metafrasi banner

lid-service room

The hospital maintenance staff called this space the lid-service room. From outside on the roof, it looked like a shed.

Πρόκειται για ένα δωμάτιο στη στέγη νοσοκομείου όπου αποθηκεύονται διάφορα σύνεργα (φτυάρια, σκούπες). Αυτό που δε μπορώ να καταλάβω είναι αν το lid-service room είναι κάποιο όνομα που έχουν δώσει ειρωνικά οι υπάλληλοι του νοσοκομείου ή έχει σχέση με τη χρήση του δωματίου.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
lid = Slang. An ounce of marijuana.
Common terminology used in the 1960's and 1970's in the United States to describe approximately one ounce of marijuana.
Μήπως ήταν το δωμάτιο που πήγαινε το προσωπικό να φουμάρει λίγο χόρτο εν ώρα υπηρεσίας;
 
Είδα και εγώ αυτή την απόδοση σε ένα λεξικό αλλά το θέμα είναι ότι δε μιλάει εκτενέστερα για τη συγκεκριμένη αποθήκη οπότε φοβάμαι να βάλω κάτι που μπορεί να είναι τελείως αυθαίρετο. Πιο κάτω στο κείμενο το ίδιο δωμάτιο το αναφέρει σκέτο service room. Ευχαριστώ πάντως για την απάντηση.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Εγώ θα το έβαζα άφοβα. Εφόσον λέει ότι το προσωπικό το αποκαλεί έτσι, σημαίνει ότι δεν είναι η επίσημη ονομασία που προέρχεται από την επίσημη χρήση του δωματίου. Αν εκτυλίσσεται κιόλας στη σωστή δεκαετία, στη θέση σου δεν θα αμφέβαλλα καθόλου.
 
Η δεκαετία δεν είναι η αντίστοιχη (η ιστορία διαδραματίζεται το 2009), αλλά η συγκεκριμένη απόδοση είναι μάλλον η μόνη που ταιριάζει. Μάλλον κάτι τέτοιο θα βάλω.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Πάντως οι αργκοτικές σημασίες τής λ. lid δεν περιορίζονται μόνο στη μαριχουάνα. Σημαίνει ακόμη και σήμερα "καπέλο" και "κεφάλι", καθώς επίσης και "πίπα, τσιμπούκι" (αυτό το τελευταίο τονίζεται από το γεγονός ότι lip service = "πίπα, τσιμπούκι" επίσης — μόνον ένας φθόγγος αλλάζει με το lid service. Άλλες αργκοτικές σημασίες είναι "ουρανός", "μυαλό, νους" και "προστασία τής εμπιστευτικότητας". Εγώ το βλέπω μάλλον για λογοπαίγνιο με το lid = "κορυφή, καπάκι" (μη αργκοτική σημασία) και το lip service.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Εγώ πάντως θα το απέδιδα, π.χ. "καπνιστήριο", που θα μπορούσε να λειτουργεί, βέβαια, και ως δωμάτιο κουτσομπολιού.
Αλλά δεν νομίζω ότι κανένας εργαζόμενος θα κατέφευγε στην αποθήκη της ταράτσας μόνο για κουτσομπολιό, σίγουρα θα πήγαιναν εκεί για κάποια εντελώς παράνομη δραστηριότητα.
 
Top