metafrasi banner

mint = δυόσμος (στη μαγειρική)

Εκείνο που πάει στην Αίγινα και φτιάχνει υποτίθεται χωριάτικη σαλάτα με δυο ντομάτες μικρές, ένα κρεμμύδι μικρό και έναν τόνο ψιλοκομμένο άνηθο (ή ίσως μαϊντανό, αλλά δε νομίζω δυόσμο).

Αυτό δεν είναι τίποτα. Που να φας Greek salad σε πάμπ -είναι της μόδας εσχάτως.

Φίλε chef, στην ζαχαροπλαστική χρησιμοποιείται η μέντα, αλλά σε φαγητά δεν νομίζω. Μπορεί να υπάρχει καμμιά περίεργη συνταγή αλλά εκεί θα διευκρινίζεται ότι πρόκειται για peppermint.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Chef, καλώς όρισες. Ακριβώς, με κάλυψε ο Ελληγεννής. Δεν χρησιμοποιούμε μέντα (peppermint) στα φαγητά, μόνο στη ζαχαροπλαστική ή στην ποτοποιία. Αν ξέρεις καμιά συνταγή φαγητού με μέντα, πρέπει να τη μοιραστείς μαζί μας. Εγώ δεν το έχω συναντήσει πουθενά. Αντίθετα, ο δυόσμος (spearmint) χρησιμοποιείται παντού, μαγειρική, ζαχαροπλαστική, τσίχλες, κοκτέιλ κλπ.
 

nickel

Administrator
Staff member
Όταν λέμε μέντα ή δυόσμο, περιγράφουμε φυτά του γένους Mentha. Ο κοινός δυόσμος είναι το spearmint, η πράσινη μέντα. Όταν βλέπεις σκέτο mint, μετάφρασέ το δυόσμο αν το βάζεις σε φαγητό. Το peppermint είναι υβρίδιο τού spearmint και επιστημονικά ονομάζεται πιπερώδης μέντα. Το λικέρ peppermint το λέμε πίπερμαν ή πέπερμιντ ή, συνήθως, σκέτο μέντα. Η γεύση spearmint σε τσίχλες, καραμέλες, οδοντόπαστες θα μπορούσε να αποδοθεί σαν «γεύση δυόσμου» ή «γεύση μέντας» ενώ η peppermint σαν «γεύση πιπερώδους μέντας».

Ελπίζω αυτά να είναι μια σαφής περίληψη.
 
Με συγχωρείτε αλλά εγώ, που όλες μου τις γνώσεις μαγειρικής (όπως και όλα μου τα Λατινικά) τα έμαθα από τον Αστερίξ, θα διαφωνήσω μαζί σας: εκεί δεν ήταν που σερβίρανε τους κατάδικους στα λιοντάρια με σάλτσα μέντας; :-D :-D :-D
 

daeman

Administrator
Staff member
Με συγχωρείτε αλλά εγώ, που όλες μου τις γνώσεις μαγειρικής (όπως και όλα μου τα Λατινικά) τα έμαθα από τον Αστερίξ, θα διαφωνήσω μαζί σας: εκεί δεν ήταν που σερβίρανε τους κατάδικους στα λιοντάρια με σάλτσα μέντας; :-D :-D :-D

Και όχι μόνο. Δες κι εδώ.
Όμως αυτό δε λύνει τίποτα,
γιατί έχει κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν μανιτάρια, κι είν' αρκετοί οι μεταφραστές με τα μαργαριτάρια. :twit:
 
Χτες το μεσημέρι σας θυμήθηκα, με την κακοπαθημένη μέντα.
Η Nigella κάτι έφτιαχνε, έλεγε mint, έβαζε δυόσμο και ο υπότιτλος έλεγε μέντα.

Για να μην κάνω την έξυπνη - την έχω πατήσει κι εγώ.
Ένα Πάσχα - την περίοδο που δεν μετέφραζα μανιωδώς αλλά μαγείρευα μανιωδώς - κατέστρεψα ένα λαχταριστό αρνίσιο μπούτι φτιάχνοντάς το "with mint sauce" με ολόφρεσκη μέντα απ' το μπαλκόνι μου.
Έκτοτε μόνο με πατάτες...
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Καλημέρα σε όλους,

έχουμε μήπως κάποια λεξικογραφική τεκμηρίωση για το ότι το mint χρησιμοποιείται ως συνώνυμο του spearmint, δηλαδή του δυόσμου; Έψαξα στο μονόγλωσσο Collins, και στη Μπριτάνικα, και δεν βρήκα κάτι σχετικό.

Ευχαριστώ!
 
