Να (δημο)ψηφίζουμε δεν γίνεται, καλοί κύριοι;
H γλωσσική έκφραση είναι ατομικό δικαίωμα, και τα ατομικά δικαιώματα δεν τίθενται σε αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. :twit:Να (δημο)ψηφίζουμε δεν γίνεται, καλοί κύριοι;
Έστω λοιπόν ότι σε καλεί η Λεξιλογία να φτιάξουμε έναν πλήρη κατάλογο των λέξεων της νέας ελληνικής γλώσσας και των διάφορων αποδεκτών και λιγότερο αποδεκτών τύπων (ή και των μη αποδεκτών αλλά χρησιμοποιούμενων, με σχετική σήμανση). Με παραπομπές σε συζητήσεις για τις περιπτώσεις πολλαπλών τύπων. Με συνεχή εμπλουτισμό με τη βοήθεια της αράχνης. Έτσι που να μπορεί να βρίσκει κάποιος σε ένα σημείο όλους τους τύπους με τους οποίους θα μπορεί να νιώθει ασφαλής. Απλώς ορισμένες φορές θα ρίχνουμε κανένα καβγά για τη σήμανση που θα συνοδεύει π.χ. το επίρρημα επισταμένα.
Πόσο ρεαλιστική θα ήταν μια τέτοια σκέψη;
Θα ψηφίζουν οι μηχανές.Να (δημο)ψηφίζουμε δεν γίνεται, καλοί κύριοι;
Το φοβόμουν ότι θα έλεγες κάτι τέτοιο... :)Θα ψηφίζουν οι μηχανές.
Δεν μπορεί να αποκλείονται αυτές οι πηγές που είναι ταυτόσημες με μια προηγούμενη, αρχική;Δεδομένης της απίστευτης συχνότητας και ποσότητας αυτόματης αναπαραγωγής υλικού μέσω συνδρομητικών υπηρεσιών, RSS, κλπ., νομίζω ότι η εικόνα που θα έδινε ένα spider για τον ελληνικό λόγο στον Ιστό, θα ήταν στρεβλή.
Ίσως να τους φαίνεται επικίνδυνη μεν, αναπόφευκτη δε.Αναρωτιέμαι πώς φαίνεται αυτή η ιδέα σε γλωσσολόγους :)
H δημοφιλία είναι ο ασφαλέστερος γλωσσολογικός δείκτης για την ορθότητα, αυτό είναι η θεμελιώδης αρχή της περιγραφικής γλωσσολογίας. Usus est norma loquendi.Κάτι τέτοιο ταυτίζει τη δημοφιλία ενός site με την "ορθή" χρήση της γλώσσας, κάτι που δεν μου είναι προφανές γλωσσολογικά.
Ωστόσο κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι όσο πιο δημοφιλές είναι ένα site, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να επηρεάσει στο τέλος τη χρήση της γλώσσας. Ή τουλάχιστον του γραπτού λόγου.
Αναρωτιέμαι πώς φαίνεται αυτή η ιδέα σε γλωσσολόγους :)