Και σχετικά με την απορία του Νίκελ:
το ειρηνοδικείο στην Ελλάδα ασχολείται αποκλειστικά με αστικές υποθέσεις, συγκεκριμένα με μικροδιαφορές ύψους έως και 12.000 ευρώ. Είναι το κατώτατο αστικό δικαστήριο.
Το πταισματοδικείο ασχολείται αποκλειστικά με ποινικές υποθέσεις (
Μπερδευτικό: κάθε ειρηνοδικείο είναι ταυτόχρονα και πταισματοδικείο, με την προϋπόθεση ότι στην ίδια περιφέρεια δεν υπάρχει ειδικό πταισματοδικείο.), και συγκεκριμένα με πταίσματα, δηλαδή πράξεις που τιμωρούνται με κράτηση ή πρόστιμο (άρθρο 18 ΠΚ). Μια τέτοια πράξη είναι, π.χ., η διατάραξη της κοινής ησυχίας.
Τώρα, όσο για τη διαφορά Magistrate-Justice of the Peace, κυρίως εντοπίζεται στη χρήση του ενός ή του άλλου όρου, ανάλογα με τη χώρα. Όλοι οι δικαστές αυτής της βαθμίδας σε κάθε χώρα έχουν πάνω κάτω τις ίδιες αρμοδιότητες. Ωστόσο, για λεπτομερή εξήγηση, πρέπει να δει κανείς ξεχωριστά ποιος όρος χρησιμοποιείται σε κάθε (αγγλόφωνη) χώρα, και τι ακριβώς αρμοδιότητες έχει ο αντίστοιχος δικαστής. Από τον παραπάνω σύνδεσμο που έδωσα και όπως λέει και ο sarant, οι Βρετανοί magistrates δεν είναι απαραίτητα νομικοί ή δικαστικοί υπάλληλοι, και δεν αμείβονται.
Και κάπου εδώ νομίζω ότι ήρθε η ώρα να πάω να φτιάξω κανένα από τα γλυκά που έταξα στο Θέμη για τον Καζαμία του 2012