Αν κάνεις μια αναζήτηση για mint και cook(ing) ή αν κοιτάξεις το merriam-webster, θα δεις ότι το mint το χρησιμοποιούν συχνά σαν υπερώνυμο.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Δεν νομίζω να υπάρχει λεξικογραφική τεκμηρίωση ότι το mint χρησιμοποιείται ως συνώνυμο του spearmint, επειδή στα αγγλικά όλα τα σχετικά φυτά λέγονται mint. Έχει πλάκα, επειδή το γένος mentha περιλαμβάνει πάνω από 60 διαφορετικά είδη, άρα θα έπρεπε οπωσδήποτε να διευκρινίζεται για ποιο ακριβώς μιλάμε, και όμως, όπως λέει πιο πάνω και η VickyN, ίσως πρέπει να την πατήσεις για να καταλάβεις ότι χρησιμοποίησες λάθος "μέντα" στο φαγητό. Στα ελληνικά τα έχουμε ξεχωρίσει με διαφορετικά ονόματα κι έχουμε ξεμπερδέψει.

Στη Wiki διαβάζω:
Mint leaves, without a qualifier like peppermint or apple mint, generally refers to spearmint leaves.

Δεν ξέρω αν θεωρείται λεξικογραφική τεκμηρίωση, όμως.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Κατ' αρχάς σας ευχαριστώ πολύ όλους :)
Την είχα δει τη Βίκι, έχω βρει και σκόρπιες αναφορές διάφορες στο ίντερνετ, έλεγα όμως μήπως υπάρχει τίποτα πιο σαφές γιατί θα με βοηθούσε σε ένα κείμενο που μεταφράζω. Δεν πειράζει όμως αν δεν βρούμε κάτι, με βοηθούν κι αυτά.
 

Zazula

Administrator
Staff member
The Oxford English Reference Dictionary:
mint[SUP]1[/SUP] /mınt/ n. 1 an aromatic plant of the genus Mentha (family Labiatae), esp. garden spearmint. 2 a peppermint sweet or lozenge [...]
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Την πάτησαν μεταφράστρια και επιμελήτρια στην κυριακάτικη έκδοση του Βήματος "Κουζίνες του Κόσμου - Αραβική Κουζίνα".

Στη σελίδα 10, στα Αρωματικά Βότανα που χρησιμοποιούνται συχνά στην αραβική κουζίνα, αναφέρεται η “φρέσκια μέντα”. Στη σελίδα 29, μας συνιστά να φτιάξουμε ταμπουλέ χρησιμοποιώντας “10-12 κλωναράκια φρέσκιας μέντας” και στη σελίδα 37, μας λέει να φτιάξουμε σουβλάκια (σις κεμπάπ) με “2-3 κλωναράκια φρέσκιας μέντας”!

Δηλαδή, θα μαγειρέψουμε ταμπουλέ και σουβλάκια που θα μυρίζουν σαν οδοντόπαστα ή στοματικό διάλυμα.

Ενώ αν μας διάβαζαν...
 

Attachments

  • page 10.jpg
    page 10.jpg
    86 KB · Views: 163
  • page 29.jpg
    page 29.jpg
    81.7 KB · Views: 137
  • page 37.jpg
    page 37.jpg
    97.4 KB · Views: 152

nickel

Administrator
Staff member
Μα τώρα, σοβαρά, όταν γράφουν «κλωναράκια μέντας», δεν είναι δυνατό να σκέφτονται οδοντόπαστα ή τσίχλα. Στο μυαλό τους η μέντα (που φαίνεται και στη φωτογραφία) είναι το όνομα κάπου μυρωδικού φυτού ή είναι συνώνυμο του δυόσμου. Την επόμενη φορά που θα πάω στον Βασιλόπουλο θα ρωτήσω στον πάγκο με τα βότανα αν έρχονται νοικοκυρές να τους ζητήσουν μέντα. (Φανταστείτε απάντηση: «Νοικοκυρές, όχι. Μεταφράστριες, ναι». :-) )
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Στον πάγκο με τα βότανα του Βασιλόπουλου θα βρεις και μέντα και δυόσμο. Το θέμα είναι ποιο από τα δύο θα βάλεις στα κεφτεδάκια.
 

bernardina

Moderator
Στον Βασιλόπουλο έχει και δυόσμο και μέντα. Ελπίζω οι κυρίες που διαβάζουν αυτές τις συνταγές να ξέρουν τη διαφορά. ;)
 

nickel

Administrator
Staff member
Σωστά. Οι νοικοκυρές πού βάζουν μέντα; Στα κοκτέιλ;
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Δεν ξέρω. Εγώ δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ μέντα σε τίποτα. Έχω δει πάντως μια συνταγή σε περιοδικό από Έλληνα σεφ που χρησιμοποιούσε μέντα σε κάποια σάλτσα για ψητό αρνί, και αναρωτήθηκα μήπως πήρε την ιδέα της συνταγής από κανένα ξένο βιβλίο μαγειρικής και την πάτησε και αυτός με το mint/μέντα/δυόσμο.
 
Top