metafrasi banner

Nationalitarian

Nationalitaire στα γαλλικά (όρος που αν δεν κάνω λάθος πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Γκουαταρί) και πέρασε στα αγγλικά ως nationalitarian -δεν ξέρω πότε και πώς, αλλά δεν έχει και σημασία. Διαφέρει ποιοτικά και ποσοτικά ως έννοια από το nationalιsm. Ποσοτικά γιατί αναφέρεται σε μειονότητες και ποσοτικά γιατί αναφέρεται σε διαφορετικές διεκδικήσεις. Παραδείγματα: Οι Παλαιστίνιοι, οι Βάσκοι κλπ. Στο διαδίκτυο βρίσκω ελάχιστα παραδείγματα για το εθνοτιστές (κυρίως το βιβλίο του Π. Θεοδωρίδη: Οι μεταμορφώσεις της ταυτότητας, το οποίο αγνοούσα). Σας κάνει;
 
Last edited:

nickel

Administrator
Staff member
Προτείνω «νεοεθνικιστικός». Γιατί είναι άσκοπο να παίξουμε με καταλήξεις, νομίζω.

Προσθήκη: νεοεθνοτικός, σύμφωνα μ' αυτά που γράφεις, αν έχει σχέση κυρίως με εθνοτικές ομάδες και επιδιώξεις.
 
Το νέο- γιατί το προτείνεις; Δεν είναι χρονικό πρόθεμα; Εδώ δεν μιλάμε για σύγχρονες μειονότητες. Nationalitarians υπήρχαν και στο μεσαίωνα.
 
Σίγουρα, το φαινόμενο έγινε πιο έντονο με τη σύσταση των εθνικών κρατών, αλλά πρέπει να εξεταστεί παράλληλα με το φαινόμενο του εθνικισμού, οπότε το νέο- είναι παραπλανητικό.
Επίσης, δεν καταλαβαίνω το γλωσσικό πρόβλημα με τον εθνοτισμό και τους εθνοτιστές.
 

nickel

Administrator
Staff member
Επίσης, δεν καταλαβαίνω το γλωσσικό πρόβλημα με τον εθνοτισμό και τους εθνοτιστές.
Και εθνοτιστικός. Δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα. Αλλά δεν έχω συνολική εποπτεία ούτε της ορολογίας στην αγγλική ούτε των ελληνικών αποδόσεών της. Οπότε, απλώς δεν έχω αντίρρηση. Αλλά μη θες να σου/του δώσω και την ευλογία μου. :)
 
Η ευλογία σου είναι πάντα ευπρόσδεκτη, αλλά τι να κάνω, προχωράω χωρίς αυτήν.:)
 
Σε γαλλικές πηγές βλέπω ότι ο όρος nationalitarisme χρησιμοποιείται σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, και μάλιστα με διαφορετική εκφορά: αφενός, από εθνικιστική σκοπιά (που δεν μας ενδιαφέρει στη σκέψη του Γκουαταρί) και, αφετέρου, αναφορικά με τα ζητήματα της Παλαιστίνης και της Αλγερίας (δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, οικουμενικότητα και light αντιεθνικισμός).
(Υπενθύμιση: Να ξανασυζητήσουμε κάποια στιγμή εκείνο που δεν ολοκληρώσαμε στο άλλο φόρουμ: ethnicity = εθνοτικότητα, σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς.)
Θα έλεγα, λοιπόν, ότι υπάρχουν δύο δυνατές αποδόσεις για τον όρο:
1) εθνοτικιστής (αρνητική εκφορά, παραπέμπει στον εθνικισμό και αναφέρεται σε εθνοτικότητες που θέλουν να συστήσουν εθνοκράτη)
2) εθνοτιστής (θετική, αντιεθνικιστική εκφορά, με μεγαλύτερο βάρος στα δικαιώματα της κοινότητας που συγκροτείται από τη μειονότητα).
Διαλέγεις και παίρνεις, με βάση το κείμενό σου, άρχοντα του Σταβάνγκερ.
 
Last edited:
Top