metafrasi banner

ostrich bluff

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τον όρο τον πρωτοσυνάντησα σήμερα εδώ και μολονότι βρήκα μια περιγραφή του στο νέτι:

The ostrich is a toothless, light-boned bird; yet when threatened rears itself up to 9ft tall, spreads its wings to 6 foot across, hisses, stamps its feet and even advances towards its threat. His message is "I'm big, I'm scary - leave me alone". It's all bluff - he's a bird!
Small companies generating ostrich bluff strategies are ways in which small players can level the tilt of the business playing field to compete effectively with the big players.

δεν βλέπω να είναι πολύ διαδεδομένος και δεν μπορώ να πω και πώς θα τον απέδιδα με ακρίβεια στα ελληνικά. Μια φούσκα, ίσως;

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Γιατί πρέπει να περιέχει απαραίτητα τη λέξη "στρουθοκάμηλος"; Γιατί όχι σκέτο "μπλοφάρουν" ή κάτι τέτοιο;

Καλημέρα!
Θα ήμουν διστακτική να χρησιμοποιήσω το "φούσκα", γιατί σε εταιρικό κόντεξτ παραπέμπει σε φούσκες του χρηματιστηρίου ή ορισμένων δεικτών, πχ. η φούσκα των ντοτ κομ.
Να πω εδώ ότι στο κείμενο του λίνκου σου, Ντοκ, δεν μου φαίνεται ότι ταιριάζει ο ορισμός που έδωσες.

"Note that, unlike the EU, Russia has negligible exposure to Greece. There is no reason for them to engage in the Ostrich Bluff and pretent no bailout was coming until it was. They could have just come out with it. Back then the EU was only saying ‘we have not yet received a bailout request"

Δηλαδή στο παραπάνω κείμενο, μου φαίνεται ότι μιλά απλά για την τακτική του στρουθοκαμηλισμού (στην οποία δεν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, αλλά προσποιούμαστε πως δεν υπάρχουν). Μπορεί να κάνω και λάθος, βέβαια, γιατί το διάβασα πολύ γρήγορα, οπότε συγχωρήστε με.

Εάν τώρα θέλουμε μια απόδοση με βάση τον ορισμό που παρέθεσες, δηλαδή ότι εταιρείες-Δαβίδ το παίζουν Γολιάθ στα πλαίσια της στρατηγικής τους, αυτό το "playing field" με παραπέμπει στις συνθήκες ανταγωνισμού, οπότε θα έλεγα "επιθετική τακτική μικρών εταιρειών" ή κάτι τέτοιο,
Καλή συνέχεια!

lolgreece

New member
Παρεξήγηση

@drsiebenmal Ζητώ συγγνώμη για τη σύγχυση που δημιούργησα, αλλά ο όρος ostrich bluff που συμπεριέλαβα στο κείμενό μου ήταν ιδίας έμπνευσης - μετέφραζα τον όρο 'Μπλόφα της στρουθοκαμήλου' που χρησιμοποίησε ο φίλος μου @zirzirikos εδώ.

Μπορεί ο @zirzirikos να είχε υπόψιν του τον όρο με την έννοια που εξηγήθηκε στο forum, αλλά αμφιβάλλω, γιατί μόλις είδε τον όρο στο ιστολόγιό μου μου έστειλε μέσω twitter το εξής:

Ostrich Bluff? Is that a thing now? Have I created a monster?

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καλωσόρισες lolgreece, και κανένα πρόβλημα, αφού έκανες μάλιστα και τον κόπο να έρθεις μέχρι τα μέρη μας, να μας το εξηγήσεις κιόλας. :) Και πάντα καλοδεχούμενος, για να δοκιμάσεις νέους όρους (οι νεολογισμοί και οι λεξιπλασίες είναι από τα αγαπημένα μας) ή οτιδήποτε από τα πιάτα στα μενού μας...

lolgreece

New member
Και για να εξηγήσω περαιτέρω τι εννοούσα με τον όρο - πρόκειται για την τακτική του να μην παραδέχεται κανείς τις προθέσεις του, παρά το γεγονός ότι αυτές είναι προφανείς σε κάθε καλά ενημερωμένο παρατηρητή, μέχρι τη στιγμή που τον συμφέρει να τις θέσει σε εφαρμογή, ούτως ώστε να μην χάσει την ευχέρειά του να επιλέξει τη σωστή χρονική στιγμή.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τότε θα έλεγα πως μάλλον δεν είναι στρουθοκαμηλισμός επειδή εκεί έχουμε προσποιητή ή ηθελημένη άγνοια κινδύνου ενώ εδώ έχουμε κάτι σαν σκόπιμη, προσποιητή εθελοτυφλία.

