metafrasi banner

mechanic's lien

Σύμφωνα με τη γουίκι, A mechanic's lien is a security interest in the title to property for the benefit of those who have supplied labor or materials that improve the property. The lien exists for both real property and personal property. In the realm of real property, it is called by various names, including, generically, construction lien. It is also called a materialman's lien or supplier's lien when referring to those supplying materials, a laborer's lien when referring to those supplying labor, and a design professional's lien when referring to architects or designers who contribute to a work of improvement. In the realm of personal property, it is also called an artisan's lien.

Είναι κάποιο είδος ασφάλειας; Πώς το μεταφράζουμε;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Όπως το διαβάζω, μου φαίνεται κάπως σαν δέσμευση περιουσιακού στοιχείου ή τίτλου ως εγγύηση για την εξόφληση παραγγελθεισών και παρασχεθεισών υπηρεσιών. (Άλα της οι μετοχάρες!)

Ευχαριστώ, Ντοκ! Κάτι σαν "Βάρος συσταθέν για την εξασφάλιση της πληρωμής έργων μηχανικού"; (από μετοχάρες άλλο τίποτα! :p)

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τι να πω. Ειλικρινά δεν ξέρω αν υπάρχει ορολογία στα δικά μας. Βλέπω στο λήμμα που έφερες ότι υπάρχει π.χ. laborer's lien. Αυτό πώς θα το πούμε τότε καταναλογία;

rogne

¥
Μήπως ο όρος παραπέμπει γενικά σε κάποιο "δικαίωμα κατασκευαστή" και στα συμπαρομαρτούντα του (εγγυήσεις, ασφάλειες, ποσοστά κλπ.);

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η δεύτερη ερμηνεία του lien στον Χρυσοβιτσιώτη είναι δικαίωμα επίσχεσης, οπότε θα μπορούσαμε να έχουμε δικαίωμα επίσχεσης υπέρ του Χ. Είμαι πολύ επιφυλακτικός όμως στο κατά πόσο το (δικό μας) δικαίωμα επίσχεσης συμβαδίζει νομικά με τα περιεχόμενα στο λήμμα που δίνει η Όλι στο αρχικό της ποστ.

Καμία απολύτως σχέση με το δικό μας δικαίωμα επίσχεσης (το δικαίωμα οφειλέτη να αρνηθεί την εξόφληση ποσού καθόσον ο δανειστής του δεν έχει εκπληρώσει υποχρέωσή του προς τον οφειλέτη) ή με τον νεοπαγή (και ολίγον βαρβαρικό) όρο "δικαίωμα κατασκευαστή" (που πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην ενωσιακή νομοθεσία για την προστασία του "κατασκευαστή" βάσης δεδομένων). Εδώ πρόκειται για νομικό θεσμό αμερικανικό (με την ιστορία του, βεβαίως) που αφορά τη σύσταση εμπράγματης ασφάλειας υπέρ προμηθευτή υλικών, εργολάβου, υπεργολάβου ή παρόχου υπηρεσιών.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καμία απολύτως σχέση με το δικό μας δικαίωμα επίσχεσης[...]

Ευχ, Ρογήρε! Ακόμη και με τα ελάχιστα νομικά μου δεν ένιωθα καθόλου ασφαλής με το ενδεχόμενο αυτής της ερμηνείας.