metafrasi banner

matter of degree

Δε βρίσκω πουθενά τι σημαίνει.
Έχω μια υποψία (π.χ. σχετικός ή κάτι τέτοιο), αλλά δεν είμαι και σίγουρη.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Αργυρώ, πάντα πρέπει να δίνεις ολόκληρη την πρόταση, για να μπορούμε να καταλάβουμε.

The more serious problem is that all of these proposed approaches, whether narrow or broad, invoke criteria that clearly are a matter of degree.

Το συναντώ συνήθως (στο ίντερνετ) στη φράση "it is all matter of degree" (κυρίως σε λεξικά, ως παράδειγμα, χωρίς όμως ορισμό της φράσης).

SBE

¥
Δεν νομίζω ότι πρόκειται για ιδιωματισμό ή έκφραση τυποποιημένη, απλά λέει ότι είναι ζήτημα διαβάθμισης αλλά επειδή το degree έχει κι άλλες ερμηνείες, σε τι αναφέρεται για να σου δώσουμε καλύτερη μετάφραση;

Όπως και στο άλλο ποστ που έκανα, αναφέρεται στο πρόβλημα ορισμού και διάκρισης των αυτοχθόνων πληθυσμών από τις εθνικές μειονότητες. Σε τι διαφέρουν, δηλαδή, ποια κριτήρια υπάρχουν (αν υπάρχουν) για την ένταξη μιας ομάδας στη μία ή την άλλη κατηγορία κτλ. Υπάρχει η προσέγγιση που ορίζει στενά τους αυτόχθονες και η προσέγγιση που επεκτείνει τον ορισμό/κατηγορία σε πληθυσμούς που παραδοσιακά δεν θεωρούνταν (ή τουλάχιστον δεν ονομάζονταν) "αυτόχθονες", αλλά άλλου είδους μειονότητες. Επίσης, δεν υπάρχουν επίσημα κριτήρια (άρα ούτε και σαφές όριο ανάμεσα στα δύο), ενώ αυτά που έχουν παρουσιαστεί ως τέτοια, δεν αποδεικνύουν τη διαφορά ανάμεσα στους δύο τύπους ομάδων αλλά τις ομοιότητές τους. Εκεί κολλάει η φράση - ότι το πρόβλημα, δηλαδή, της διατύπωσης ενός ορισμού είναι το τι κριτήρια θα χρησιμοποιηθούν (τα οποία είναι "matter of degree") ή πού θα τεθεί το όριο διαχωρισμού. Γι' αυτό και σκέφτηκα το "σχετικός/-ά".

Last edited by a moderator:

nickel

Administrator
Staff member
Αυτό δεν είναι που λέμε το «πού θα τραβήξεις τη γραμμή»; Κάτι που είπε αλλού ο λιτός εδώ tsioutsiou: το πόσο αυστηρά ή ελαστικά / χαλαρά είναι τα κριτήρια.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εδώ θα μπορούσαν ίσως να ταιριάξουν και τα «υποκειμενικά» ή ακόμη και τα «αυθαίρετα» κριτήρια {προβληματισμός επειδή το «σχετικά» με κάνει να αναρωτιέμαι πάντα «σχετικά με τι»;}...