατομπούκαλα είναι συντονισμένα ανάποδα και χρειάζεται κάποια ρύθμιση.

Πληροφοριακά (pun intended): στους υπολογιστές το parity λέγεται ισοτιμία (βέβαια εδώ δεν ταιριάζει). Το αναφέρει ο δόκτορας παραπάνω, αλλά είπα να το τονίσω.