metafrasi banner

open-book contract

Η wiki λέει:
In an open-book contract, the buyer and seller of work/services agree on (1) which costs are remunerable and (2) the margin that the supplier can add to these costs. The project is then invoiced to the customer based on the actual costs incurred plus the agreed margin. It is essentially the same as what is known (especially in the U.S.) as a cost-plus contract.

Καμιά ιδέα για την απόδοση; Ευχαριστώ!
 
Όσον αφορά το cost-plus contract, βλέπω ότι επικρατεί μάλλον η απόδοση "σύμβαση κόστους πλέον κέρδους"
Τώρα για το επίμαχο open-book contract δεν βρήκα κάτι βοηθητικό. Πιθανολογώ κάτι σαν: σύμβαση "ανοικτού βιβλίου", κρίνοντας και από ένα παράθεμα που αναφέρεται στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας προμηθευτής. Πρέπει, λέει, να είναι ανοικτός και να συνεργάζεται με όλες τις λειτουργίες της κάθε επιχείρησης: "Απαιτείται πολιτική ανοικτού βιβλίου σε σχέση με τα κόστη και τα κέρδη"
 
Για open book / open-book ξέρω ότι είναι συμβόλαια σε στιλ «παίζω με ανοιχτά χαρτιά», δηλαδή ότι τα πάντα είναι ανοικτά και όλα τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν πρόσβαση σε εξοδολόγια, αποδείξεις, προϋπολογισμούς και ό,τι άλλο που περιέχεται σε αυτή τη συμφωνία, ανά πάσα στιγμή. Επίσης, είναι δηλωμένο το ποσό που θα πάρει ο προμηθευτής για να καλύψει την εργασία που πρέπει να γίνει (δεν είναι δηλαδή κρυμμένη - ας πούμε - μέσα στις χρεώσεις ανά είδος, κλπ).
Δυστυχώς, δεν έχω βρει ούτε εγώ να έχει καθιερωθεί απόδοση, αλλά θα συμφωνήσω με το "πολιτική ανοιχτού βιβλίου". Ως «ανοιχτό βιβλίο» το είχα μεταφράσει παλαιότερα για λογισμικό τύπου ERP.
 
Σας ευχαριστώ πολύ. Και στον ορισμό που δίνει η σύμβαση που μεταφράζω το ίδιο λέει. Δηλαδή η αμοιβή του εργολάβου υπολογίζεται βάσει των εξόδων που πραγματοποιούνται όπως φαίνονται από τα παραστατικά, εξοδολόγια κτλ., συν κάποιο περιθώριο κέρδους. Οπότε μάλλον για οικονομία χρόνου και διαφάνεια απόδοσης ως προς το πρωτότυπο θα ακολουθήσω το ανοιχτό βιβλίο, ενδεχομένως με κάποια ενισχυτική επεξήγηση. Καλή συνέχεια!
 
Βέβαια θα μπορούσαμε να αποδώσουμε βάσει λεκτικού ελληνικού δικαίου, το παραπάνω λέγεται αμοιβή σε απολογιστική βάση.

Η αμοιβή του εργολάβου μπορεί να ορίζεται κατά την κατάρτιση της συμβάσεως με πολλούς τρόπους: κατ' αποκοπή, κατά μονάδα έργου, επί τη βάσει προϋπολογισμού, απολογιστικά, χρονικά, με ποσοστά ή και να καταλείπεται ακαθόριστη ως προς το ποσό και τον τρόπο υπολογισμού. Κατά το σύστημα καθορισμού της αμοιβής απολογιστικά, η αμοιβή του εργολάβου υπολογίζεται σε ποσοστό επί του αθροίσματος των πραγματικών εξόδων του έργου (cost plus) (ΑΠ 682/2010).

http://www.areiospagos.gr/nomologia/apofaseis_DISPLAY.asp?cd=KNVBFODABWDLNCT9XZUOJUDT3G0TTF&apof=786_2019&info=%D0%CF%CB%C9%D4%C9%CA%C5%D3%20-%20%20%C12
 
Top