Ακόμη κι έτσι, θα ήταν πιο χρήσιμο κάτι καλύτερο από αυτό το μακαρόνι που μόλις έφτιαξα...

nickel

Administrator
Staff member
Καλό θα είναι να μη βάλουμε τη στρουθοκάμηλο να παίζει άλλο ρόλο από τον καθιερωμένο που της έταξε η λαϊκή μυθολογία. Ευτυχώς δεν έχουν κάνει το λάθος ούτε στα αγγλικά. Άλλωστε, όλα τα ζώα που έχουν τρίχωμα ή φτερά «φουσκώνουν» όταν αγριεύουν (η γάτα μου γίνεται διπλάσια). Στο βιντεάκι η στρουθοκάμηλος ανοίγει τα φτερά της στα τελευταία μόνο δευτερόλεπτα — αλλά αξίζει να το δείτε όλο. (Καλωσήρθες, lolgreece!)

lolgreece

New member
Αν σας αρέσουν οι λεξιπλασίες θα σας προτείνω τον όρο 'καιροσκοπική ειρωνεία' ειδικά για την περίπτωση στην οποία αναφέρομαι. Χρησιμοποιώ τον όρο ειρωνεία με την αρχαιότερη έννοια της άγνοιας που προσποιείται κανείς σκόπιμα ούτως ώστε να οδηγήσει τον συνομιλητή του (συνήθως και εν γνώσει του τελευταίου) σε θέσεις από τις οποίες δεν μπορεί να υποχωρήσει.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Να συνεισφέρω τότε λίγο λεξικό υλικό:

Από τα αρχαία (LSJ), υποθέτω εννοείς αυτή τη χρήση της ειρωνείας: εἰρων-εία, ἡ, dissimulation, i.e. ignorance purposely affected to provoke or confound an antagonist, a mode of argument used by Socrates against the Sophists, Pl.R.337a, cf. Arist.EN1124b30,[...]

Προσθέτουμε και μερικές ερμηνείες για το dissimulation (από το GWord): dissimulation: ουσ. απόκρυψη, συγκάλυψη || υποκρισία, προσποίηση και, για ν' αποφύγουμε να επεξηγούμε τη χρήση της ειρωνείας, φτάνουμε ίσως στην καιροσκοπική συγκάλυψη;

lolgreece

New member
Ακριβώς

Ευχαριστώ πολύ!

Πρέπει να πω ότι η χρήση στους Φιλιππικούς που παρατίθεται ως παράδειγμα είναι ακριβώς αυτό που έχω υπόψιν μου. Μάλιστα μου φαίνεται ότι μιλά για το ίδιο ακριβώς φαινόμενο:

οἱ δὲ τῶν πραγμάτων οὐ μένουσι καιροὶ τὴν ἡμετέραν βραδυτῆτα καὶ εἰρωνείαν. ἃς δὲ τὸν μεταξὺ χρόνον δυνάμεις οἰόμεθ’ ἡμῖν ὑπάρχειν, οὐδὲν οἷαί τ’ οὖσαι ποιεῖν ἐπ’ αὐτῶν τῶν καιρῶν ἐξελέγχονται.

Αλλά οι συγκυρίες δεν μας κάνουν τη χάρη να περιμένουν όσο εμείς κωλυσιεργούμε ή κάνουμε τους χαζούς. Οι δυνάμεις δε που νομίζουμε ότι έχουμε στη διάθεσή μας για να τη βγάλουμε στο μεταξύ, αποδεικνύονται ανεπαρκείς όταν τις δοκιμάζει η κρίσιμη συγκυρία.

cougr

¥
Και για να εξηγήσω περαιτέρω τι εννοούσα με τον όρο - πρόκειται για την τακτική του να μην παραδέχεται κανείς τις προθέσεις του, παρά το γεγονός ότι αυτές είναι προφανείς σε κάθε καλά ενημερωμένο παρατηρητή, μέχρι τη στιγμή που τον συμφέρει να τις θέσει σε εφαρμογή, ούτως ώστε να μην χάσει την ευχέρειά του να επιλέξει τη σωστή χρονική στιγμή.

Γειά σου lolgreece και καλωσήρθες και από μένα.

Στα αγγλικά η τακτική αυτή περιγράφεται με τον όρο strategic dissimulation.

lolgreece

New member
Σας ευχαριστώ όλους για το καλωσόρισμα. Αν μπορώ να σας φανώ χρήσιμος σε κάποια μελλοντική αναζήτηση, μπορείτε να με βρείτε στο twitter. Καλή συνέχεια!